Etiopiassa on meneillään outo konflikti. Nobelin rauhanpalkinnon saaja, pääministeri Abiy Ahmed kylvää kuolemaa oman kansansa keskuuteen hävittäjien ja panssarien avulla. Taistelussa Tigrayn maakunnasta on kuollut tuhansia ja pakolaisia on jo 40 000.

Pääministeri Abiy Ahmed on ilmoittanut, että konflikti Tigrayn alueella Etiopiassa on päättynyt. Kapinalliset ovat toista mieltä.

– Kapinalliset ovat vetäytyneet provinssin muihin osiin ja vuorille. He sanovat, etteivät antaudu ikinä, raportoi SVT:n kirjeenvaihtaja Samir Abu Eid naapurimaa Sudanista.

Etiopian hallituksen joukkojen ja Kansan Vapautusrintaman (TPLF) välisissä taisteluissa Tigrayn maakunnasta on kuollut tuhansia ja rajan yli Sudaniin on paennut yli 40 000 ihmistä. Etiopian levottomuudet heijastuvat koko Afrikan sarven hauraaseen turvallisuustilanteeseen ja taas kerran uuden, Eurooppan kohdistuvan pakolaisaallon syntyminen on mahdollista.

Kivikova rauhannobelisti

Monet ovat oudoksuneet pääministeri Abiy Ahmedin kivenkovaa retoriikkaa oman maansa kriisissä, koska hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vain vuosi sitten.

Rauhannobelisti ei ole suostunut muun maailman painostuksesta huolimatta vuoropuheluun kapinallisten TPLF-järjestön kanssa. Hallituksen joukkojen sanotaan sen sijaan syyllistyneen siviilien tappamiseen. Abiy Ahmed on kiistänyt TPLF:n väitteet.

– Monet Etiopian asioita seuraavat ovat tulleet siihen tulokseen, ettei hän ehkä ole sellainen rauhantekijä, kuin monet uskoivat, toteaa SVT:n kirjeenvaihtaja.

SUOMEN UUTISET