Grooming-ilmiötä torjuvaan projektiin on satsattu miljoonia euroja. Jostain käsittämättömästä syystä Turvallinen Oulu -hanke, jonka pitäisi suojella lapsia seksuaaliselta ahdistelulta, tuputtaa nyt alaikäisille seksuaalisävytteistä kuvastoa. Monet asiaa kommentoineet ovat sitä mieltä, että materiaaleissa keskitytään enemmän lasten seksualisoimiseen kuin seksuaalisen hyväksikäytön torjuntaan. Samaan aikaan maahanmuuton mukanaan tuomat ongelmat on projektissa pitkälti unohdettu.

Viraalina levinnyt TikTok-video on tuonut Oulun turvallisuushankkeelle maailmanlaajuista julkisuutta. Turvallinen Oulu -projektin TikTok-video singahti maailmanmaineeseen viikonloppuna. Sitä on nyt katsottu yli kaksi miljoonaa kertaa. Videota jakoi muun muassa veteraaninäyttelijä James Woods, joka luonnehtii videota ”demokraatti-imbesillien” touhuksi.

Video ei kuitenkaan ole hankkeen ainoa hämmennystä herättävä osa. Projektiin liittyvät materiaalit herättävät kysymyksiä lasten yliseksualisoimisesta. Projektin nettisivuilta löytyvät hankkeen järjestämien koulutusten materiaalit sekä erilaisia materiaaleja päiväkodeille, kouluille ja huoltajille. Mukana on koulujen seksuaalikasvatusmateriaaleja ja eri järjestöjen oppaita lasten ja nuorten seksuaalisuuteen liittyen.

Videon saaman julkisuuden myötä ihmiset ovat innostuneet tutkimaan hankkeen materiaaleja tarkemmin. Monet somessa asiaa kommentoineet ovat sitä mieltä, että materiaaleissa keskitytään enemmän lasten seksualisoimiseen kuin seksuaalisen hyväksikäytön torjuntaan.

BDSM, squirttaaminen ja cis-ihmiset

Materiaaleista löytyy muun muassa 13-16-vuotiaille tarkoitettu sanaselityspeli, jossa teinien pitäisi selittää erilaisten seksiin liittyvien sanojen merkityksiä. Voi vain kuvitella, miltä ujosta 13-vuotiaasta tuntuu, kun hän selittää luokkatovereilleen, mitä kostuminen, squirttaaminen, BDSM tai anaaliyhdyntä tarkoittavat. Monien somekommentoijien mielestä tällaisen opetusmateriaalin käyttö on seksuaalista häirintää lapsia kohtaan.

Ala-asteen 3-4-luokkalaisille tarkoitetussa seksuaalikasvatuskirjasessa kerrotaan intersukupuolisuudesta, transsukupuolisuudesta ja cis-ihmisistä. Kirjan mukaan ”cis-ihminen on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti vastaa hänelle syntymässä määriteltyä sukupuolta. Cis-mies on syntymässä määritelty pojaksi ja cis-nainen tytöksi.”

Vartaloleikissä lapset taputtavat rytmikkäästi eri ruumiinosiaan ja kehuvat samalla mahaansa, pyllyään, pippeliään tai pimppiään. ”Tässä on mun pimppi! Se on huippu pimppi!” Näin käydään läpi koko huippuvartalo.

Kuvaamataidon työpaja pimpeistä ja pippeleistä

Kuvaamataidon tunnilla käytettäväksi materiaaleista löytyy ”Työpaja pimpeistä ja pippeleistä”. Harjoituksen kesto on 45 minuuttia. Tarkoituksena on lähestyä sukupuolielimiä taiteen kautta askartelemalla pimppejä ja pippeleitä käyttäen paperia, tusseja, sormivärejä, glitteriä, naruja ja muita tarvikkeita. Tämän on tarkoitus tukea ”lapsen kasvua kokonaiseksi ihmiseksi, joka kokee oman kehonsa ja kaikki sen osat arvokkaina ja tärkeinä”.

Toisessa taidepajassa katsellaan ensin porukalla piirroskuvia mitä monimuotoisimmista sukupuolielimistä. Kuvien inspiroimana teini pääsee sitten tekemään niistä omat taiteelliset tulkintansa. Lopuksi ryhmän piirrokset katsotaan läpi ja niistä keskustellaan.

Suuseksisuoja anaalialueen päälle

Turvallinen Oulu -hankkeen materiaalipankkiin on linkitetty myös kondomeja markkinoivan RFSU:n materiaaleja, joissa opetetaan kondomin käyttöä. Ohjeissa kerrotaan myös, miten kondomista voi valmistaa suuseksisuojan, jota voi käyttää esimerkiksi anaalialueen päällä suuseksiä annettaessa. Eräs Twitter-kommentoija kysyy Oulun kaupunginvaltuutettu Pekka Aittakummulta, miksi Oulussa 13-vuotiaita opetetaan nuolemaan peräaukkoa.

– Toivottavasti yhdellekään lapselle ei ole tällaista opetettu, vastaa pappi ja keskustan kansanedustaja Aittakumpu.

– On totta, että materiaali herättää kysymyksiä, joista on tarpeen keskustella asiallisesti. Minusta voisi olla paikallaan että valtuusto saisi tarkempaa infoa hankkeen käytännön toteutuksesta, Aittakumpu jatkaa.

Tämä todistaa vain sen, miten heikosti Oulun kaupunginvaltuutetut ovat perehtyneet miljoonahankkeen käytännön toteutukseen. Hankkeen materiaalit ovat olleet avoimesti kaikkien katsottavissa.

”Ääriliberaalit tuputtavat LGBT-agendaa”

Oululainen varavaltuutettu Tiina Wiik (asyl.) on sitä mieltä, että arvoliberaalit ihmiset kannattavat Turvallinen Oulu -hanketta, koska se tarjoaa heille muhkean budjetin ääriliberaalin seksuaalisuuden esittelemiseen lapsille.

– Miksi liberaalit puolustavat Turvallinen Oulu -hanketta, vaikka he itse eivät kelpuuttaisi sitä koskaan vastatoimiksi vaikkapa jossain metoo-skandaalissa, Wiik kysyy Twitterissä.

– Koska hanke tarjoaa heille 2,4 miljoonaa, joilla tuputtaa LGBT-agendaa ja ääriliberaalia seksuaalisuutta lapsille.

Hankkeen alkusyy näyttää unohtuneen

Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että koko hanke sai alkunsa siitä, että Oulussa tuli joulukuussa 2018 ilmi laaja, alaikäisiin tyttöihin kohdistuneiden seksuaalirikosten sarja, jossa tekijät olivat turvapaikanhakijoita tai jo oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia. Uhrit olivat suomalaistyttöjä.

Tämä ei näytä tulevan esille hankkeen käytännön toteutuksessa. Hankkeen materiaaleissa ei juurikaan tavalla käsitellä eri kulttuurien tai uskontojen eroja suhteessa naisten asemaan ja kohteluun. Projektiin ei näytä juurikaan sisältyvän maahanmuuttajamiehille annettavaa koulutusta tai tiedotusta esimerkiksi seksin suojaikärajoista Suomessa.

Maahanmuuttajat mainitaan hankkeessa vain siinä yhteydessä, että heistä on tarkoitus kouluttaa ”seksuaaliterveyden mentoreita”.

– Koulutamme maahanmuuttajayhteisöistä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita viemään seksuaaliterveyden asioita eteenpäin yhteisössään ja kouluttamaan niissä jäseniä meidän rinnallamme, kertoo hankepäällikkö Paula Mällinen Kaleva-lehdelle.

Oulussa asuva brittiläinen antropologi Edward Dutton on kirjoittanut kirjan Oulun raiskausepidemiasta. Suomen Uutisten viime syksynä haastattelema Dutton on sitä mieltä, että suomalaiset ovat Euroopan älykkäin kansa, mutta älykkyys tekee meistä liian kilttejä vastustamaan haitallisia aatteita, kuten monikultturismi-ideologiaa. Oulun turvallisuushanke lienee malliesimerkki tästä.

SUOMEN UUTISET