Pääministeri Sanna Marin esitteli puolueensa kuntavaaliohjelman 11.4.2021 ja kertoi, kuinka SDP haluaa jokaiseen kuntaan tasapuolisen omaishoidontuen. Perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijosen mielestä tämä on pöyristyttävä vaalitemppu.

– Tosiasiassa SDP:n johtama hallitus ajaa päinvastaista linjaa, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei kertonut kuntavaalitempauksessaan koko totuutta. Ei mainittu, että toisenlainen lakiesitys on jo vireillä. Hallitus ei ole ajamassa yhtenäistä toimintatapaa koko Suomeen ja joka kuntaan omaishoidon osalta. Krista Kiuru (sd.) vahvisti 15.2.2021 Reijosen tekemään kysymykseen (KK 1038/2020) omaishoidon kohtalosta sotessa kirjallisesti, että omaishoidon asiat siirtyvät päätettäväksi hyvinvointialueille.

– Kovin näyttää olevan ristiriitaiset käsitykset asioista saman puolueen ministereillä, ihmettelee Reijonen.

Omaishoidon tuki saatava verottomaksi

Sote-uudistuksen lakiesitys annettiin SDP:n johtaman hallituksen toimesta jo viime vuoden puolella. Toteutuessaan sote-uudistus muuttaa omaishoitoa. Nyt omaishoidosta päättävät kunnat, soten myötä päätöksenteko siirtyisi hyvinvointialueille.

– Tämä esitys ei todellakaan tarkoita sitä, että jokaisessa Suomen kunnassa olisi tasapuolinen kohtelu. Eriarvoisuus omaishoidossa jatkuisi, toteaa kansanedustaja Reijonen.

Omaishoidon tasapuolisuus taataan vain siten, että koko maassa on yhtenäiset kriteerit, ei vain kuntien tai maakuntien kokoisilla alueilla. Reijonen pitää tärkeänä, että omaishoidon tuki saataisiin verottomaksi ja on tehnyt asiasta lakialoitteen.

Vappusatasen kaltainen haalea vaalilupaus

Reijonen pitää erityisen paheksuttavana SDP:n toimintatapaa, jossa ennen vaaleja kerrotaan puolueen ajavan yhtä asiaa vaikka taustalla onkin jo valmisteilla ihan toisenlainen lakiesitys.

– Onko tämä nyt näiden vaalien vappusatasen kaltainen haalea lupaus? Ilman omaishoitajia Suomi ei pärjää, toteaa Reijonen ja toivoo enemmän arvostusta omaishoitoon ja aitoja tekoja omaishoidon hyväksi myös vaalien välillä.

Suomen Uutiset