Perussuomalaiset vaativat eduskunnan kyselytunnilla toimia ruuan hinta- ja tuotantokriisiin. Moni joutuu tinkimään kotimaisesta ruuasta ja ruuan laadusta, kun varaa on vain halvimpaan.

Pellervon taloustutkimuskeskus ennustaa, että ruuan hinta nousee vielä jopa toistakymmentä prosenttia tänä vuonna – ehkä enemmänkin. Edellinen vuoden aikana hinta on noussut jo yli viisi prosenttia. Syy on pitkälti ruuan tuotantokustannusten räjähdysmäisessä kasvussa.

– Kävin juuri tutustumassa Kouvolassa Lukkarin maatilaan ja kun siellä katselin heidän kustannustensa nousua, nousi jopa minulla tukka pystyyn. Lannoitteet, rehut, kaasu, sähkö, öljy – kaikkien hinta hipoo pilviä eikä loppua näy, perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso kertoi.

– Miten te aiotte helpottaa suomalaisen ruuantuotannon arkea? Teidän on pakko ryhtyä toimiin nyt, vai onko kotimainen ruuantuotanto tarkoitus ajaa alas ja korvata esimerkiksi maailmalta tuodulla soijalla? Laakso kysyi hallitukselta.

Ongelma myönnetään. toimet riittämättömiä

Tuore maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) myönsi, että Suomessa on aikamme pahin elintarviketuotannon kriisi. Hän luetteli syitä ruuanhinnan nousuun ja lupasi, että tulevassa 300 miljoonan huoltovarmuuspaketissa huomioidaan paremmin juuri ruuan huoltovarmuus.

Laakso totesi, ettei tietenkään hallitus ole syyllinen maailmanpoliittiseen tilanteeseen ja sen aiheuttamaan hintojen nousuun, mutta hallitus voi tehdä kansallisesti toimia, joilla ruuan tuotantokustannuksia ja samalla loppuhintaa lasketaan.

– Kotimaisen ruuan hinta laskee tehokkaimmin, jos tuotantokustannuksia lasketaan esimerkiksi energia- ja polttoaineveroja laskemalla. Perussuomalaiset ovat tätä esittäneet, mutta hallitus ei ole suostunut, Laakso harmitteli.

Perussuomalaisten aloite etenee

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kehui, että viime vuoden edergiaverosta annetaan tiloille tuplapalautus verotuksessa. Lisäksi on Saarikon mukaan mahdollista, että maatilojen tuotantorakennusten verovapaus kuluvana vuonna voisi edetä.

Perussuomalaisista huomautetaan, että kyseessä on alun perin perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpään aloitteesta lähtenyt toimenpide. Mäenpään aloitteessa oli allekirjoittajia yli puoluerajojen.

Mäenpään aloite olisi kuitenkin vapauttanut tuotantorakennukset verosta pysyvästi, kun taas hallitus antaisi helpotuksen maatiloille vain vuodeksi.

SUOMEN UUTISET