Pohjoismaiden neuvosto jakoi palkintonsa tiistaina Tukholmassa ja jatkoi istuntoaan keskiviikkona. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnilan mielestä palkintojenjako osoitti, että Pohjoismaat ovat rähmällään vasemmistoanarkistien edessä.

– Palkintoa tuputettiin Greta Thunbergin lisäksi tanskalaiselle Jonas Eikalle, joka haukkui Pohjoismaat ja etenkin Tanskan pääministeri Mette Fredriksenin pystyyn palkintoa vastaanottaessaan. Luulisi järjestäjiä ja valtiomiehiä hävettävän, sillä meno oli kuin Moskovan suuressa sirkuksessa, paikalla ollut Pohjoismaiden neuvoston jäsen, kansanedustaja Vilhelm Junnila kuvailee.

Palkittu raivosi kiitospuheessaan

Kirjallisuuspalkinnon vastaanottaneen Eikan ”kiitospuheessa” raivottiin ilmastonmuutoksesta, turvapaikanhakijoista ja sosiaalisista ihanteista. Junnilan mukaan ilmasto- ja kulttuuriväki kohdistavat sanomansa yhä vahvemmin keskustaoikeistolaisia päättäjiä vastaan. Toisella laidalla itsesäälille on jo antauduttu.

– Näissä piireissä esiintyvät vasemmistoanarkistiset rakenteet alkavat olla poliittisesti marinoituja. Sosiaalisen paineen alla monet päättäjätkin pelkäävät puolustaa omia arvojaan. Sosialismi tekee uutta tuloaan kulttuurin kautta, Junnila toteaa.

Tiede ja taide etusijalle

Suomi ja muut Pohjoismaat osallistuvat palkintojen kustannuksiin. Pohjoismaiden neuvosto jakaa elokuvapalkinnon, kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuorten kirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon sekä ympäristöpalkinnon. Palkintojen yhteisarvo on vajaa 250 000 euroa. Junnilan mielestä Pohjoismaiden tulisi yhdessä arvioida millä perusteilla palkintoja jaetaan tai jopa luopua koko järjestelmästä.

– Tieteellä ja taiteella on kovin vähän sanansijaa, jos tästäkin arvokkaasta instituutiosta tulee ”anarkomarkojen öyhötysalue”, Junnila jyrähtää.

SUOMEN UUTISET