Pohjoismaiden neuvoston varapresidentti, perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne osallistui Ahvenanmaalla neuvoston puheenjohtajistokokoukseen. Ranne ruoti tänä vuonna 70-vuotta täyttävän Pohjoismaiden neuvoston roolia ja tulevaisuutta realistisesti. Maailma muuttuu ja neuvoston pitää vastata muutoksiin.

– Pohjoismainen yhteistyö on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Korona erotti meitä ja vaikeutti yhteistyötä erityisesti erilaisten rajoitusten vuoksi. Venäjän hirvittävä hyökkäys, energia-, talous- ja ruokakriisi sekä Nato-prosessi taas yhdistävät meitä historiallisella tavalla, Lulu Ranne aloitti.

Pohjoismainen yhteistyö jää EU:n jalkoihin

Maailman turvallisuustilanteen raju heikentyminen sekä kansalaisten ja yritysten arjen vaikeutuminen velvoittavat Ranteen mukaan Pohjoismaita yhdistämään voimansa ennen näkemättömällä tavalla.

– Pohjoismaiden neuvoston kahvikerhoilun ja halailun aika on nyt ohi. Neuvoston on uudistuttava, toimintaa on tehostettava ja meidän on lopetettava vanhentuneiden tapojen ja byrokratian taakse piiloutuminen. Neuvoston on otettava johtajan rooli pohjoismaisen yhteistyön vahvistamisessa.

Pohjoismaiden hallitukset eivät valitettavasti näytä Ranteen mukaan vieläkään ymmärtävän pohjoismaisen yhteistyön merkitystä. Pohjoismainen yhteistyö on kansainvälisissä poliittisissa kuvioissa ”divarisarjaa, vaikka se pitäisi nostaa mestareiden liigaan”. Se jää edelleen EU:n jalkoihin, vaikka pohjoismaisen yhteistyön mahdollisuudet ovat valtavat. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Ei kansalaisten eikä yritysten.

Hampaattoman puuhastelun aika on ohi

Ranteen mukaan nyt on se hetki kun Pohjoismaiden neuvoston on käärittävä hihat ja otettava johtajan rooli pohjoismaisen yhteistyön vahvistamisessa. Tämä ei vaadi uusia mandaatteja, byrokratiaa tai himmeleitä vaan todellista johtajuutta ja tahtoa. Yhteistyön esteiden raivaamista, toimintaa, tuloksia ja viestintää.

– Meiltä löytyy osaamista nostaa Pohjoismaiden neuvoston toiminta täysin uudelle tasolle, mutta löytyykö uudistumiselle halua ja rohkeutta? Niitä on löydettävä yhteistyössä.

– Tarvitsemme parasta mahdollista pohjoismaista yhteistyötä, vähemmän saamattomuutta, hampaatonta puuhastelua ja byrokratiaa. Nykymeno ei voi jatkua. Tarvitsemme toimintaa, joka tuo on lisäarvoa Pohjolan kansalaisille. Pohjoismaiden neuvoston on johdettava pohjoismaista yhteistyötä turvallisuus kärkenä. Oltava turvallisuuden edelläkävijä, rakentaja, ylläpitäjä ja puolustaja, Ranne painotti.

SUOMEN UUTISET