

LEHTIKUVA
Tarkastusvirastolta tekninen tyrmäys Ruotsin poliisin kyvylle selvittää rikoksia: ”Tulokset ovat ennenkuulumattoman huonoja”, kommentoi asiantuntija
Pelkästään Tukholmassa poliisin tutkinnassa on satoja selvittämättömiä murhia. Vähäisimmistä rikoksista Ruotsin poliisi selvittää muutaman prosentin. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan tilanne on vakava ja voi johtaa siihen, että kansalaiset menettävät luottamuksensa oikeuslaitokseen ja virkavaltaan.
Ruotsin poliisin resursseja on lisätty merkittävästi viime vuosina ja lisää henkilöitä sekä rahoitusta on luvassa myös tulevaisuudessa. Lisääntyneen jengiväkivallan hillitsemiseksi on tehty merkittäviä ponnisteluita. Tukholmaan on muun muassa siirretty 180 poliisia muualta maasta ammuskelun lopettamiseksi.
Lisäresursseilla ei ole ollut haluttua vaikutusta ja merkittävä osa törkeistäkin rikoksista jää ratkaisua vaille. Pelkästään Tukholman alueella on käynnissä satoja murhatutkimuksia, joiden tulokset ovat hämärän peitossa. Vertailun vuoksi pelkästään Saksassa murhien selvitysaste on 90 prosenttia.
Panostusta tavallisten rikosten tutkintaan
Ruotsin poliisi selvittää 5 prosenttia petoksista, 6 prosenttia varkauksista ja 2 prosenttia ilkivallasta. Rikoksista näitä lievempiä on 80 prosenttia. Kaikista ilmoitetuista rikoksista poliisi selvittää 13 prosenttia.
Huonoon tulokseen voi tarkastustoimen mukaan vaikuttaa sekin, että paikallispoliisi on aliresursoitu ja siviilityöntekijöiden määrää on rajoitettu. Valtiontalouden tarkastusviraston (Riksrevisionen) raportin mukaan tilanne on vakava
– Tavallisimmat rikokset tuntuvat voimakkaimmin juuri yksittäisen ihmisen ja ympäröivän yhteiskunnan todellisuudessa. Poliisin on siis tehostettava työskentelytapojaan. Viime kädessä on kyse luottamuksesta poliisia ja oikeuslaitosta kohtaan, toteaa ylitarkastaja Helena Lindberg.
– Tämä tarkoittanee nyt sitä, että poliisit käsketään istumaan alas tutkimaan näitä yleisimpiä rikoksia, sanoo selvitystyötä johtanut projektipäällikkö Per Dackenberg.
Tutkinnan heikkoudet vaivaavat poliisia
Tukholman yliopiston kriminologian emeritusprofessori ja tunnettu kommentaattori Jerzy Sarnecki on sitä mieltä, että poliisilla on tällä hetkellä vakavia ongelmia.
– Tulokset ovat ennenkuulumattoman huonoja. Vakavienkaan rikosten selvittely ei ole edennyt merkittävästi, hän sanoo.
– Tutkinnan heikkoudet ovat poliisin Akilleen kantapää.
Ongelmista huolimatta luottamus poliisiin on korkealla. Viimeisimmän SOM-tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä ruotsalaisesta luottaa poliisiin melko tai erittäin paljon. Suomessa poliisiin luottaa enemmän tai vähemmän 90 prosenttia kansalaisista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tulokset Akilleen kantapää rikosten tutkiminen Per Dackenberg lievät rikokset tavalliset rikokset virkavalta vakava rikos Jerzy Sarnecki Riksrevisionen Helena Lindberg törkeät rikokset Ruotsin poliisi varkaus Valtiontalouden tarkastusvirasto rikollisjengit petos Jengirikollisuus Murha Tukholma Ilkivalta Oikeuslaitos Luottamus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsi palkannut lisää syyttäjiä torjumaan jengirikollisuutta – ”Tämä toimisi myös Suomessa”

Purra Haapala-TV:ssa: Katurikollisuuden juurisyy on huono maahanmuuttopolitiikka – ”Tästä ei pääse mihinkään, vaikka jengeissä mukana olisi myös suomalaisia”

Purra esitti epäluottamusta: Suomalaiset ovat kyllästyneet haittamaahanmuuton ongelmiin, mutta hallitus ei edelleenkään kehtaa myöntää nuoriso- ja katurikollisuuden juurisyitä

Leena Meri: Katujengirikollisuus karkaamassa käsistä – Ruotsi ja Tanska varoittavia esimerkkejä

Kokoomus lisäisi integraatiota ratkaisuksi maahanmuuton ongelmiin, perussuomalaiset vaatii tunnustamaan tiettyjen maahanmuuttajaryhmien aiheuttamat ongelmat: ”Muuten emme pysty korjaamaan asioita”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.