

Vapaan Pohjolan valtuuskunta vietti asiapitoisen mutta aurinkoisen päivän Helsingissä. Kuvassa perussuomalaisten Riikka Purra, Kaisa Juuso ja Lulu Ranne. / SUOMEN UUTISET
Vapaan Pohjolan kesäkokous linjasi kansallismielisten puolueiden tavoitteita Pohjoismaiden neuvostossa
Rajatarkistukset käyttöön Pohjoismaiden ulkorajoilla, holtittomasta maahanmuutosta räjähtänyt järjestäytynyt rikollisuus kuriin, tasa-arvoa ja turvaa myös naisille, huolenpitoa Itämerestä ja omasta lähiympäristöstämme. Siinä muutamia tavoitteita, joista Tanskan kansanpuolueen, ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten edustajat keskustelivat omassa tapaamisessaan Helsingissä, juuri Pohjoismaiden neuvoston valiokuntien ja puolueryhmien kokousten alla.
Liselotte Blixt on Tanskan kansanpuolueen edustaja kansankäräjillä. Blixt nauttii poliittisesti erittäin vahvan ja tietty myös kiistellyn henkilön maineesta. Hän on periaatteessa tyytyväinen nykytilanteeseen Pohjoismaiden neuvostossa, mutta mahdollisuuksiakin on.
– Kansallismielisten puolueiden yhteistyö on jo mallillaan, koska meillä on samanlainen kulttuuri ja saman tyyppiset ongelmat. Meidän täytyy huolehtia paremmin rajoistamme ja tässä on mahdollisuus pohjoismaiselle yhteistyölle, Blixt pohtii.
– Tärkeintä on toimia silloin, kun näemme pakolaisten joukossa olevien rikollisten saapuvan rajoillemme. Meidän täytyy turvata rajamme ja taata samalla Pohjolan asukkaiden turvallisuus, Blixt vaatii.
Yhteinen rajavalvonta Pohjoismaihin
Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Aron Emilsson näkee nykytilanteen todellisena mahdollisuutena maahanmuuttokriittisten puolueiden yhteistyölle. Emilssonilla on kolme tärkeätä pointtia:
– Voimme yhdessä luoda turvallisemman Pohjolan satsaamalla rajojemme yli pursuavan järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Voisimme luoda Pohjoismaiden yhteisen ulkorajojen valvonnan, jotta turvaisimme vapaan liikkuvuuden Pohjolan sisällä.
Emilsson haluaisi saada aikaan myös kansallismielisten puolueiden yhteisen, konservatiivisen linjan ilmastokysymyksiin.
– Sosialistit ja vihervasemmisto turvautuvat enemmänkin yksipuolisiin poliittisiin ratkaisuihin, kuin huolenpitoon lähiympäristöstämme ja Itämerestä.
EU ei synnytä Vapaan Pohjolan porukoissa saati Emilssonissa juurikaan riemunkiljahduksia. Pikemminkin pitäisi pohtia sitä, miten suhtautua hajoavaan Euroopan unioniin.
– Meidän pitäisi miettiä sitä, kuinka voisimme lisätä yhteistyötä Britannian ja Skotlannin kanssa Brexitin jälkeen, Emilsson ehdottaa.
Kolmen kopla turvaisi tasa-arvon
Perussuomalaisten kansanedustajat Kaisa Juuso, Riikka Purra ja Lulu Ranne ovat täysin yksimielisiä siitä, että uusia yhteistyön muotoja pitää löytää pohjoismaisten sisarpuolueiden välillä. Naisten mukaan eräs tärkeä seikka on tasa-arvon turvaaminen Pohjolassa, kaikilla tasoilla. Asiasta lisää oheisessa videossa.
Juusolla on esittää konkreettinen, ratkaistava ongelma ongelma Pohjoismaiden kansalaisten käytännön olemisen ja elämisen helpottamiseksi.
– Rajaesteistä on jonkun verran keskusteltu ja väläytelty esimerkiksi sitä, että sairaanhoidossa on tällainen ongelma, että hoidon hakeminen toisesta Pohjoismaasta on hankalaa silloin, kun se on niin sanottua suunniteltua hoitoa, Juuso kertoo.
– Nyt se onnistuu vain sillä tavalla, että maksaa ensin käteisellä. Jos haluaa tulla Ruotsista Suomeen, vaikka Kemiin synnyttämään, niin asiakas joutuu maksamaan etukäteen synnytyksen hinnan 3 000 -5 000 euroa. Summan voi hakea takaisin Försäkringskassasta mutta sen tuleminen voi kestää vuoden, Juuso valaisee konkreettista epäkohtaa.
EU:n ja maahanmuuton ongelmat yhdistävät
Purra on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Pohjoismaiden neuvosto on avannut hänelle uuden vaikuttamiskanavan.
– Tämä on ihan mahtavaa, olen uusi tässä porukassa ja meidän pitää ehdottamasti etsiä uusia yhteistyömuotoja ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kanssa. Meillä on todella paljon sellaista, mikä ei toimi lainkaan tuolla EU-tasolla mutta toimisi täällä Pohjolassa, linjaa Purra linjaa.
Ranne palaa perusasioihin ja muistuttaa asiasta, jossa EU on epäonnistunut ja johon pohjoismaisella yhteistyöllä voisi vaikuttaa.
– Maahanmuutto on varmasti eräs konkreettinen asia, joka yhdistää meitä ja erityisesti siihen liittyvät ongelmat, joihin EU ei ole pystynyt vaikuttamaan. Pohjoismaat ovat myös yksi puhtaimmista maailman alueista ja siihen meillä liitty paljon yhteistä. Halutaan pitää huolta metsistä ja vesistä. Yhteisiä asioita kyllä löytyy ja varmasti paljon, Ranne vakuuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallismieliset puolueet rajatarkastukset Itämeri kansanedustajat haittamaahanmuutto Kaisa Juuso Pohjoismaiden neuvosto Riikka Purra Lulu Ranne Turvallisuus perussuomalaiset Rikollisuus Vapaa Pohjola
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Suomen otettava käyttöön rajatarkastukset – ”Jos sanoo ”asylum” rajalla, rajamies kertoo, että Ruotsista voi hakea suojelua”

Lulu Ranteesta Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja: ”Pohjoismainen yhteistyö lisää vakautta ja turvallisuutta”

Ranne: Pohjoismaat tarvitsevat kiireesti oman ministerineuvoston, joka keskittyy pelkästään liikenteeseen

Nyt sen sanoo Ylen pohjoismaiden kirjeenvaihtaja: Maahanmuuttokriittisyydestä on tullut uusi normaali Pohjoismaissa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää