Ukrainan sota on kaikessa kauheudessaan myös testialusta uusille tappokoneille. Eräs suurimpia sodankäynnin uutuuksia on droonien hyödyntäminen taistelukentällä. Ne voidaan ohjelmoida tekoälyn avulla hyökkäämään jopa tietyn yksittäisen henkilön kimppuun. Perinteisen tiedustelun ja tulenjohdon lisäksi.

Maaliskuun lopulla Yhdysvallat toimitti Ukrainaan satoja reppuun meneviä ”kamikaze”-drooneja (UAV), jotka pystyvät itsenäisesti hakeutumaan kohteeseen ja räjäyttämään itsensä. Huhtikuun lopulla amerikkalaiset ilmoittivat, että tulossa on myös järeämpiä versioita, jotka pystyvät tuhoamaan jopa taistelupanssarivaunun.

Droonia voi ohjata käsipelillä, mutta tekoälyn avulla itsenäisesti suunnistaessaan ne ovat immuuneja häirintäsignaaleille. Droonit osaavat kommunikoida keskenään ja pystyvät toimimaan myös parvena. Ne ovat kaiken lisäksi suhteellisen edullisia aseita, reppumalli maksaa 6 000 dollaria.

– Ihminen lähettää laitteen ilmaan (video) mutta sen jälkeen ne osaavat omin avuin lentää, löytää kohteen ja hyökätä kohteeseen, kertaa Arash Heydarian Pashakhanlou Tukholman Maanpuolustuskorkeakoulusta SVT:n uutisissa.

Drooni voi yksilöidä kohteensa

Droonit on varustettu kameralla ja GPS-navigaattorilla, joiden avulla ne suuntaavat kohdealueelle. Niissä on myös erityyppisiä muita sensoreita, joiden avulla havainnoida ympäristöä. Droonit lähettävät kaiken aikaa informaatiota operaattorilleen, joka voi teoriassa koska hyvänsä keskeyttää tehtävän.

Eräs mielenkiintoinen ohjelmistollinen ominaisuus on kasvojentunnistus, jonka avulla drooni pystyy valikoimaan pehmeän kohteensa. Tällaisissa tapauksissa etulinjaan eksyneet vihollisen korkea-arvoiset upseerit saattavat olla erityisessä vaarassa.

– Jos droonien valmistaminen käy yhä edullisemmaksi ja teknologia menee eteenpäin, voidaan pian nähdä vaikkapa 10 000 droonin parvia. Siinä vaiheessa niiden pysäyttäminen käy erittäin vaikeaksi, jos ei ole mitään millä niitä vastaan puolustautua.

SUOMEN UUTISET