Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela ehdottaa, että kehitysapuvaroja pitää ohjata uudelleen niin Ukrainaan humanitääriseen apuun kuin Suomeen tulleiden tilapäistä suojelua tarvitsevien palveluiden turvaamiseenkin.

– Kehysriihessä hallitus teki minimaalisen leikkauksen kehitysapuvaroihin, mikä on oikea suunta. Tämän lisäksi nykyisiä kehitysapuvaroja pitäisi suunnata uudelleen suoraan ukrainalaisten auttamiseksi, ehdottaa kansanedustaja Jari Koskela.

Koskela muistuttaa, että tilapäistä suojelua tarvitsevat ovat oikeutettuja Suomessa erilaisiin palveluihin.

– Perusopetusta on tarjottava kaikille sitä tarvitseville, ja tämän lisäksi kuntien pitää tarjota varhaiskasvatusta niille lapsille, joiden vanhemmat käyvät töissä tai opiskelevat. On järkevää tarjota varhaiskasvatusta myös ukrainalaisille lapsille, koska moni ukrainalaisista haluaa päästä töihin.

Valtion tuettava kuntia auttamisessa

Koskela katsoo, että kunnat tarvitsevat valtion tukea ukrainalaisten auttamiseksi.

– On selvää, että kuntien taloustilanne ei tällä hetkellä mahdollista ukrainalaisten auttamista, joten valtion on taattava riittävä rahoitus. Kehitysapuvaroista pystytään ottamaan tarvittavat resurssit, jos vain poliittista tahtoa löytyy, Koskela muistuttaa.

Koskela huomauttaa, että kehitysapu nykyisellään on saanut paljon kritiikkiä sen heikosta vaikuttavuudesta ja epävarmasta tuloksellisuudesta. Varojen uudelleen ohjaaminen voisi tuottaa nykyistä paljon parempia tuloksia, koska rahojen käyttö ukrainalaisten hyväksi tapahtuisi ilman välikäsiä ja sen tuloksellisuutta on helppo valvoa.

Suomen Uutiset