

LEHTIKUVA
Sisäministeriö veti hatusta ”EU:n vihapuheen vastaisen päivän”
Monet Twitterin käyttäjät hämmästyivät tiistaiaamuna, kun sisäministeriö ilmoitti viettävänsä ”EU:n vihapuheen vastaista päivää”. Wienin terrori-iskusta järkyttyneet ihmiset olisivat odottaneet suomalaisten turvallisuudesta vastaavilta viranomaisilta kannanottoja islamistiseen terrorismiin. Wienin terrori-isku kuitenkin kuitattiin vakiofraasilla: ”Ei saa antaa pelolle valtaa”.
Wienissä tapahtui maanantai-iltana islamistinen terrori-isku, jossa Isis-järjestön kannattaja ampui rynnäkkökiväärillä Wienin keskustassa iltaa viettäneitä ihmisiä. Hyökkäyksen seurauksena neljä ihmistä menetti henkensä ja yli kaksikymmentä haavoittui. Myös terroristi itse kuoli iskussa.
Varhain tiistaiaamuna sisäministeriö kertoi Twitterissä viettävänsä ”EU:n vihapuheen vastaista päivää”. Twiittiin oli linkitetty video, jossa kerrottiin vihapuheen vaaroista. Räppäri Brädi kertoi, että ”sanat voi satuttaa tosi pahasti”. Sisäministeri Maria Ohisalo muistutti sananvastuusta ja sanoi, että ”oma mielipide pitää pystyä esittämään loukkaamatta toisten oikeuksia”.
Tänään vietetään #EU:n #vihapuhe-vastaista päivää. Sen teemana on mm. kertoa vihapuheesta ja viharikoksista ilmiöinä sekä niiden estämisestä. Lakien noudattamista valvotaan myös verkossa. #Poliisi muistuttaa, että vihapuheen jakaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. pic.twitter.com/B6shYc3KYq
— Sisäministeriö (@Sisaministerio) November 3, 2020
Monet sisäministeriön twiitin lukeneet ihmettelivät, että mistä oikein on kysymys.
– Mistä voin lukea tästä ”EU:n vihapuhe-vastaisesta päivästä”? eräs kommentoija ihmetteli. En löytänyt mitään siitä EU:n enkä minkään muun EU-maan sisäministeriöiden tiedotuskanavista.
Toiset kommentoijat syyttivät sisäministeriötä sananvapauden rajoittamisesta epämääräisen ”vihapuheen” käsitteen avulla ja yrityksestä kääntää huomio pois islamilaisista terrori-iskuista.
– Sisäministeriö ilmeisesti tarkoituksella rapauttaa kansalaisten luottamusta.
Osa kommenteista lähenteli vihapuhetta, tai ainakin sisälsi v-puhetta.
– Vietetään tänään eilisen terrori-iskun uhrien muistopäivää. Miten v***ssa kehtaatte tämmöisenä päivänä höpöttää jostain v***n vihapuheesta.
Kyseessä olikin Europolin vihapuheratsiapäivä
Lopulta sisäministeriö joutui kertomaan, mistä oikein on kysymys. Vastauksessaan Jiri Kerosen twiittiin sisäministeriö kertoi, että tiistaina oli ollut Europolin – ei siis EU:n – teemapäivä vihapuhetta vastaan.
Käytännössä tämä Europolin teemapäivä oli ilmennyt siten, että pääasiassa Saksassa keskusrikospoliisi oli tehnyt 11 eri osavaltiossa yhteensä 83 kotietsintää, joissa oli takavarikoitu vihapuheen levittämiseen mahdollisesti käytettyjä älykännyköitä ja tietokoneita. Poliisin tiedotteen mukaan yhteensä 96 henkilöä epäillään netissä julkaistuista vihakommenteista.
Vastaavia suurratsioita on Saksassa tehty aiempinakin vuosina marraskuun alussa. Suomessa ei tehty ratsioita ihmisten koteihin, mutta sisäministeriö osallistui teemapäivään levittämällä vihapuhevideotaan somessa.
”Ovatko islamistit pienempi ongelma kuin vihapuhe”?
Saksan poliisin twiitit vihapuheteemapäivään liittyen saivat osakseen melko samanlaisen vastaanoton kuin Suomen sisäministeriönkin. Poliisia syytettiin huomion kääntämisestä pois terrori-iskusta ja DDR-tyylisestä mielipidevainosta.
– Pitäisikö minun nyt kirjoittaa, että ”islamistit ovat pienempi ongelma”, vai onko sekin jo vihapuhetta ja kansankiihotusta? Vai pitääkö se merkitä erikseen satiiriksi? kyseli eräs Twitter-kommentoija.
– Näinä islamistisen terrorismin, kaulankatkaisujen, pommivöiden ja viidakkoveitsitappajien aikoina oikeistolaisten vihakirjoitukset (ja vain ne) ovat luonnollisesti tärkein prioriteetti ja suurin uhka Euroopalle, irvaili toinen kommentoija.
Ohisalo kuittasi Wienin terrori-iskun vakiofraaseilla
Sisäministeri Ohisaloa ei voi syyttää siitä, että hän olisi jättänyt Wienin terrori-iskun huomioimatta. Hän kirjoitti aiheesta jo varhain tiistai-aamuna Twitterissä.
Olen lähettänyt osanottoni Itävallan kollegalleni Wienin terrori-iskun johdosta. Emme saa antaa pelolle sijaa ja siksi meidän on seistävä vahvoina terrorismia ja vihaa vastaan.
— Maria Ohisalo (@MariaOhisalo) November 3, 2020
Ministeri Ohisalon käyttämä ”emme saa antaa pelolle sijaa” -muotoilu on muodostunut jo perinteeksi Suomessa. Sitä ovat käyttäneet monet ministerit, kuten Petteri Orpo, joka vuonna 2016 Nizzan islamistista terrori-iskua kommentoidessaan sanoi, että ”emme saa antaa pelolle valtaa emmekä hyväksyä rasismia.”
Emme saa antaa pelolle valtaa emmekä hyväksyä rasismia. Niihin terroristit pyrkivät. Ei anneta periksi. #Nizza #rasismi
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) July 15, 2016
Myös Alexander Stubb kommentoi Brysselin islamistista terrori-iskua vuonna 2016 samoilla sanamuodoilla: ”ei saa antaa pelolle valtaa”. Kaikkien kolmen ministerin kannanotoista jää kuitenkin epäselväksi, että mitä islamistisen terrorismin torjumiseksi sitten oikein pitäisi tehdä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihapuheratsia Brädi islamilainen terrorismi Sisäministeriö Vihapuhekampanja Jiri Keronen Wien Maria Ohisalo Europol ISIS Petteri Orpo Alexander Stubb Vihapuhe Terrorismi EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Esitutkintalain pitäisi estää tilanteet, joissa ihmiset joutuivat aiheettomasti epäillyn asemaan, mutta juuri tällaiseen tilanteeseen valtakunnansyyttäjä työntää Päivi Räsästä

Kirjarovioita, käsi pystyssä marssimista, rotuerottelua – Tämän päivän ”suvaitsevaisuus” muistuttaa kovasti 1930-luvun totalitaristista Saksaa

Turun demarivaltuutettu vihjailee Facebookissa Donald Trumpin myrkyttämisestä syanidilla – puoluesihteeri vähättelee: ”Somessa tapahtuu niin paljon”

SDP-valtuutettu jakoi törkeän homofobisen twiitin Sebastian Tynkkysestä

Kahdesta hallituspuolueesta syydetään rankkaa vihapuhetta yksityishenkilön niskaan – Eva Biaudet osallistuu yksityishenkilön seksuaalisuuden julkiseen ivaamiseen – ”Erityisen raukkamaista”

Li Anderssonin ministerinjakkara horjuu – väittää ettei tiennyt Dellingerin tappamistwiiteistä, mutta se tuskin pitää paikkaansa

Puoluesihteeri Grönroos uudesta vihapuhehankkeesta: ”Perussuomalaisilla ja hallituksella on selkeästi erilaiset näkemykset siitä, miten oikeusministeriön tulisi edistää suomalaisten turvallisuutta”

Purra: Eristämisestä sosiaalisessa mediassa ei seuraa mitään hyvää
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.