

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallituksen valmiuslakiesitys ei torju hybridiuhkia, vaan takaa maahantulijoille majoituksen ja kuljetukset
Hallitus esitteli torstaina esityksensä valmiuslain uudistuksesta, jolla on tarkoitus varautua aiempaa tehokkaammin hybridiuhkiin, kuten toisen valtion masinoimaan laajamittaiseen turvapaikanhakijoiden maahantuloon. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ei pidä hallituksen esitystä tehokkaana keinona hybridiuhkien torjumiseksi – pikemminkin päinvastoin.
Muun muassa Valko-Venäjä on käyttänyt siirtolaisasetta painostuskeinona EU-maita vastaan tuomalla tuhansia irakilaisia siirtolaisia EU:n ulkorajoille vuonna 2021.
Esitys ei kuitenkaan sisällä pykäliä, jotka mahdollistavat turvapaikkahakemusten käsittelyn keskeyttämisen kriisitilanteessa, vaan oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi niiden vaativan syvällisempää oikeudellista arviointia.
Hampaaton esitys
– Hallitus tuo eduskunnalle puolivalmiin ja täysin hampaattoman esityksen, joka ei millään tavalla pyri estämään siirtolaisaseen käyttöä. Sen sijaan, että laajamittaiseen maahantuloon puututtaisiin heti rajalla, hallitus kaavailee yksityisessä omistuksessa olevien majoitustilojen haltuunottoa Maahanmuuttoviraston tarpeisiin, jotta siirtolaisille saadaan katto pään päälle, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.
– Suomella on valvottavanaan yli 1 300 kilometriä EU:n ulkorajaa ja rajan takana vihamielinen roistovaltio, joka uhkailee länsimaita jopa ydinaseilla viikosta toiseen. Kriisitilanteessa raja on voitava sulkea ja turvapaikkahakemusten käsittely keskeyttää välittömästi, sillä Venäjä ei kaihda halpamaisiakaan painostuskeinoja.
Käännytyksen sijaan hotellimajoitus ja ilmaiset kuljetukset
Hallituksen esityksessä ihmetystä on herättänyt etenkin uusi luku, jonka pykälät säätävät kuljetuspalvelujen tarjoajien velvollisuudesta suorittaa kuljetuksia ja yli 30 henkilön majoittamiseen soveltuvien huoneistojen ja kiinteistöjen omistajien velvollisuudesta luovuttaa rakennuksia tai huoneistoja Maahanmuuttoviraston käyttöön.
– Itäsuomalaisena kansanedustajana itärajan turvallisuus on ollut minulle aina erityisen tärkeä asia. Itärajan valvontaa tulisi tehostaa välittömästi, mutta hallitus keskittyy puuhastelemaan siirtolaisten majoittamisen parissa sen sijaan, että maahantuloa pyrittäisiin torjumaan.
– Käännytyksen sijaan hallitus haluaa tarjota siirtolaisille hotellimajoitusta ja ilmaiset kuljetukset! Tämä on täysin käsittämätöntä maamme edun vastaista toimintaa. Olen vastikään jättänyt toimenpidealoitteen turvapaikkajärjestelmän uudistuksesta, jolla pyritään torjumaan siirtolaisaseen käyttöä vihamielisen valtion toimesta, Antikainen kertoo.
Katso myös PS-kansanedustajien haastattelu:
Haastattelussa Mari Rantanen, Jussi Halla-aho ja Tom Packalén. Youtube, 14 min 29 sek.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- majoitusvelvollisuus valmiuslain uudistus Siirtolaisase kuljetuspalvelut hybridiuhat laajamittainen maahantulo valmiuslaki EU:n ulkorajat painostus Valko-Venäjä itäraja Anna-Maja Henriksson EU-maat kriisitilanteet turvapaikkajärjestelmä siirtolaiset irakilaiset toimenpidealoite turvapaikkahakemukset Maahanmuuttovirasto Sanna Antikainen Turvapaikanhakijat Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaati vaikuttavia rajaturvallisuuslakeja – hallitus ei suostu keskeyttämään turvapaikanhakuoikeutta edes Venäjän hybridivaikuttamisen estämiseksi

Hallitus ei Suomea pakolaisaseelta suojele – puhetta pulppuaa, tekoja ei tule (video)

Immonen: Päättäjillä on vastuu huolehtia arjen turvallisuudesta

Rantanen vaatii hallitusta varautumaan laajamittaiseen maahantuloon – hallitus keskittyy lisäämään laukunkantajia rajoille

Hallitus ei Suomea suojele, kun pakolaisase pauhaa – haastattelussa Halla-aho, Rantanen ja Packalen

Europarlamentaarikko Huhtasaari: EU:n ulkoraja-alueiden kehittämiseen tulee suunnata riittävästi varoja

Antikainen ja Immonen: Venäjän hybridivaikuttaminen noussut uudeksi uhaksi – hallituksen on tehtävä välittömästi päätös raja-aidan rakentamisesta itärajalle

Jos Venäjä jälleen vyöryttää turvapaikanhakijoiden massoja rajalle, siihen ei auta Nato-jäsenyyskään – Purra: ”Toivon todella, että hallitus saa aikaiseksi tilanteen korjaavaa lainsäädäntöä”

Hallintovaliokunta yksimielinen – Purra: Kansainvälisen suojelun hakemista on kyettävä rajoittamaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.