LEHTIKUVA
Oliko Sanna Marinin sijaisesta EU-huippukokouksessa päätetty hallituksen sisällä? – Eurooppaoikeuden professorin mukaan kysymys pääministerin sijaisesta on kansallisen tason asia
Pääministeri Sanna Marin ilmoitti perjantaina poistuvansa Eurooppa-neuvoston kokouksesta. Marinin mukaan hän oli pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajaksi. Tapaukseen liittyy useita epäselvyyksiä, kuten esimerkiksi se, oliko sijaisjärjestelyistä päätetty Suomen hallituksen sisällä. Suomen perustuslain mukaan pääministerin sijaistaminen edellyttää poikkeustilanteessa erillistä päätöstä.
Kuka voi sijaistaa EU-huippukokouksessa Suomen pääministeriä, jos tämä on estynyt osallistumaan? Asiaa on pohdittu kiihkeästi koko viikonloppu siitä lähtien, kun pääministeri Sanna Marin ilmoitti Twitterissä perjantaina:
– Olen poistunut Eurooppa-neuvoston kokouksesta varotoimenpiteenä ja pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajan.
Eurooppa-neuvosto määrittelee suuntaviivat
Eurooppa-neuvoston kokous, eli EU-huippukokous on EU:n korkein poliittinen päättävä elin vaikka se ei ole varsinaisesti lainsäädäntöelin.
Eurooppa-neuvostossa kokoontuvat EU-jäsenvaltioiden valtionpäämiehet voivat kuitenkin tehdä koko EU:ta sitovia päätöksiä. EU-perussopimusten mukaan Eurooppa-neuvosto muun muassa määrittelee unionin yleiset poliittiset suuntaviivat ja painopisteet. Eurooppa-neuvoston päätökset siis ovat merkittäviä ja kauaskantoisia.
Epäselväksi on jäänyt, oliko Marinilla edellytykset omalla päätöksellään luovuttaa Suomen edustus toisen valtion edustajalle EU-huippukokouksessa? Kysymystä voidaan tarkastella sekä eurooppaoikeuden että Suomen kansallisen oikeuden näkökulmista.
Kahden jäsenvaltion blokki periaatteessa mahdollinen
Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori, useita EU-oikeuden oppikirjoja kirjoittanut Juha Raitio toteaa, että sinänsä yksi EU-jäsenvaltio voi EU-huippukokouksessa antaa oman äänensä toisen jäsenvaltion käytettäväksi.
Raitio hakee tuen Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 235 artiklasta, jonka mukaan Eurooppa-neuvoston jäsen voi äänestyksessä edustaa vain yhtä muuta jäsentä.
– Eurooppa-neuvostossa siis voi olla kahden jäsenvaltion muodostama blokki, jossa ei kuitenkaan voi olla mukana enempää. Periaatteessa siis yksi jäsenvaltio voi käyttää jonkin toisen jäsenvaltion ääntä, mutta enempää blokki ei voi laajentua.
EU-oikeus siis mahdollistaa tämäntapaisen sijaistamismenettelyn EU-huippukokouksessa. Raitio korostaa, että tästä täysin erillinen asia on se, mitä Suomen valtio on säätänyt pääministerin toimivaltuuksista ja sijaisuuksista.
– Suomen edustaja Eurooppa-neuvostossa ei siis ole eurooppaoikeudellinen vaan kansallinen kysymys, Suomessahan asia on määritelty niin, että käytännössä edustaja on pääministeri, Raitio sanoo, ja viittaa Suomen perustuslakiin.
Suomen perustuslain 66 §:n mukaan pääministeri edustaa Suomea Eurooppa-neuvostossa.
Marinin menettely laillisuusvalvojan pöydälle
Perussuomalaisten kansanedustaja, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri kiinnitti eilen huomiota siihen, että Suomen perustuslain mukaan pääministerin sijaistaminen EU-huippukokouksessa edellyttää poikkeustilanteessa erillistä päätöstä.
– Perustuslain mukaan menee sijaistus hallituksen sisällä ja poikkeustapauksissa edellyttää valtioneuvoston päätöstä. Mihin päätökseen sijaistus perustuu? Saisiko sen julkisuuteen. Kiitos, Meri kirjoittaa Twitterissä
Suomen puhevallan luovutus toiselle valtiolle EU-huippukokouksessa päätyy jatkossa myös ylimmän laillisuusvalvojan pöydälle. Perussuomalaisten entinen kansanedustaja Pentti Kettunen kertoi perjantaina jättäneensä Marinin menettelystä kantelun oikeuskanslerille.
Kantelussa Kettunen pyytää oikeuskansleria ”..selvittämään sen seikan, millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sijaisuus Juha Raitio valtioneuvosto oikeuskansleri EU-huippukokous Sanna Marin Leena Meri Stefan Löfven Eurooppa-neuvosto pääministeri Pentti Kettunen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Lakivaliokunnan puheenjohtaja kysyy Sanna Marinilta: Mihin päätökseen Eurooppa-neuvoston sijaistus perustuu?
#MaskiGate rävähti käyntiin, hallituksen tilanne tukala – Halla-aho: “Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut?”
Sanna Marin vakuuttelee hallituksen tukea kujanjuoksuun joutuneelle Krista Kiurulle, mutta hallituskumppanit ovat hiirenhiljaa
Yle urakoi taas Sanna Marinin PR-toimistona
Oikeuskanslerille pääministerin menettelystä kannellut ex-kansanedustaja Kettunen: Sanna Marinin tapaus näyttää olevan medialle arka aihe
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja
Miljardööri Mark Zuckerberg on äskettäin luvannut vähentää sensuuria ja edistää sananvapautta omistamissaan sosiaalisen median sovelluksissa. A-studiossa keskiviikkona vieraana olleet europarlamentaarikot Sebastian Tynkkyen ja Ville Niinistö olivat täysin eri linjoilla sananvapauden käytöstä sähköisillä alustoilla. Tynkkynen huomauttikin Niinistölle, että vihervasemmistolaiset ovat kiivaasti puolustaneet sosiaalisen median faktantarkistajia, koska toimet eivät ole kajonneet vihervasemmiston sisältöihin.
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia: Passi pois kaksoiskansalaisilta, jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia voidakseen ottaa passin pois niiltä kaksoiskansalaisilta, jotka ovat saaneet Ruotsin kansalaisuuden vilpillisin keinoin tai jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.
Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön
Paikallishallintojen alueet, joilla brittiläis-pakistanilaiset miehet raiskasivat nuoria vaaleaihoisia tyttöjä, ovat hyväksyneet Iso-Britannian työväenpuolue Labour Partyn virallisesti hyväksymän islamofobian määritelmän, joka pitää ilmausta "aasialaiset raiskausringit” rasistisena.
Valtion periaatepäätös kotoutumisen edistämiseksi: Maahanmuuttajien on kannettava vastuu kotoutumisestaan
Hallitus hyväksyi periaatepäätöksen valtion kotoutumisen edistämisohjelmasta 2024–2027. Perussuomalaiset korostaa, että kotoutumisen edistämisohjelman 2024–2027 keskeisen painopisteen tulee olla maahanmuuttajien vastuun ja velvollisuuksien lisäämisessä sekä rinnakkaisyhteiskuntien torjumisessa.
Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia
Ylen Jälkidigissä keskusteltiin 8.1. Metan tuoreesta päätöksestä ottaa käyttöön X-viestipalvelusta tutut yhteisöhuomautukset. Koko keskustelun aikana ohjelmassa ei myöskään mainittu yhteisöhuomautus-termiä. Ylen Suomen Uutisille antaman kommentin mukaan kyseinen termi on julkisessa keskustelussa varsin uusi ja tästä johtuen kyseisessä keskustelussa siitä käytettiin hieman eri muotoja.