Kansanedustaja Rami Lehtinen on tyytyväinen EU:n esittämiin uudistuksiin seulonta-asetukseen ja rajamenettelyyn liittyen, joiden myötä jokainen maahantulija joutuu seulontamenettelyyn. Jatkossa Suomessa eikä muissakaan EU-maissa ei enää pitäisi olla ”kadonneita” maahantulijoita, jotka ovat kaikkein vaarallisimpia kansalliselle turvallisuudelle ja Euroopan vakaudelle.

Venäjän aloittaman hybridihyökkäyksen takia Suomeen saapui syksyllä paljon turvapaikanhakijoita kolmansista maista. Nykyisen lainsäädännön takia he olivat rajan ylittäessään oikeutettuja turvapaikkaprosessiin. EU on esittämässä tämän kevään aikana uudistuksia, jotka koskevat seulonta-asetusta ja rajamenettelyä.

Näiden asetusten johdosta jokainen maahantulija joutuu seulontamenettelyyn. Seulontamenettelyssä tulijoiden henkilöllisyys selvitetään, heidät rekisteröidään ja lopulta päätätetään, ovatko he oikeutettuja normaaliin turvapaikkamenettelyyn vai nopeutettuun rajamenettelyyn. Seulontamenettely kestäisi maksimissaan seitsemän päivää.

– Pidän uudistusta erittäin hyvänä. Jatkossa kaikkien maahantulijoiden henkilöllisyys on selvillä, eikä Suomessa tai muissakaan EU-maissa pitäisi enää olla ”kadonneita”, jotka ovat kaikkein vaarallisimpia kansalliselle turvallisuudelle ja Euroopan vakaudelle, kansanedustaja Rami Lehtinen toteaa.

Rajamenettely on hyvin perusteltu uudistus

Rajamenettelyyn ohjattaisiin kaikki, joiden turvapaikan saaminen on epätodennäköistä, eli sinne laitettaisiin myös kaikki ne, jotka ovat erehdyttäneet viranomaisia tai ovat vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle. Rajamenettely kestäisi maksimissaan 12 viikkoa, ja siihen sisältyisi mahdollinen hallinto-oikeuden valituskäsittely, minkä jälkeen hakijalla ei olisi enää oikeutta olla maassa.

– Rajamenettely on hyvin perusteltu uudistus. Jos meillä olisi ollut se voimassa jo Venäjän hybridihyökkäyksen aikana, niin maahantulijat olisi saatu rajamenettelyyn sen sijaan, että he nyt saivat käyttöönsä mukavan summan rahaa. Asetuksessa rajan ylittäneet eivät olisi myöskään juridisesti maassa, mikä mahdollistaa heidän liikkumisensa rajoittamisen ympäri Eurooppaa, Lehtinen kertoo.

Uudistukset eivät ratkaise kaikkia ongelmia

Uuden asetuksen odotetaan vähentävän maahanmuuttoon liittyviä rikoksia ja nopeuttavan prosesseja.

– Vaikka asetukset parantavat kansallista turvallisuutta, niin ne eivät silti ratkaise koko ongelmaa. Prosessin päätyttyä hakijalla olisi mahdollisuus uuteen hakemukseen, mutta uusi hakemus ei aina estäisi maasta poistamista. Lisäksi pakkopalautus lähtömaihin ei onnistu vieläkään, elleivät lähtömaat ole halukkaita ottamaan heitä vastaan. Liikkumisen rajoittaminen todennäköisesti kuitenkin johtaa siihen, että maahantulijat lähtevät mielellään vapaaehtoisesti pois, Lehtinen pohtii.

Suomen Uutiset