Perussuomalaisten entinen kansanedustaja Pentti Kettunen ihmettelee median suhtautumistapaa pääministeri Sanna Marinin tapaukseen, joka on herättänyt laajaa kansalaiskeskustelua pääministerin toiminnan laillisuudesta ja asiallisuudesta. Viime viikolla Sanna Marin pyysi ad hoc -ratkaisuna pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea EU-huippukokouksessa.

Perussuomalaisten ex-kansanedustaja Pentti Kettunen jätti viime viikolla oikeuskanslerille kantelun pääministeri Sanna Marinista.

Kantelussa Kettunen pyytää oikeuskansleria ”..selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?”

Media suojelee Marinia ja hallitusta

Kettunen ihmettelee median suhtautumistapaa Marinin tapaukseen, joka on herättänyt laajaa kansalaiskeskustelua pääministerin toiminnan laillisuudesta ja asiallisuudesta.

Ex-kansanedustaja toteaa, että tiedotusvälineille aihe näyttäisi olevan arka.

– Marinin ja hallituksen suojelua tämä on, koska media ei näköjään halua ottaa minkäänlaista kantaa, vaikka avoimia kysymyksiä on paljon. Itse odotan, että kyllä eduskunnankin jo pitäisi puuttua kyselytunnilla pääministerin toimintaan. Mahdollisesti tästä saattaa tulla myöhemmin jopa välikysymys, Kettunen sanoo.

Hän asettaa tapauksen osaksi suurempaa kokonaisuutta.

– Tunnetusti Suomen media on jo 1990-luvulta saakka ollut erittäin EU-myönteinen ja pönkittänyt liittovaltiokehitystä.

Joku järjestys olla pitää

Kettunen painottaa, että Marinin toiminta EU-huippukokouksessa tulee joka tapauksessa selvittää huolellisesti.

– Kyse on siitä, antaako Suomen lainsäädäntö mahdollisuutta siihen, että Marin voi yksinään tehdä päätöksen siitä, kuka häntä tuuraa EU-huippukokouksessa, ja voiko pääministeri luovuttaa paikkansa vieraan vallan edustajalle.

– Tämä on iso kysymys. Jos pääministeri voi tuosta vaan luovuttaa Suomen edustusvallan vieraalle vallalle tyyliin ”hoidapa sinä minun hommani täällä” niin eihän siitä tule mitään. Joku järjestys pitää olla.

SUOMEN UUTISET