SDP:n kansanedustaja Aki Lindén on nousemassa Krista Kiurun tilalle sosiaali- ja terveysministeriön johtoon. Lindénin tie demariksi on käynyt äärivasemmistolaisuuden ja siihen liittyvien vallankumoushaaveiden kautta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi joulukuussa olevansa raskaana, ja jää siksi nyt tauolle ministerin tehtävästä.

Alma Median verkkojulkaisujen mukaan pääministeri Sanna Marin esittää Kiurun tuuraajaksi turkulaista Aki Lindénia, jonka kerrotaan olevan suostunut esitykseen. Nimityksen tekee SDP:n puoluevaltuusto, joka kokoontuu tänään iltapäivällä.

Lindén on koulutukseltaan lääkäri ja valtiotieteen maisteri. Lindén on toiminut aiemmin Helsingin ja Uudenmaan (HUS) sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2018. Seuraavana vuona Lindén nousi ensimmäistä kertaa eduskuntaan.

Entinen marxilaisopiskelijoiden järjestön johtaja

Ensimmäisen kauden kansanedustajan Lindénin tie demariksi on käynyt äärivasemmistolaisuuden kautta. Lindén aktivoitui yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa jo kouluvuosinaan 1960-luvulla Teiniliitossa. Myöhemmin 1970-luvulla hän siirtyi toimimaan Turun Marxilaisten Opiskelijoiden puheenjohtajana, kyseessä oli taistolaisten perustama opiskelijajärjestö. Samoissa piireissä vaikutti myös valtiosääntöasiantuntijana sittemmin tunnetuksi tullut, Suomen Kommunistisen Puolueen (SKP) keskuskomitean jäsenenäkin toiminut professori Martin Scheinin.

Äärivasemmistolaisesta opiskelijajärjestöstä Lindén siirtyi 1977 Turun kunnallispolitiikkaan SKDL:n edustajana ja istui valtuustossa vuoteen 1997 saakka. 1990-luvun aikana puolue tosin vaihtui demareiksi.

SKDL, joka aikoinaan perustettiin kommunistien ja sosialistien liitoksi on nykyisen vasemmistoliiton edeltäjäpuolue. SKDL lakkautettiin 1990 ja poistettiin puoluerekisteristä 1995.

Otto Wille Kuusinen kummittelee taustakankaassa

Verkkouutiset-lehden jutussa julkaistussa vanhassa valokuvassa vuodelta 1975 Lindén nähdään istumassa sosialistisen opiskelijaliiton Sol:n liittokokouksessa.

Tulevan ministerin takana taustakankaalla olevassa tekstissä kehotetaan kulkemaan eteenpäin Otto Wille Kuusisen viitoittamaa tietä.

Kuusinen oli SKP:n pitkäaikainen johtaja sekä myös pahamaineisen Terijoen hallituksen (1939–1940) johtohahmo. Kuusinen kuului myös Kommunistisen internationaalin ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen korkeimpaan johtoon.

Otto Wille Kuusinen on haudattu Kremlin muuriin.

Vallankumouksen kautta kommunismiin

Jarko Tirkkosen 1980-luvun alussa julkaistussa Kadonnutta joukkoliikettä etsimässä – politiikan vuosikymmen Turun yliopiston ylioppilaskunnassa -kirjassa on Lindénin sitaatteja vuosikymmenien takaa. Vielä 1970-luvulla Lindén visioi taistolaistoveriensa kanssa vallankumousta, jonka tarkoitus oli johtaa Suomen siirtymiseen kommunismiin.

”…koko anti-imperialistinen solidaarisuustyö on opittava näkemään osana sitä poliittista työtä, joka johtaa sosialistisen vallankumouksen kautta aina kommunismin rakentamiseen Suomessa. …meidän on omassa agitaatio- ja propagandatyössä tuntuvasti lisättävä reaalisen sosialismin tunnetuksitekoa.”

Lindénin vallankumoushaaveita julkaistiin myös Turun Ylioppilaslehdessä huhtikuussa 1975:

”Taistelu omien etujen puolesta kehittää suurpääoman sortamien opiskelijoiden tietoisuutta suurpääoman vastaiseksi. Mitä sitten on tämä suurpääoman vastainen tietoisuus? Se on vallankumouksellista tietoisuutta, jonka ydinsisältönä on oivallus suurpääoman täydellisestä tarpeettomuudesta yhteiskunnallisessa elämässä ja tätä kautta avautuva sosialistisen vallankumouksen perspektiivi.”

SUOMEN UUTISET