Hallitus esitteli torstaina esityksensä valmiuslain uudistuksesta, jolla on tarkoitus varautua aiempaa tehokkaammin hybridiuhkiin, kuten toisen valtion masinoimaan laajamittaiseen turvapaikanhakijoiden maahantuloon. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ei pidä hallituksen esitystä tehokkaana keinona hybridiuhkien torjumiseksi – pikemminkin päinvastoin.

Muun muassa Valko-Venäjä on käyttänyt siirtolaisasetta painostuskeinona EU-maita vastaan tuomalla tuhansia irakilaisia siirtolaisia EU:n ulkorajoille vuonna 2021.

Esitys ei kuitenkaan sisällä pykäliä, jotka mahdollistavat turvapaikkahakemusten käsittelyn keskeyttämisen kriisitilanteessa, vaan oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi niiden vaativan syvällisempää oikeudellista arviointia.

Hampaaton esitys

– Hallitus tuo eduskunnalle puolivalmiin ja täysin hampaattoman esityksen, joka ei millään tavalla pyri estämään siirtolaisaseen käyttöä. Sen sijaan, että laajamittaiseen maahantuloon puututtaisiin heti rajalla, hallitus kaavailee yksityisessä omistuksessa olevien majoitustilojen haltuunottoa Maahanmuuttoviraston tarpeisiin, jotta siirtolaisille saadaan katto pään päälle, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

– Suomella on valvottavanaan yli 1 300 kilometriä EU:n ulkorajaa ja rajan takana vihamielinen roistovaltio, joka uhkailee länsimaita jopa ydinaseilla viikosta toiseen. Kriisitilanteessa raja on voitava sulkea ja turvapaikkahakemusten käsittely keskeyttää välittömästi, sillä Venäjä ei kaihda halpamaisiakaan painostuskeinoja.

Käännytyksen sijaan hotellimajoitus ja ilmaiset kuljetukset

Hallituksen esityksessä ihmetystä on herättänyt etenkin uusi luku, jonka pykälät säätävät kuljetuspalvelujen tarjoajien velvollisuudesta suorittaa kuljetuksia ja yli 30 henkilön majoittamiseen soveltuvien huoneistojen ja kiinteistöjen omistajien velvollisuudesta luovuttaa rakennuksia tai huoneistoja Maahanmuuttoviraston käyttöön.

– Itäsuomalaisena kansanedustajana itärajan turvallisuus on ollut minulle aina erityisen tärkeä asia. Itärajan valvontaa tulisi tehostaa välittömästi, mutta hallitus keskittyy puuhastelemaan siirtolaisten majoittamisen parissa sen sijaan, että maahantuloa pyrittäisiin torjumaan.

– Käännytyksen sijaan hallitus haluaa tarjota siirtolaisille hotellimajoitusta ja ilmaiset kuljetukset! Tämä on täysin käsittämätöntä maamme edun vastaista toimintaa. Olen vastikään jättänyt toimenpidealoitteen turvapaikkajärjestelmän uudistuksesta, jolla pyritään torjumaan siirtolaisaseen käyttöä vihamielisen valtion toimesta, Antikainen kertoo.


Katso myös PS-kansanedustajien haastattelu:

Haastattelussa Mari Rantanen, Jussi Halla-aho ja Tom Packalén. Youtube, 14 min 29 sek.

Suomen Uutiset