Isis näkee paljon vaivaa yrittäessään muuttaa terroriristisen toimintansa kuvaa joksikin aivan muuksi. Panttivankien teloitukset muistuttavat tietokonepelejä tai Hollywood-elokuvia. Näin sanoma menee paremmin perille kouluttamattomallekin katsojalle.

– Kokonaisuudesta tulee paljon houkuttelevampi, kun se esitetään ikään kuin fantasiamaailman keinoin. Tällöin uhrejakaan kohtaan ei tunneta voimakasta sympatiaa. Tämä on valitettavasti erittäin perusteellisesti harkittua, sanoo terrorismin tutkija Michael Krona Malmön yliopistosta. Hänen mielestään tätä ei ole länsimaissa täysin ymmärretty:

– Se on itse asiassa katastrofaalista, kun yritämme ymmärtää radikalisoitumisprosessia ja heitä, jotka kuluttavat aikaansa tämänkaltaisissa verkon yhteisöissä.

”Isis on terroristijärjestöistä kauimpana uskonnosta”

Isis-tutkija Javier Lesaca on nähnyt noin 1 500 terroristiorganisaation propagandavideota. Hänen mukaansa Isis haluaa irrottaa terroristijärjestön viitekehyksestään ja esittää itsensä osana nuorison ”coolia” maailmaa. Siksi teloitustaltioinnit esitetään propagandassa tietokonepelien ja Hollywood-elokuvien keinoin.

Syy siihen, että Isis turvautuu propagandassaan populaarikulttuuriin, on tutkijan mukaan se, että muslimimaailma on keskellä sekularismia eli maallistumisprosessia.

– Jopa radikalisoituneet nuoret luistavat moskeijakäynneistä. Väitänkin, että Isis on kaikista jihadistijärjestöistä maallistunein, Lesaca toteaa SVT:n esittämässä brittidokumentissa Terroristin kännykässä (I terroristens mobil).

SUOMEN UUTISET