Ruotsin valtiopäivävaalit käytiin alkusyksystä paljolti rikollisuusteemalla. Punavihreä puoluekenttä ja sen saavutukset eivät äänestäjiä vakuuttaneet, ja nyt oikeistohallituksella on näytön paikka ruotsidemokraattien tuella. Ehkä keskeisintä kaikessa on ajatusmallin muutos: nyt kuunnellaan kansaa.

”Aivan liian pitkään ruotsalaisen oikeusjärjestelmän keskipisteenä on ollut rikoksen tekijä. Hallitus haluaa muuttaa tämän ja asettaa etusijalle rikoksen uhrit ja heidän oikeutensa”, todetaan hallituksen tiedotteessa.

– Vaaralliset ja väkivaltaiset henkilöt tuntevat nahoissaan, että Ruotsissa tulee olemaan rikollisilla todella kurjaa, luonnehti ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson hallituksen toimenpiteitä tiedotustilaisuudessa.

– Tämän viestin haluamme lähettää rikollisille ja sille tielle aikoville. Lähetämme viestin myös rikollisuutta vastaan taisteleville viranomaisille; me olemme heidän tukenaan.

Rikosseuraamusten alaikäraja laskee

Sosiaaliviranomaiset voivat nykyisin päättää rikosseuraamuksista 15 vuotta täyttäneitä lapsia kohtaan, ilman huoltajan suostumusta. Hallitus aikoo laskea ikärajan 12 ikävuoteen, joka vastaa paremmin jengitodellisuutta kaduilla.

– Se ei riitä, että valmistelemme esityksiä, joiden avulla pysäytetään ympäriinsä juoksentelevat tappajat. Asioihin on puututtava aikaisemmin, totesi integraatioministeri Johan Pehrson.

Ruotsissa vallitsee hallituksen mukaan vaikenemisen kulttuuri, joka hankaloittaa rikosten selvittämistä. Rikoksen todistaneet eivät halua tai uskalla todistaa näkemäänsä. Lääkkeeksi tarjotaan anonyymia todistamista ja ehdotukset julkaistaan lokakuussa ensi vuonna.

Oppositio happamana

Kuinka ollakaan, hallituksen ehdotukset saavat myös kritiikkiä. Sosialidemokraatit sekä ympäristöpuolue vihreät epäilevät muun muassa, että kansalaisten luottamus poliisiin heikkenee, koska poliisi on saamassa oikeuden pysäyttää ja tarkastaa henkilöitä ilman erillistä lupaa.

– On selvää, ettei tämä lisää luottamusta poliisin ja ongelmallisilla alueilla asuvien ihmisten välillä, toteaa entinen pääministeri, sosialidemokraattien Magdalena Andersson.

SUOMEN UUTISET