Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) kertoo Suomen Uutisille Pohjoismaiden neuvoston kokoontumisesta. Ruotsin johtava kansallismielinen puolue Ruotsidemokraatit (SD) liittyi viimein Pohjoismaiden neuvoston Vapaa Pohjola -ryhmään. Ryhmässä olivat aiemmin Tanskan kansanpuolue ja Perussuomalaiset.

Miten kokous sujui?

Kokous oli pääasiassa vapaamuotoinen. Tutustuimme paikalliseen kulttuurihistoriaan, rajavalvontaan ja vanhoihin taistelutantereisiin 1864 alkoi sota, jossa silloinen Preussi löylytti Tanskaa oikein kunnolla, ja maa menetti laajoja alueita.

Kokouksen tärkein anti oli se, että Ruotsidemokraatit otettiin vihdoinkin mukaan Vapaa Pohjola -ryhmään.

Keskustelimme paljon Ruotsidemokraattien Richard Jomshofin, Paula Bielerin ja Angelika Bengtssonin kanssa. Richard toimii puolueensa puoluesihteerinä, ja hänellä on osaksi suomalaiset sukujuuret.

Miten kuvailisit päätöksen merkitystä?

Erittäin merkittävä päätös. Ryhmämme koko ja vaikutusvalta kasvaa. Olemme pohtineet asiaa yhdessä Tanskan kansanpuolueen kanssa jo vuodesta 2012 saakka. Vapaa Pohjola -ryhmä perustettiin tuolloin. Esteenä oli tähän saakka ollut kielteistä mediajulkisuutta pelänneen Timo Soinin nihkeä asenne asiaan – tosin Soini oli 2015 luvannut harkita asiaa uudelleen myöhemmin.

Mitä ryhmä tavoittelee?

Pyrimme saamaan maiden maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa yhdenmukaiseksi. Tarkoitus on päästä tilanteeseen, jossa mikään maa Pohjolassa ei houkuttele tulijoita muita enemmän. Lainsäädäntöä on yhdenmukaistettava ja parhaita käytäntöjä on siirrettävä maiden välillä. Koko turvapaikka- ja maahanmuuttoa koskeva lainsäädäntö pitäisi perata yhdessä.

Mitä tämä voisi konkreettisesti tarkoittaa?

Esimerkiksi sitä, että Pohjoismaat tekisivät yhteistyötä maa-arvioiden teossa. Samoin sitä, ettei missään maassa tarjota sosiaalietuuksia enemmän kuin muualla. Kaikille maille tarvitaan yhdenmukainen, tiukka linja.

SUOMEN UUTISET