Pelkästään Tukholmassa poliisin tutkinnassa on satoja selvittämättömiä murhia. Vähäisimmistä rikoksista Ruotsin poliisi selvittää muutaman prosentin. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan tilanne on vakava ja voi johtaa siihen, että kansalaiset menettävät luottamuksensa oikeuslaitokseen ja virkavaltaan.

Ruotsin poliisin resursseja on lisätty merkittävästi viime vuosina ja lisää henkilöitä sekä rahoitusta on luvassa myös tulevaisuudessa. Lisääntyneen jengiväkivallan hillitsemiseksi on tehty merkittäviä ponnisteluita. Tukholmaan on muun muassa siirretty 180 poliisia muualta maasta ammuskelun lopettamiseksi.

Lisäresursseilla ei ole ollut haluttua vaikutusta ja merkittävä osa törkeistäkin rikoksista jää ratkaisua vaille. Pelkästään Tukholman alueella on käynnissä satoja murhatutkimuksia, joiden tulokset ovat hämärän peitossa. Vertailun vuoksi pelkästään Saksassa murhien selvitysaste on 90 prosenttia.

Panostusta tavallisten rikosten tutkintaan

Ruotsin poliisi selvittää 5 prosenttia petoksista, 6 prosenttia varkauksista ja 2 prosenttia ilkivallasta. Rikoksista näitä lievempiä on 80 prosenttia. Kaikista ilmoitetuista rikoksista poliisi selvittää 13 prosenttia.

Huonoon tulokseen voi tarkastustoimen mukaan vaikuttaa sekin, että paikallispoliisi on aliresursoitu ja siviilityöntekijöiden määrää on rajoitettu. Valtiontalouden tarkastusviraston (Riksrevisionen) raportin mukaan tilanne on vakava

– Tavallisimmat rikokset tuntuvat voimakkaimmin juuri yksittäisen ihmisen ja ympäröivän yhteiskunnan todellisuudessa. Poliisin on siis tehostettava työskentelytapojaan. Viime kädessä on kyse luottamuksesta poliisia ja oikeuslaitosta kohtaan, toteaa ylitarkastaja Helena Lindberg.

– Tämä tarkoittanee nyt sitä, että poliisit käsketään istumaan alas tutkimaan näitä yleisimpiä rikoksia, sanoo selvitystyötä johtanut projektipäällikkö Per Dackenberg.

Tutkinnan heikkoudet vaivaavat poliisia

Tukholman yliopiston kriminologian emeritusprofessori ja tunnettu kommentaattori Jerzy Sarnecki on sitä mieltä, että poliisilla on tällä hetkellä vakavia ongelmia.

– Tulokset ovat ennenkuulumattoman huonoja. Vakavienkaan rikosten selvittely ei ole edennyt merkittävästi, hän sanoo.

– Tutkinnan heikkoudet ovat poliisin Akilleen kantapää.

Ongelmista huolimatta luottamus poliisiin on korkealla. Viimeisimmän SOM-tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä ruotsalaisesta luottaa poliisiin melko tai erittäin paljon. Suomessa poliisiin luottaa enemmän tai vähemmän 90 prosenttia kansalaisista.

SUOMEN UUTISET