Eduskunnan puhemies, perussuomalaisten pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kertoi olevansa käytettävissä perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaalissa.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho näkee, että nykyisen perustuslain oloissa tasavallan presidentillä on kaksi keskeistä roolia: ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtaminen, sekä etenkin kahdenvälisten suhteiden hoitaminen Suomelle tärkeisiin EU:n ulkopuolisiin maihin, kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia, Venäjä ja Kiina.

Samalla presidentti on kuitenkin myös arvojohtaja.

– Presidentin oikeus ja velvollisuus on avata ja käydä keskustelua maallemme ja kansallemme tärkeistä kysymyksistä. Myös ja varsinkin sellaisista tärkeistä kysymyksistä, joihin muut toimijat ovat haluttomia kajoamaan. Omalla esimerkillään tasavallan presidentti luo keskustelutilaa myös muille. Näitä rooleja vasten olen pohtinut kysymyksiä omasta ehdokkuudestani, Halla-aho sanoo.

Itsenäinen ajattelija ja arvojohtaja

Halla-aho katsoo, että hänellä on koulutuksen, työn ja harrastuneisuudenkin vuoksi laaja-alaista ajankohtaista ja historiallista ymmärrystä siitä turvallisuuspoliittisesta ympäristöstä, missä elämme.

– Jo ennen Ukrainassa alkanutta sotaa minulla ei ole ollut naiiveja harhaluuloja ympäristöstämme ja sen kehityksestä. En yritä viisastella jälkikäteen, mutta sinisilmäisyys ja toiveajattelu ovat huonoja ja jopa vaarallisia ominaisuuksia Suomen ulkopoliittiselle johdolle. Minulla ei ole taipumusta sinisilmäisyyteen eikä toiveajatteluun.

Tasavallan presidentti on arvojohtaja, mikä edellyttää kykyä itsenäiseen ajatteluun ja harkintaan.

– Presidentin tulee pysytellä nopeatempoisen päivänpolitiikan yläpuolella. Hänellä pitää olla tietty immuniteetti ulkoiselle, esimerkiksi median taholta tulevalle, paineelle eikä hänen pidä sinkoilla impulsiivisesti erilaisten trendien perässä.

– Olen itse ollut politiikassa ja julkisuuden valokeilassa viimeiset 15 vuotta. Uskon näiden vuosien osoittaneen, että en juurikaan hätkähdä siitä, mitä poliittiset vastustajani minusta sanovat tai ajattelevat. Toimintaani ohjaa se, mikä on omasta mielestäni oikein, eivätkä uhkailu, painostus tai maanittelu vaikuta siihen, Halla-aho sanoo.

Perussuomalainen arvopohja sopii presidentille

Eräät presidenttiehdokkuutta tavoittelevat henkilöt ovat pyrkineet ottamaan etäisyyttä omiin puolueisiinsa ja perustaneet ehdokkuuden ympärille kansanliikkeen. Halla-aho ei toimi niin.

– Minulla ei ole sellaiseen kiinnostusta, koska kuulun jo kansaliikkeeseen nimeltä perussuomalaiset.

– Perussuomalainen arvopohja vastaa mielestäni hyvin sitä, mitä tasavallan presidentiltäkin voidaan edellyttää. Suomi on suomalaisten koti, ja kaiken päätöksenteon perustana tulee olla kansallinen kokonaisetu. Presidentin ei pidä olla yksittäisten eturyhmien asialla vaan suomalaisten – nykyisten ja tulevien – asialla. Näiden pohdintojen pohjalta ilmoitan, että mikäli Perussuomalaiset ry haluaa asettaa minut ehdokkaakseen ensi vuoden presidentinvaaleissa, olen käytettävissä, Halla-aho sanoo.

SUOMEN UUTISET