Kun terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta tekemään hirveyksiään, jatko oli kuin laintauluun hakattu. Israel kostaa oikeutetusti Hamasin rikokset ja seurauksista kärsivät kaikki Gazan ja Länsirannan asukkaat. Tilanteen toivottomuutta kuvaa sekin, että palestiinalaiset eivät kelpaa pakolaisiksi edes yhteisen rajan taakse veljesmaihin.

Samalla kun tavalliset palestiinalaiset etsivät Hamasin hallitsemassa Gazassa turvaa pommituksilta moni saattaa kysyä, miksi ympäröivät arabimaat eivät suostu ottamaan veljiksi ja sisariksi kutsumiaan pakolaisia turvaan omiin maihinsa.

Egyptillä on yhteinen raja Gazan alueen kanssa ja Jordania puolestaan rajautuu Länsirantaan. Molemmat ovat kieltäytyneet kunniasta. Jordania tosin siksikin, että maassa on jo huomattava palestiinalaisväestö.

Ainoa tie on umpikuja

Associated Press eli uutistoimisto AP muistuttaa Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin keskiviikkoisesta lausunnosta, jonka mukaan käynnissä oleva sota ei ole suunnattu vain Hamasia vastaan, vaan ”se on myös yritys ajaa siviiliväestö muuttamaan Egyptiin”.

Egyptin presidentin mukaan palestiinalaisten vaellus Egyptiin voisi tuhota rauhan alueella. Erityisenä huolena on mahdollinen militanttien ryhmien vetäytyminen Egyptiin, josta nämä voisivat jatkaa iskujaan Israeliin. Tämä saattaisi vaarantaa Israelin ja Egyptin 45 vuotta vanhan Camp Davidin rauhansopimuksen.

Egyptin ja Jordanian yhteinen epäluulo pohjaa siihen, että ne uskovat Israelin haluavan karkottaa palestiinalaiset nykyisiltä alueiltaan ja sitä kautta mitätöidä palestiinalaisten vaatimukset itsenäisestä valtiosta.

SUOMEN UUTISET