

Kansanedustaja seuraa Yhdysvaltain vaaleja paikan päältä – ”Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa”
PS-kansanedsustaja Vilhelm Junnila kertoo Yhdysvaltain kongressin välivaalien alkaneen vilkkaana. Hän toimii vaaleja tarkkailevan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Junnila kommentoi tapahtumia paikan päältä Epsomin kirkosta, New Hampshiresta.
Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa äänestetään edustajainhuoneen, senaatin ja kuvernöörien lisäksi osavaltio- ja kuntatason päättäjistä.
– Olemme saaneet raportteja, että äänestyspaikoilla on kautta maan ollut toistaiseksi huomattavasti vilkkaampaa kuin edellisessä välivaalissa vuonna 2018. Useissa pienissä kylissä jopa viidesosa rekisteröityneistä äänestäjistä jonotti äänestyspaikalle ensimmäisen kahden tunnin aikana, Junnila kertoo.
Hajautettu vaalijärjestelmä, aseet esillä
Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on hajautettu osavaltioiden ja yli 10 000 kaupungin ja piirikunnan vastuulle. Hajautettu lähestymistapa tekee kokonaiskuvan saamisesta haastavaa, koska lainsäädäntö ja käytännön ratkaisut voivat huomattavasti erota maan sisällä. Jopa osavaltioiden sisälle voi olla useita eri teknologioita äänestysprosessin toteuttamiseen. Äänestyspaikoilla on ollut avoin ja hyvähenkinen tunnelma.
– Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa, mutta ei se käytännössä vaikuta mihinkään. Ihmiset tuntevat toisensa ja vaalilautakunnan jäsenet on valittu tunnettujen kyläläisten keskuudesta, kuten Suomessakin, Junnila sanoo.
Nämä kaksi herrasmiestä olivat hyvässä sovussa kannattamassa omiaan Doverissa, New Hampshiressa. Republikaani totesi lopuksi, että muistakaa suomalaiset: Putin ei ole ystävä. pic.twitter.com/3aX0C8CQCQ
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Yhdysvaltain kongressin välivaaliebän kampanjat ovat olleet aktiivisesti esillä äänestyspaikkojen läheisyydessä, sääntöjä pääsääntöisesti noudattaen. pic.twitter.com/hOPPgHn52O
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa on ollut äänestyspaikoilla hyvin vilkasta pic.twitter.com/3HY1pg7VRL
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Ennen Yhdysvaltoihin lähtöään Junnila isännöi Suomessa vaaleja koskevan esitelmätilaisuuden. Siinä hän ensin pui itse tulokseen vaikuttavia tekijöitä teki ennusteen, lisäksi UPI:n tutkija Maria Linden ja historian dosentti Markku Ruotsila kommentoivat vaaliasetelmia:
Youtube, 27.10.2022.
Junnila kommentoi 27.10. järjestetyssä esitelmätilaisuudessa, että mukaan äänestäjiä kiinnostavat eniten talous, työmarkkinat ja pörssi (26 %). Sen jälkeen inflaatio ja elinkustannukset (19 %).
Hän siteerasi tutkimusta, jonka mukaan muita kiinnostuksenkohteita ovat demokratian pelastaminen (7 %), maahanmuutto (5 %), polarisaatio ja aborttioikeus (4 %) sekä rikollisuus, ilmastonmuutos ja Trump (3 %).
”Aivan selvästi on nähtävissä, että ykkösasiaksi ovat nousemassa talous ja kuluttaja-asiat, kuten ruuan ja polttoaineen hinta”, Junnila jatkoi ja ennusti tämän muuttavan kokonaisuutta republikaaneille suosiollisemmaksi.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.