

Venäjä lähetti Suomeen kolmannen maan kansalaisia, joiden taustoista ei tiedetä mitään. Nyt itäraja on suljettu. / LEHTIKUVA
Kansanedustaja Rami Lehtinen tyytyväinen EU:n esittämään maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistukseen: ”Jatkossa kaikkien maahantulijoiden henkilöllisyys on selvillä”
Kansanedustaja Rami Lehtinen on tyytyväinen EU:n esittämiin uudistuksiin seulonta-asetukseen ja rajamenettelyyn liittyen, joiden myötä jokainen maahantulija joutuu seulontamenettelyyn. Jatkossa Suomessa eikä muissakaan EU-maissa ei enää pitäisi olla ”kadonneita” maahantulijoita, jotka ovat kaikkein vaarallisimpia kansalliselle turvallisuudelle ja Euroopan vakaudelle.
Venäjän aloittaman hybridihyökkäyksen takia Suomeen saapui syksyllä paljon turvapaikanhakijoita kolmansista maista. Nykyisen lainsäädännön takia he olivat rajan ylittäessään oikeutettuja turvapaikkaprosessiin. EU on esittämässä tämän kevään aikana uudistuksia, jotka koskevat seulonta-asetusta ja rajamenettelyä.
Näiden asetusten johdosta jokainen maahantulija joutuu seulontamenettelyyn. Seulontamenettelyssä tulijoiden henkilöllisyys selvitetään, heidät rekisteröidään ja lopulta päätätetään, ovatko he oikeutettuja normaaliin turvapaikkamenettelyyn vai nopeutettuun rajamenettelyyn. Seulontamenettely kestäisi maksimissaan seitsemän päivää.
– Pidän uudistusta erittäin hyvänä. Jatkossa kaikkien maahantulijoiden henkilöllisyys on selvillä, eikä Suomessa tai muissakaan EU-maissa pitäisi enää olla ”kadonneita”, jotka ovat kaikkein vaarallisimpia kansalliselle turvallisuudelle ja Euroopan vakaudelle, kansanedustaja Rami Lehtinen toteaa.
Rajamenettely on hyvin perusteltu uudistus
Rajamenettelyyn ohjattaisiin kaikki, joiden turvapaikan saaminen on epätodennäköistä, eli sinne laitettaisiin myös kaikki ne, jotka ovat erehdyttäneet viranomaisia tai ovat vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle. Rajamenettely kestäisi maksimissaan 12 viikkoa, ja siihen sisältyisi mahdollinen hallinto-oikeuden valituskäsittely, minkä jälkeen hakijalla ei olisi enää oikeutta olla maassa.
– Rajamenettely on hyvin perusteltu uudistus. Jos meillä olisi ollut se voimassa jo Venäjän hybridihyökkäyksen aikana, niin maahantulijat olisi saatu rajamenettelyyn sen sijaan, että he nyt saivat käyttöönsä mukavan summan rahaa. Asetuksessa rajan ylittäneet eivät olisi myöskään juridisesti maassa, mikä mahdollistaa heidän liikkumisensa rajoittamisen ympäri Eurooppaa, Lehtinen kertoo.
Uudistukset eivät ratkaise kaikkia ongelmia
Uuden asetuksen odotetaan vähentävän maahanmuuttoon liittyviä rikoksia ja nopeuttavan prosesseja.
– Vaikka asetukset parantavat kansallista turvallisuutta, niin ne eivät silti ratkaise koko ongelmaa. Prosessin päätyttyä hakijalla olisi mahdollisuus uuteen hakemukseen, mutta uusi hakemus ei aina estäisi maasta poistamista. Lisäksi pakkopalautus lähtömaihin ei onnistu vieläkään, elleivät lähtömaat ole halukkaita ottamaan heitä vastaan. Liikkumisen rajoittaminen todennäköisesti kuitenkin johtaa siihen, että maahantulijat lähtevät mielellään vapaaehtoisesti pois, Lehtinen pohtii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- seulontamenettely seulonta-asetus maahanmuuttopolitiikan uudistus rajamenettelylaki Rami Lehtinen EU:n maahanmuuttopolitiikka turvapaikkapolitiikan uudistus kansallinen turvallisuus hybridihyökkäys turvapaikkaprosessi Euroopan unioni Turvapaikkapolitiikka Turvapaikanhakijat Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rajamenettelylaki lähti lausuntokierrokselle – laki antaa työkaluja muuttoliikkeen hallintaan, mutta ei ole ratkaisu itärajan tilanteeseen

Kansanedustaja Lehtinen haluaa lisää kiristyksiä turvapaikkaprosessiin: ”Tilanne Venäjän hybridivaikuttamisen osalta ei tule muuttumaan parissa viikossa mihinkään”

Venäjä horjuttaa, EU hidastelee – maahanmuuton välineellistämistä koskeva asetus jumissa

Sisäministeri Rantanen: Itärajan sulku jatkuu niin pitkään kuin on tarpeen – ”Toista kertaa ei kannata ottaa tulta ryysyihin”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää