Ruotsissa joulukuussa järjestettävään Nobel-palkintojuhlaan eivät ole tervetulleita Venäjän, Valko-Venäjän ja Iranin suurlähettiläät. Myöskään ruotsidemokraattien puheenjohtaja ei ole kutsuttujen listalla. Nobel-säätiön mielestä maan toiseksi suurin puolue ei sovi Nobel-palkinnon arvopohjaan.

Tukholmassa järjestetään 10. joulukuuta juhlatilaisuus, jossa jaetaan fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden ja taloustieteen Nobelin palkinnot. Juhlaillalliselle on perinteisesti kutsuttu kaikkien maiden Ruotsin suurlähettiläät.

Tänä vuonna linja on kuitenkin toinen. Nobel-komitea päätti, että Venäjän ja Valko-Venäjän suurlähettiläät jätetään kutsumatta Venäjän Ukrainassa käymän sodan takia. Nobel-komitea sanoi noudattavansa tässä asiassa yleiseurooppalaista poliittista linjaa.

Iranin suurlähettiläs oli kutsulistalla

Iranin suurlähettiläs oli kuitenkin kutsulistalla. Asiasta nousi kohu, ja ruotsalaiset käynnistivät nimenkeräyksen netissä vaatien, että myös Iranin suurlähettiläälle on annettava porttikielto. Adressissa viitattiin Iranin huonoon ihmisoikeustilanteeseen ja hallituksen vastaisten mielenosoittajien kovaan kohteluun. Adressissa mainittiin myös, että Nobel-komitea oli jättänyt ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin kutsumatta ihmisoikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen vedoten.

Perjantaina Nobel-säätiö kuitenkin ilmoitti, että Iranin suurlähettiläs jätetään tänä vuonna kutsumatta, kertoo Expressen-lehti. Ruotsidemokraattien osalta Nobel-säätiö pysyy aiemmassa kannassaan: ruotsidemokraattien puheenjohtaja ei ole tervetullut palkintojuhlaan.

Ruotsidemokraatit eivät kelpaa

Vuoden 2022 eduskuntavaaleissa ruotsidemokraateista tuli maan toiseksi suurin puolue. Hallitukseen ruotsidemokraatit eivät päässeet, mutta puolue tekee yhteistyötä kokoomushallituksen kanssa. Ruotsidemokraattien kädenjälki näkyy vahvasti myös hallitusohjelmassa.

Nobel-säätiölle ruotsidemokraatit eivät kuitenkaan kelpaa. Säätiön mukaan Nobel-palkinnon arvomaailma perustuu ”kunnioitukseen tiedettä, kulttuuria, humanismia ja kansainvälisyyttä kohtaan”. Ilmeisesti ruotsidemokraatit eivät säätiön päättäjien mielestä täytä näitä kriteerejä, sillä muita perusteluja ruotsidemokraattien puheenjohtajan pois sulkemiselle ei ole annettu.

SUOMEN UUTISET