Pohjoismaiden neuvoston istunto äityi keskiviikkona väittelyksi perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerolan otettua esille ääri-islamin nousun ja leviämisen Eurooppaan vakavasti otettavana ongelmana.

Keskustelun aiheena oli ulkopolitiikka ja monenlaisia turvallisuusuhkia käsiteltiin, mutta maahanmuuton ongelmia ja väkivaltaisen ääri-islamismin leviämistä ei kukaan ollut vielä maininnut.

– Tästä sitten jotkut edustajat harmistuivat, muiden muassa Paavo Arhinmäki (vas.), Eva Biaudet (r.) ja muutama muu. Ihmettelin sitä, että miksi poliittista ääri-islamia arvosteleva saa rasistin leiman, vaikka esimerkiksi Yhdysvaltain tai Venäjän voi sanoa olevan uhka maailmanrauhalle, Eerola kertoo.

Vasemmiston edustajat kimpussa

Eerola tähdentää puhuneensa ääri-islamista poliittisena ideologiana, ei islamista uskontona. Muutama lähinnä vasemmistoliiton edustaja hyökkäsi Eerolaa vastaan rajusti, kokoomuksen Wille Rydman ja perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari puolustivat häntä.

– Vaikka jotkut edustajat väittivät, että syyllistin yli miljardi ihmistä, siitä ei ollut kyse. Mielestäni kaikkia poliittisia ideologioita on voitava arvostella, Eerola sanoo.

On erikoista, että tiettyjä väkivaltaisia ääriliikkeitä ei Suomessa tai Pohjoismaissakaan saa kritisoida herättämättä voimakkaita vastareaktioita vasemman laidan edustajissa.

Halutaan vaientaa leimaamalla rasistiksi

Eerola arvelee ilmiön johtuvan siitä, että aikaisemmin täällä on varauksetta uskottu maahanmuuton ja monikulttuurisuuden olevan pelkästään hyvä asia ja Suomelle suuri rikkaus.

– Nyt kun muun muassa Ruotsista on saatu paljon kokemuksia siitä, että tietynlainen maahanmuutto voi olla myös suuri turvallisuusriski ja merkittävä kustannustekijä, halutaan vaientaa ja leimata rasisteiksi ne, jotka jo aikaisemmin ovat puhuneet hallitsemattoman maahanmuuton riskeistä. Kenties osa poliitikoista häpeää aiempia sanomisiaan, Eerola arvelee.

MIKA MÄNNISTÖ

Tagit