Kansanedustaja Ari Koponen on juuri jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen vaarallisten vankien määräaikaisten vankeusrangaistusten keston pidentämiseksi. Sama ehdotus löytyy myös perussuomalaisten lokakuussa julkaisemasta kriminaalipoliittisesta ohjelmasta.

– Vaaralliselle vangille tuomitun vankeusrangaistuksen kestoa olisi voitava tarvittaessa pidentää, vaikka heidän koko loppuelämänsä ajaksi, mikäli rangaistuksen määräajan päättyessä vangin todetaan olevan vaarallinen muille ihmisille, toivoo kansanedustaja Ari Koponen.

– Suomen lainsäädäntö ei tunnista poikkeuksellisen vaarallisia rikollisia, jotka tuomiosta toiseen uusivat tekonsa. Tällaisia ovat esimerkiksi sarjamurhaajat, -raiskaajat ja -kuristajat sekä pedofiilit. Heidän vapautumistaan vankilasta ei voida estää, vaikka riski uuteen rikokseen syyllistymisestä arvioitaisiinkin suureksi.

Toimenpiteitä löytyisi hallituksen edistettäväksi

Koponen jätti jo kesällä hallitukselle 17 kohdan toimenpidealoitteen Suomen ja suomalaisten turvallisuuden lisäämiseksi sekä väkivallan ja rikollisuuden vähentämiseksi. Koposen ehdotukset ovat käyttökelpoisia ja konkreettisia malleja, joita on jo muissa Pohjoismaissa käytössä, lainvalmistelussa tai harkinnassa.

– Puolueemme uusi kriminaalipoliittinen ohjelma sisältää myös minun eteenpäin ajamiani asioita, kuten toimenpidealoitteen rikosoikeudellisen ikärajan alentamisesta sekä lakialoitteen törkeän pahoinpitelyn vähimmäisrangaistuksen korottamisesta. Toimenpiteitä siis löytyy, kunhan hallitus vain edistäisi niitä, kommentoi Koponen.

Hallituksen tahtotila olematon

Koposen mielestä hallituksen tahtotila kriminaalipolitiikan uudistamiseksi ja rikoslainsäädännön kiristämiseksi on ollut kokonaisuudessaan olematonta, ja hän toivookin selkeää muutosta tähän seuraavalla hallituskaudella.

Koponen haluaa nostaa tietoisuutta rikoslainsäädännön aukoista, jotta ne saataisiin tilkittyä mahdollisimman pikaisesti. Koponen on kuitenkin iloinen, että palo kansanedustajan työhön ja asioiden väsymätön eteenpäin vieminen tuottaa toisinaan tuloksia myös oppositiosta.

– Marraskuussa sisäministeri kertoi, että laittomien aseiden ja räjähteiden hallussapidon rangaistuksien kiristämistä harkitaan. Tämä oli yhtenä ehdotuksena omassa toimenpidealoitteessani, paljastaa Koponen.

Suomen Uutiset