Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen on julkaissut blogikirjoituksen, jossa hän ruotii Business Finlandin maksamia koronatukia. Lähipäivinä on uutisoitu mm. huutokauppakeisari Aki Palsanmäen ja europarlamentaarikko Petri Sarvamaan puolison Sari Helinin saamista tuista.


– Sen vielä ymmärtää, että kuparipannujen kauppaaminen on siirrettävä verkkoon näin korona-aikana. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi 100 000 euron hätäapua pitäisi maksaa sosiaalisen median yrityksille, joille luulisi nyt karanteeni- ja rajoitusaikoina käyttäjiä riittävän, Jari Ronkainen kirjoittaa.

Toisille 100 000, toisille 2 000 euroa

Ronkainen kritisoi hallituksen mutta myös Euroopan Keskuspankin hätäavun kohdistamista vakavaraisiin yrityksiin sen sijaan, että sillä tuettaisiin asiakaskadosta kärsivää liiketoimintaa.

– Valtion tukirahaa on kipattu Kankkulan kaivoon, kun tukikriteereiksi on määritelty kehittämistoiminta ja vakaalla pohjalla oleva kassa. Asiakaskadosta kärvistelevä ravintola-ala ei tukirahoja ole nähnyt samalla kun itsensä työllistävät mikroyrittäjät tai pk-yrittäjät joutuvat odottamaan 2 000 euron tukisummia tai joustoluottoja.

– Sama on tapahtumassa myös suuremmassa mittakaavassa. Euroopan Keskuspankin tukitoimien kohteeksi on valikoitunut mm. vuokrayhtiö Kojamo ja energia-alan Fingrid, Fortum sekä Teollisuuden Voima, joista yksikään ei ole ongelmayhtiö, Ronkainen kuvailee.

Rahaa riittää järjettömyyksiin

Ronkaisen luottamus hallituksen toimiin ja tänään eduskunnassa käsiteltävään julkisen talouden suunnitelmaan ei ole korkealla.

– Tilannetta ei helpota myöskään se, että talouden kuvan synketessä hallitus ei ole joustamassa kunnianhimoisista ilmastotavoitteistaan, saati rahan kippaamisesta ulkomaille kehitysavun muodossa.

– Lisäksi haiskahtaa siltä, että löysää velkarahaa jaetaan nyt isolla kädellä hyväveliverkostoille. Tähän asti nähdyillä toimenpiteillä koronakriisistä selviämisestä on tulossa pitkä ja ankara taival, Ronkainen päättää tekstinsä.

SUOMEN UUTISET