

Kaikki paitsi pääministeri Marin pitivät Marinia ylistävää nettipoliisi Taposen twiittiä asiattomana – myös Taponen itse
Jos saat kehuja, kannattaako niistä kertoa muille? Silloinkin, jos kehut ovat abrsurdilla tavalla överiksivedettyjä? Tällaisten kysymysten äärellä pääministeri Sanna Marin (sdp.) tänään painiskeli. Lopputulos ei ole mairitteleva.
Tarinamme lähtee liikkelle Jari Taposesta, joka tapansa mukaan kohotutti kulmakarvoja.
Taponen kehui twiitissään antaumuksella pääministeri Sanna Marinia (sdp.), joka puolestaan sätti oppositiota olan takaa.
Eipä aikaakaan, kun puolueellisuussyytökset heräsivät Taposta kohtaan. Hän esiintyy somessa virkatehtävissä, ei yksityishenkilönä.
Taposen töpeksiminen nousi uutiseksi ainakin MTV:llä, Verkkouutisissa, Uudessa Suomessa ja Iltalehdessä, ja asiaa on tietenkin puitu myös sosiaalisessa mediassa pitkin päivää.
Muun muassa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin huomautti, että poliisin virkatilin käyttö tällaiseen viestintään on ongelmallista.
Demokratiassa ei ole mitään kummallista siinä, että oppositio moittii hallitusta ja hallitus vastavuoroisesti oppositiota. Mutta ongelmallista voi olla, jos poliisiviranomainen virkatilillään asettuu oppositiota soimanneen pääministerin vahvaksi tueksi…1/2
— Ulla Appelsin (@AppelsinUlla) October 11, 2020
2/2…kehottaa ottamaan pääministeristä oppia ja pääministeri itse vielä retwiittaa viestin eteenpäin. Mitä polarisoituneemmassa maailmassa elämme, sitä tärkeämpää on usko siihen, että virkamieskunta on päivänpoliittisten kiistojen yläpuolella.
— Ulla Appelsin (@AppelsinUlla) October 11, 2020
Taponen katsoi parhaaksi poistaa ylistystwiittinsä ja pahoitella tilannetajuttomuuttaan.
Tämän päivän twiittini pääministerin ketjuun tulkittiin siten, että olisin hallituksen puolella. Tarkoitukseni oli kommentoida nykyistä keskustelukulttuuria yleisemmin. Se ei onnistunut.
Poistin kommentin ja pahoittelen tilannetajuttomuuttani!
— Jari Taponen (@JariTaponen) October 11, 2020
Kaikille sattuu kämmejä, joillekin useammin kuin toisille. Asiaan jäi silti pieni mutta.
Nimittäin se, että pääministeri Sanna Marin oli itse sunnuntain aikana ehtinyt käydä retweettaamassa (siis uudelleenjulkaisemassa) itseään koskevan kehun.
Kehut ovat tietenkin kivoja ja moni poliitikko niitä toisinaan somessa jakaakin. Mutta tällä kertaa kävi omituisesti.
Syystä että:
– Nettipoliisi Taponen ylistää pohjoiskorealaisesti Marinia.
– Marin ei havaitse Taposen tekstin absurdiutta ja räikeää puolueellisuutta, vaan uudelleentwiittaa itseään koskevan kehun.
– Kohu nousee, Taponen poistaa twiittinsä ja pahoittelee tilannetajuttomuuttaan.
– Taponen tuskin huomaa, että hän näin toimiessaan tulee nolanneeksi pääministerin perinpohjaisesti. Nyt ainoa, joka enää näyttää tilannetajuttomalta, on kehuille perso pääministeri.
Jussi Halla-aho (ps.) katsoi Taposen vahingoittavan suomalaisten luottamusta instituutioihin.
Jari Taponen, yksi poliisin näkyvimmistä puhuvista päistä, julkaisee pohjoiskorealaisen ylistystviitin johtaja Marinille ja johtaja Marin uudelleentviittaa sen.
Jos haluaisin tuhota suomalaisten luottamusta instituutioihin, toimisin juuri kuten Taponen ja Marin.
— Jussi Halla-aho (@Halla_aho) October 11, 2020
Kehut maistuvat
Jotkut ovat persoja makeisille, jotkut jäätelölle. Marin on perso kehuille.
Asiaan on kiinnitetty huomiota sosiaalisessa mediassa. Verkkoon on koottu listoja, joissa on Marinin omakehutwiittejä pääministerivalinnan jälkeiseltä ajalta.
Pääministerit operoivat yleensä minuuttiaikataululla. Missä välissä Marinilla on politiikan suurten kysymysten setvimisen lomassa aikaa etsiä netistä itseään koskevia kehuja ja uudelleentwiittailla niitä?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Pääministeri Marin enemmän huolissaan omasta valta-asemastaan kuin kansalaisten hyvinvoinnista

Halla-aho ei olisi myöntänyt kultaista Helsinki-mitalia Jari Taposelle – teki vastaesityksen kaupunginhallituksessa: ”Palkitseminen osoittaisi huonoa harkintakykyä”
Viikon suosituimmat

Hallitusta rasismista kouluttaneet paljastuivat itse rasisteiksi – Rostila: THL levittää syrjivää pseudotiedettä valkoisten etuoikeuksista
Perussuomalaisten kansanedustaja Onni Rostila syyttää hallitukselle rasismikoulutuksen järjestänyttä Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta itse rasistiseksi, THL:n omat verkkosivut nimittäin pursuavat pseudotieteellisen, valkoihoisia syrjivän "valkoisuustutkimuksen" oppeja.

Some ärähti THL:n huuruisesta sekoilusta – terveysviranomainen höpöttelee suomalaisuusmyytistä, väittää kotoutumista ”pakkoassimilaatioksi” – THL:n sivusto pursuilee kovan linjan woketusta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut verkkosivuillaan laajan identiteettipoliittisen sanaston, jossa esiintyy mm. termit "valkoinen etuoikeus", "antirasistinen pedagogiikka" ja "suomalaisuusmyytti". Woke-henkinen sanasto herättää hämmennystä, sillä se kyseenalaistaa suomalaisen kansallisuuskäsityksen "myyttinä". Jopa maahanmuuttajien kotouttamista tarkastellaan ongelmallisena "pakkoassimilaationa". Sosiaalisessa mediassa monet keskustelijat ihmettelevät, miten tällainen ideologinen terminologia liittyy ylipäätään kansanterveyteen. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun THL:n nähdään wokettavan. Jo vuosien ajan THL on leikannut tieteellisestä asiantuntijatyöstään pitämällä kiinni poliittisesta aktivismista.

Zalandon hijab-kampanja suututtaa islamistista hallintoa paenneita naisia: ”Siskoni menettivät henkensä tämän typerän hijabin takia”
Suomen Uutiset sai yhteydenottoja liittyen vaatekauppajätti Zalandon somekampanjaan. Yhteydenotoissa huomautettiin, että hijab ei ole neutraali muotiasuste, vaan poliittisen islamin symboli, jota käytetään naisten alistamiseen monissa maissa – myös Euroopassa.

Tutkimus: Oikeistolaiset osoittavat enemmän empatiaa vasemmistolaisia kohtaan kuin vasemmistolaiset oikeistolaisia kohtaan – epäsymmetriaa selittävät ankarat moraaliset tulkinnat
Polarisaatio ei enää tarkoita vain poliittisten näkemysten nurkkakuntaistumista. Vastakkainasettelu on entistä juurtuneempaa jo henkiselle tasolle – kyvyttömyyteen kokea empatiaa vastakkaisen poliittisen laidan edustajia kohtaan. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että poliittisten ryhmien edustajien keskuudessa empatia on valikoivaa. Vielä hämmästyttävämpi löydös on se, että tämä empatian puolueellisuus on epäsymmetristä oikeistolaisten ja vasemmistolaisten keskuudessa. Oikeistolaiset osoittivat enemmän empatiaa vasemmistolaisia kohtaan kuin vasemmistolaiset oikeistolaisia kohtaan. Tutkimuksen mukaan oikeistolaisilla on siis suotuisammat mielipiteet vasemmistolaisista kuin vasemmistolaisilla oikeistolaisista.

Antikainen: Rikollisjoukko ei määrää Suomen puolustuksesta – ”Töhrykampanja ei muuta Suomen turvallisuuspolitiikkaa”
Puolustusministeriön rakennuksen julkisivu töhrittiin vaaleanpunaisella maalilla lauantain vastaisena yönä. Poliisi tutkii asiaa rikosnimikkeellä törkeä vahingonteko. Rikoksen tekijäksi on ilmoittautunut palestiinalaisia tukeva Palestine Action -järjestö, joka uhkaa “eskaloida toimintaansa”, ellei Suomi katkaise suhteitaan Israeliin ja peru asekauppoja.

Thunbergin purjehdusseurueen taustat: Yksi osallistui Hizbollahin johtajan hautajaisiin, vasemmistomeppi syytti Hamasin kidnappaaman vauvan kuolemasta Israelia
Greta Thunbergin purjehdusreissulle osallistuneen aktivistiseurueen jäsenet ovat oman kertomansa mukaan valmiita vain rauhanomaiseen ja väkivallattomaan vastarintaan. Yksi Gretan purjehduskavereista on kuitenkin osallistunut terroristijärjestö Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin hautajaisiin. Matkalle osallistunut ranskalainen vasemmistomeppi puolestaan väitti Hamasin kaappaaman vauvan, 4-vuotiaan lapsen sekä heidän äitinsä kuolleen Israelin miehityksen ja kolonisaation seurauksena.

Ari Koponen raivostui liikemiehen koulutusbisnekselle: ”Vesterbacka sumuttaa aasialaisia opiskelijoita ja hyväksikäyttää suomalaista koulutusjärjestelmää”
Perussuomalaisten kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen raivostui uutisesta, joka koskee Peter Vesterbackan johdolla tapahtuvaa ulkomaalaisten opiskelijoiden maksullista rekrytointia suomalaisiin lukioihin.

Woken jo hiipuessa Väestöliitto lanseeraa kampanjan, joka syyttää DEI:stä irtisanoutuvia yrityksiä tasa-arvon takinkääntäjiksi
Vaikka muualla länsimaissa puhutaan DEIn olevan mennyttä tai vähintään uudelleenmäärittelyn tarpeessa, Väestöliitto asettuu siilipuolustukseen DEIn puolesta ja syyttää globaaleja jättejä takinkääntäjiksi. Kampanja leimaa DEI-toimintojen karsimisen yksioikoisesti tasa-arvon vastaiseksi. Se sivuuttaa DEI:n ristiriitaisuudet ja perustellun kritiikin. Kampanja ei näytä pyrkivän rakentavaan keskusteluun haastavasta aiheesta. Vielä enemmän suomalaiset saattavat ihmetellä, kuuluuko polarisoiva DEI-aktivismi juuri Väestöliiton ydintehtäviin.

Wille Rydman: Mies-päätteisten sanojen kieltäminen ei tee maailmasta rahtustakaan tasa-arvoisempaa – ”Ole mies, älä henkilö”
Perussuomalainen elinkeinoministeri Wille Rydman pitää blogissaan EU:n vaatimusta sukupuolettomista ammattinimikkeistä järjettömänä. Mies-päätteisten sanojen kieltäminen ei tee Rydmanin mielestä maailmasta rahtustakaan tasa-arvoisempaa, mutta suomen kielestä tällainen sensurointiyritys tekee köyhemmän, historiattomamman ja vähemmän ilmaisuvoimaisen.

Salafistit puhaltavat pontta islamisaatioon pystyttämällä pikavauhtia pyhättöjä – ”Kyseessä on valtava hanke”
Vanhoillista islamin tulkintaa saarnaava liike levittää vaikutusvaltaansa Ruotsissa kiihtyvällä vauhdilla. Salafisteilla on rahoitus jo 16 moskeijaan ja tavoitteena on avata uusi pyhättö kerran kuussa. Islamisaatiolla voi olla peruuttamattomat vaikutukset pohjoismaiseen yhteiskuntaan, mutta siitä huolimatta sen ympärillä vallitsee outo hiljaisuus.