Hovioikeus vahvisti tänään kansanedustaja Tynkkysen Oulun käräjäoikeudessa 10.10.2019 saaman tuomion. Oikeuden mukaan Tynkkysen Facebook-päivityksessä oli kyse rasistisesta vihapuheesta.

Tynkkysen islaminuskoisesta ihmisryhmästä esittämä näkemys on harkittua, luonteeltaan rasistista ja panettelevaa vihapuhetta, joka kohdistuu yleisesti kaikkiin muslimeihin ja on omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa islamisuskoista ihmisryhmää kohtaan, hovioikeuden päätöksessä todetaan.

Motiivina oli huoli, ei rasismi

Sebastian Tynkkynen
oli julkaissut Facebookissa kuvan, johon oli listannut vuoden 2015 siirtolaiskriisiä seuranneiden terrori-iskujen tekijät, tekopaikat ja tekijöiden uskonnon. Oikeus tulkitsi päivityksen motiivin rasistiseksi, sillä Tynkkynen ei ollut sisällyttänyt kuvapäivitykseensä “miesten taustoja, kuten esimerkiksi koulutusta, varallisuutta, mahdollista syrjäytymistä tai henkistä terveyttä”.

– Hovioikeus olisi voinut korjata käräjäoikeuden virheellisen tulkinnan motiiveistani, joihin ei liity rasismi, vaan huoli terrorismista. Yleensäkin oikeudessa voitaisiin kiihottamisrikoksissa ehkä edes joku kerta punnita syytetyn esittämiä motiiveja sen sijaan, että valtakunnansyyttäjä saa määrittää motiivit teolle syytetyn puolesta, Tynkkynen sanoo.

Hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta

Tynkkynen aikoo valittaa hovioikeuden ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen.

– Vaikka ratkaisuhistoriasta on pääteltävissä, että valtakunnansyyttäjän nostaessa syytteen tuomari toimii lähinnä kumileimasimena, on siitä huolimatta pakko yrittää taistella oikeudesta sananvapauden käyttöön politiikassa – myös islamin suhteen.

”Kiihottamispykälä kärsii inflaation”

Kansanedustajaa odottaa tulevaisuudessa myös uusi ja järjestyksessään 3. oikeusprosessi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Siinä valtakunnansyyttäjä katsoo Tynkkysen vaalikampanjan olleen rasistinen. Tynkkynen on käynyt Oulun poliisiasemalla esitutkinnassa kuultavana vaalikampanjaansa liittyen, mutta päivämäärää oikeudenkäynnille ei ole vielä määrätty.

– Politiikan tekemistä yritetään kovasti viedä oikeussaleihin, mutta sinne se ei mielestäni kuulu. Ja tällä menolla koko kiihottamispykälä kärsii melkoisen inflaation.

SUOMEN UUTISET