Eduskunta keskusteli tänään hallituksen rahankäytöstä ja talouspolitiikasta julkisen talouden suunnitelman yhteydessä. Perussuomalaisten puheenjohtaja kansanedustaja Riikka Purra muistutti puheenvuoroissaan hallitusta siitä, miten tärkeää on panna menokohteet tärkeysjärjestykseen.

– Perussuomalaisten tärkeysjärjestykset ja leikkauskohteet ovat kaikkien tiedossa, kun taas hallitus vaikuttaa näkevän menokohteet joinain luonnonilmiöinä, joille ei voi mitään, Riikka Purra totesi.

Kaikki jätetään seuraavan hallituksen kontolle

Purran mukaan velkasuhdetta ei vakauteta tai käännetä laskuun hallituksen tekemillä niin sanotuilla rakenteellisilla toimilla.

– Hallituksella ei ole edes minkäänlaista suunnitelmaa julkisen talouden ongelmien ratkaisemiseksi, ei edes tiekarttaa, Purra kritisoi.

– Kaikki jää seuraavan hallituksen kontolle. Myös rahan taikominen esimerkiksi soteuudistuksen täytäntöönpanoon, hoitajamitoitukseen ja hoitotakuuseen.

Kestävyysvajetta ei selitetä koronalla

Poikkeukselliset olot eivät selitä tilannetta Purran mukaan. Kestävyysvaje kun johtuu suurelta osin muista syistä kuin koronakriisistä, turvallisuusympäristön muutoksesta tai edes väestön ikääntymisestä.

– Mikäli emme hyväksy sitä tosiasiaa, että julkisen sektorin tuottamia palveluita eli veronmaksajan kustantamia menoja on pakko alkaa karsia, taloutemme ja koko hyvinvointijärjestelmämme ajaa seinään. Me yksinkertaisesti tuhlaamme koko ajan enemmän rahaa kuin sitä on, Purra muistutti.

Muut maat helpottavat kansalaistensa arkea

Mikäli hallitus olisi kautensa alussa ymmärtänyt karsia turhasta ja jättää ideologiset hankkeet tekemättä, talouden tila olisi nyt selvästi kriisikestävämpi.

– Nyt olisi helpompi vastata kansalaisten huoliin valtavasti nousseiden ja entisestään nousevien hintojen kanssa. Useat muut maat ovat laskeneet polttoaineiden tai muiden välttämättömyyshyödykkeiden hintoja.

– Hyvä taloudenpito tarkoittaa juuri sitä, että akuuteissa ongelmatilanteissa löytyy liikkumavaraa ja mahdollisuuksia reagoida ja joustaa. Suomella sitä ei näytä olevan, kiitos hallituksen holtittoman taloudenpidon, Purra huomautti.

SUOMEN UUTISET