

WIKIPEDIA
Miksi Suomen köyhät elättävät Irakin rikkaita, pohtii Pauli Vahtera – ”ei ole millään mittarilla kehitysapua tarvitseva maa”
Suomen metsien puiden arvo on 125 miljardia euroa. Irakin tunnettujen öljy- ja kaasuvarojen arvo on puolestaan 4200 miljardia dollaria. Miksi Suomi tukee upporikasta Irakia? Tätä pohtii KHT-tilintarkastaja emeritus Pauli Vahtera blogissaan.
Laitetaanpa summat vierekkäin:
125 000 000 000 euroa – Suomen metsien arvo
4200 000 000 000 euroa – Irakin öljyvarat
Ero on 34-kertainen Irakin hyväksi.
Vahtea huomauttaa myös, että 1960 Irakissa oli 7,3 miljoonaa asukasta, tänä vuonna ylitetään 40 miljoonan asukkaan raja. Suomessa asukkaita oli vuonna 1960 4,4 miljoonaa ja nyt 5,5 miljoonaa.
”Jos rahaa on pakko antaa Irakille, niin miksei vastikkeena vaadita öljyä.”
– Jos Suomen väestönkasvu olisi ollut yhtä holtitonta kuin Irakissa, olisimme maailman köyhimpien maiden joukossa.
Vuonna 2018 Irakin bruttokansantuote (BKT) asukasta kohden oli 5030 USD, Suomen 47820 USD.
– Suomen koko BKT on vähän suurempi kuin Irakin, mutta Irakissa rahan ostovoima on miltei 3-kertainen Suomeen verrattuna. Irak ei millään mittarilla ole kehitysapua tarvitseva maa. Esimerkiksi suosikkimaani Etiopian BKT/asukas on 772 USD.
– BKT valehtelee. Bagdadin keskustassa 1 makuuhuoneen asunnon vuokra on euroissa 436 euroa. Helsingin keskustassa yksiön vuokra olisi 1000-1200 euroa.
Suomi maksaa
Vahtera listaa tukimuotoja:
– Suomi maksaa Irakin kriisinhallinnan menoja tänä vuonna 8 miljoonaa euroa.
– Vuosina 2014-2018 Suomen kehitys- ja humanitaarinen apu Irakille on ollut yhteensä noin 30 miljoonaa euroa. Lukuihin voi suhtautua kuin koronalukuihin alkuvuodesta Suomessa. Osa rahasta piilotetaan Lähi-Idän tukeen.
– Loppuvuonna 2018 annettiin pelkästään Irakin vakauttamisrahastoon 5 miljoonaa euroa.
Ulkoministeriön rahankäyttö on periaatteessa julkista, mutta se on Vahteran mukaan piilotettu niin hyvin, että esimerkiksi Irakin rahojen selvittäminen olisi valtava urakka kenelle tahansa.
– Jos rahaa on pakko antaa Irakille, niin miksei vastikkeena vaadita öljyä. Sitä Irakissa riittää Suomellekin.
Vahtera kirjoittaa asiasta Oikean Median blogissaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Purra, Halla-aho ja Peltokangas: Piikki on auki – ”Hallitus ei luovu hankkeistaan eikä maailmanparantamisesta edes kriisioloissa”

Mäkynen: Ei enää senttiäkään rahaa Afrikkaan

Valtiovarainministerin mukaan jaettavaa ei ole – Suomi kylvää kehitysapuun lähes 3 miljoonaa euroa joka päivä

Tutkimus paljastaa: Suomalaiset eivät halua maksaa hallituksen ideologisista lempihankkeista – avointen rajojen maahanmuuttopolitiikan takana vain pieni vähemmistö

Ronkainen valtion koronatuesta: ”Rahaa kipattu Kankkulan kaivoon”

Kolme miljoonaa euroa joka päivä ei riitä: Hallitus lisää kehitysapua 50 miljoonalla eurolla – velaksi, tottakai!

Rauhannobelisti käy veristä sotaa Etiopiassa: ”Hän ei ehkä ole sellainen rauhantekijä kuin monet uskoivat”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.