PS-kansanedsustaja Vilhelm Junnila kertoo Yhdysvaltain kongressin välivaalien alkaneen vilkkaana. Hän toimii vaaleja tarkkailevan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Junnila kommentoi tapahtumia paikan päältä Epsomin kirkosta, New Hampshiresta.

Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa äänestetään edustajainhuoneen, senaatin ja kuvernöörien lisäksi osavaltio- ja kuntatason päättäjistä.

– Olemme saaneet raportteja, että äänestyspaikoilla on kautta maan ollut toistaiseksi huomattavasti vilkkaampaa kuin edellisessä välivaalissa vuonna 2018. Useissa pienissä kylissä jopa viidesosa rekisteröityneistä äänestäjistä jonotti äänestyspaikalle ensimmäisen kahden tunnin aikana, Junnila kertoo.

Hajautettu vaalijärjestelmä, aseet esillä

Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on hajautettu osavaltioiden ja yli 10 000 kaupungin ja piirikunnan vastuulle. Hajautettu lähestymistapa tekee kokonaiskuvan saamisesta haastavaa, koska lainsäädäntö ja käytännön ratkaisut voivat huomattavasti erota maan sisällä. Jopa osavaltioiden sisälle voi olla useita eri teknologioita äänestysprosessin toteuttamiseen. Äänestyspaikoilla on ollut avoin ja hyvähenkinen tunnelma.

– Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa, mutta ei se käytännössä vaikuta mihinkään. Ihmiset tuntevat toisensa ja vaalilautakunnan jäsenet on valittu tunnettujen kyläläisten keskuudesta, kuten Suomessakin, Junnila sanoo.

Ennen Yhdysvaltoihin lähtöään Junnila isännöi Suomessa vaaleja koskevan esitelmätilaisuuden. Siinä hän ensin pui itse tulokseen vaikuttavia tekijöitä teki ennusteen, lisäksi UPI:n tutkija Maria Linden ja historian dosentti Markku Ruotsila kommentoivat vaaliasetelmia:

Youtube, 27.10.2022.

Junnila kommentoi 27.10. järjestetyssä esitelmätilaisuudessa, että mukaan äänestäjiä kiinnostavat eniten talous, työmarkkinat ja pörssi (26 %). Sen jälkeen inflaatio ja elinkustannukset (19 %).

Hän siteerasi tutkimusta, jonka mukaan muita kiinnostuksenkohteita ovat demokratian pelastaminen (7 %), maahanmuutto (5 %), polarisaatio ja aborttioikeus (4 %) sekä rikollisuus, ilmastonmuutos ja Trump (3 %).

”Aivan selvästi on nähtävissä, että ykkösasiaksi ovat nousemassa talous ja kuluttaja-asiat, kuten ruuan ja polttoaineen hinta”, Junnila jatkoi ja ennusti tämän muuttavan kokonaisuutta republikaaneille suosiollisemmaksi.

SUOMEN UUTISET