Uuden-Seelannin oikeuslaitos on vapauttanut tiedonjakelun Aucklandin terroristista. Iskussa haavoittui kuusi ihmistä. Poliisi pystyi pysäyttämään terroriteon noin minuutissa. Nyt maassa pohditaan keinoja puuttua ennalta radikalisoituneiden ihmisten vapauteen. Uusista tiedoista uutisoivat AP ja NZ Herald.

Terroriteon yhteydessä poliisin surmaama veitsimiehen nimi on saatu julkistaa: 32-vuotiaan tekijän nimi on Ahamed Aathil Mohamed Samsudeen. Samalla miehestä on saatu uutta tietoa.

Vastoin aiempaa tietoa, mies on pidätetty lainvastaisen materiaalin julkistamisessa Facebookissa. Mediassa uutisoitiin 3.9. virheellisesti, ettei mies ole syyllistynyt rikoksiin ennen terroritekoaan.

Terroristi saa toimia ensin

Uudessa-Seelannissa mietitään nyt, miten tällaisia terroritekoja voisi ehkäistä jo ennen kuin isku tapahtuu. Samsudeen oli julkaissut Isisiä tukevia sekä väkivaltaa ihannoivia päivityksiä. Hän oli myös uhonut ”näyttävänsä uusiseelantilaiselle roskaväelle” voimansa.

Hän oli myös aikonut matkata Syyriaan tukemaan terroristijärjestö Isisin luomaa kalifaattia.

Oikeuslaitos määräsi miehen sosiaalisen median päivitykset ennakkotarkistukseen. Lähteiden mukaan mies loi uusia tilejä. Miestä myös tarkkailtiin yhteensä noin 30 poliisin toimesta ympärivuorokautisesti.

Viranomaiset toteavat, että heillä ei ollut valtuuksia toimia ennen iskua. Viranomaisten piti siis odottaa, että mies alkaa toteuttaa terrori-iskuaan.

Miten ehkäistä iskut ennalta?

Samsudeen oli lopulta määrätty karkoitettavaksi takaisin Sri Lankaan. Miehelle oli ilmoitettu karkoituspäätöksestä vain viikkoja ennen hänen toteuttamaansa iskua.

Uudessa-Seelannissa mietitään nyt, miten vastaavat iskut voidaan ehkäistä ennalta. Tehtävä ei ole helppo. Vastakkain ovat yksilönvapaudet ja yhteiskunnan turvallisuus.

Henri Alakylä