Oululaisen nuorisotyötiimin tekemä TikTok-video leviää sosiaalisessa mediassa viraalina. Ei siis enää Suomessa, kaikkialla maailmassa. Katsomiskertoja on jo yli miljoona. Valitettavasti pohjoisen kaupungin pyrkimys vähentää nuoriin kohdistuvia raiskauksia tanssin keinoin herättää katsojissa lähinnä huvittuneisuutta tai myötähäpeää.

Oulun kaupunki on perustanut projektin, jonka tavoitteena on ehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Projektin puitteissa on tehty muun muassa videoita, joita esitetään nuorten suosimassa TikTok-palvelussa. Nyt yksi näistä videoista on lähtenyt leviämään somessa viruksen lailla.

Oululainen tubettaja ja varavaltuutettu Tiina Wiik (asyl.) kirjoitti englanninkielisen twiitin, jossa hän kritisoi miljoonabudjetilla pyörivän projektin rahankäyttöä. Esimerkkinä hankkeen saavutuksista Wiik linkitti TikTok-videon, jossa Nopsa-tiimin nuorisotyöntekijät tanssahtelevat rytmikkäästi mutta totisin ilmein. Taustamusiikin sanat kuuluvat ”Stop, don’t touch me there, this is my no-no square”, eli ”Stop, älä koske minua sinne, tämä on minun ei-ei-alueeni”.

Wiikin twiitti herätti ansaittua huomiota. Tätä juttua kirjoitettaessa sitä on uudelleentwiitattu 4400 kertaa. Videota jakaneiden joukossa ovat muun muassa ranskalaiskirjailija Renaud Camus ja amerikkalainen veteraaninäyttelijä James Woods, jolla on 2,2 miljoonaa seuraajaa. Woods luonnehtii videota ”demokraatti-imbesillien” touhuksi.

Harva TikTok-videota kommentoinut tuntuu uskovan, että raiskauksia voitaisiin ennaltaehkäistä tanssin keinoin. Eräs videota eteenpäin jakanut Twitterin käyttäjä on erehtynyt luulemaan, että video on kuvattu Ruotsissa, joten aivan kaikkea ansaitsemaansa kunniaa Oulu ei saa.

Lapsille media- ja turvataitoja

Turvallinen Oulu -hankkeen päätavoitteena on ennalta ehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia Oulussa. Hankkeen nettisivun mukaan se ”vahvistaa lasten, nuorten ja vanhempien media- ja turvataitoja”​ sekä ”vahvistaa maahanmuuttajien yhteisöön integroitumista”.

Projekti sai alkunsa Oulussa ilmitulleesta, maahanmuuttajataustaisten miesten tekemästä seksuaalirikosten sarjasta. Hanke on eri ministeriöiden rahoittama ja sen kokonaiskustannukset ovat hankesuunnitelman mukaan 2,3 miljoonaa euroa.

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoo Twitterissä käyneensä perjantaina tärkeän ja mielenkiintoisen keskustelun Turvallinen Oulu -hankkeen ammattilaisten kanssa. Ohisalon mukaan keskustelussa käsiteltiin muun muassa nuorten saamaa psykososiaalista tukea, perheiden tukemista ja maahanmuuttajien kotoutumista. Tarina ei kerro, näytettiinkö sisäministerille hankkeen tuottama TikTok-video.

Edellisen kerran Oulussa annettiin raiskausten estämisohjeita vuoden 2015 turvapaikanhakija-aallon jälkimainingeissa. Tuolloin Yle Oulu julkaisi legendaarisen videon, jossa opastettiin pysäyttämään raiskaaja tomerasti tumppua näyttämällä.

SUOMEN UUTISET