Oliko pääministeri sopinut asianmukaisella tavalla sijaistuksesta, kun hän luovutti Suomen päätösvallan Eurooppa-neuvoston kokouksessa Ruotsille? Tätä lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kysyy nyt pääministeri Marinilta. Asia on puhuttanut pitkin viikonloppua, mutta julkisiin keskusteluihin innolla yleensä osallistuva Marin ei ole pukahtanut asiasta halaistua sanaa.

Leena Meren kysymys pääministerille kuuluu: ”Perustuslain mukaan menee sijaistus hallituksen sisällä ja poikkeustapauksissa edellyttää valtioneuvoston päätöstä. Mihin päätökseen sijaistus perustuu? Saisiko sen julkisuuteen. Kiitos”

Useat perussuomalaiset ovat ottaneet asiaan aiemmin kantaa.

Marinilla on saanut julkisuudessa muutaman puolustajan. STT uutisoi Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luodon kommentista.

”Sinne ei voi lähettää sijaista, ei varapääministeriä eikä ulkoministeriä, virkamiehestä puhumattakaan, sillä tarkoitus on ollut taata, että Eurooppa-neuvosto säilyy korkeimman tason päätöksentekoelimenä”, Luoto sanoo Karjalainen-lehden mukaan.

Jari Luodolla on pitkä tausta SDP:n erityisavustajana.

Twitter-kommentissaan Luoto kertoo, että kansainvälisissä kokouksissa ”on totuttu” estyneiden puolesta puhumiseen.

Eurooppa-neuvoston päätökset kauaskantoisia

Eurooppa-neuvosto edustaa EU-maiden välisen poliittisen yhteistyön ylintä tasoa. Sen päätökset ovat merkittäviä ja kauaskantoisia.

Brysselissä 15. ja 16. lokakuuta kokoontunut Eurooppa-neuvosto totesi, että unionin ilmastotavoitteita on tiukennettava. Eurooppa-neuvosto totesi, että unionin on nostettava tavoitetasoaan, jotta se saavuttaa ilmastoneutraaliustavoitteen vuoteen 2050 mennessä Pariisin sopimuksen mukaisesti. Eurooppa-neuvosto käsitteli myös muun muassa Brexitiä.

Pääministeri vaikenee

Pääministeri Marin tunnetaan hanakasta Twitter-kirjoittelustaan, ja hän puuttuu usein varsinkin itseään koskeviin keskusteluihin. Vaikka valtiosääntöoikeudellisesti erittäin merkittävä Eurooppa-neuvostoasia on vellonut sosiaalisessa mediassa jo päiviä, Marin ei ole osallistunut siihen millään tavalla.

Sen sijaan Marin huomautti perjantaina brittiläiselle politiikantoimittaja Georg von Harrachille, että tämä oli sotkenut Suomen pääministerin Bulgarian pääministerin tulkiin.

Asian selvittely jatkuu.

SUOMEN UUTISET