Pääministeri Sanna Marin poistui Eurooppa-neuvoston kokouksesta pikavauhtia. Hän pyysi Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajaksi. Oliko tällä vallanluovutuksella perustuslaillinen pohja? Asia siirtyy oikeuskanslerin arvioitavaksi.

Perussuomalaisten ex-kansanedustaja Pentti Kettunen ilmoittaa jättäneensä perjantaina kantelun asiasta oikeuskanslerille. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.

Kantelussa Kettunen pyytää oikeuskansleria ”..selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?”.

Kantelu kokonaisuudessaan:

+++

Valtioneuvoston Oikeuskanslerille

PL 20

00023 Valtioneuvosto

Asia: selvityspyyntö/kantelu

Ylen uutiset kertoivat 16.10.2020 että Suomen pääministeri Sanna Marin on mahdollisesti altistunut korona-virukselle ja on keskeyttänyt osallistumisensa Eurooppa-neuvoston kokoukseen ja palannut takaisin Suomeen vapaaehtoiseen karanteeniin.

Uutisessa kerrottiin edelleen, että Suomen pääministeri Marin on valtuuttanut Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin edustamaan Suomea ko. kokouksessa.

Pyydänkin Oikeuskansleria selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?

Jos pääministeri Marin on todella luovuttanut mandaatin hoitaa EU:n huippukokouksessa Suomen asiaa vieraan valtion pääministerille, voidaanko mandaatti katsoa lailliseksi ja jos Stefan Löfven hoitaakin Suomen asiaa Suomen etujen vastaisesti niin kenen vastuulla asia on.

Ruotsin pääministeri tuskin on oikeudellisessa vastuussa Suomen oikeusviranomaisille tai Suomen eduskunnalle.

Jos pääministeri Sanna Marinin kyseiselle toimelle ei ole laillisia edellytyksiä voidaanko ajatella, että kyseessä on valtiopetokseen rinnastettava toimi?

Kajaani 16.10.2020

Pentti Kettunen
ent. kansanedustaja

+++

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) pitää asiaa vakavana. Hänen mukaansa asia on selvitettävä.

Mäkelä jatkaa:

– Minua kiinnostaa suuren valiokunnan varapuheenjohtajana, miten toteutuu eduskunnan ja suuren valiokunnan tiedonsaantioikeus Ruotsin pääministeriltä? Kutsutaanko Löfven meidän kuultavaksemme, ja voimmeko päättää hänen mandaatistaan ja luottamuksestaan?


Lisätty Mäkelän toinen kommentti klo 19.01.

SUOMEN UUTISET