Tänään aamupäivällä Oulun käräjäoikeus punnitsee, oliko kansanedustaja Sebastian Tynkkysen kannanotto islamilaiseen terrorismiin sananvapauden rajoissa vai ei. Tynkkynen julkaisi 2017 kasvogalleriakuvan, jonka yhteydessä luki: ”Terrorismi ei tunne uskontoa. Jos islamia ei lasketa. ”

Kuvassa näkyy 18 henkilön kasvokuvat. Kunkin henkilön kasvokuvan yhteydessä on teksti: ”Muslimi”. Kasvokuvissa näkyvät Belgian lento- ja metroasemaiskujen tekijät, ranskalaiseen Bataclan-konserttisaliin, stadionille ja ravintoloihin iskeneitä islamisteja, Charlie Hebdo -iskun tehneet sekä Lars Vilks -iskun tehnyt ja junaiskun tehnyt muslimi.

Vuonna 2017 Tynkkynen sai 300 euroa sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Hän oli kirjoittanut kolmessa julkisessa Facebook-kirjoituksessaan muun muassa, että islam pitää kitkeä Suomesta pois.

Tynkkynen kertoo aamupäivän istunnosta omilla sivuillaan. Hän aikoo pyytää tuomarilta lupaa istunnon livestreamaamiseen:

– Jos tuomari sallii, kuten viime kerralla, huomenna pääsee seuraamaan tapahtumia reaaliaikaisesti. Kiitos kaikille yli 2000 allekirjoittajalle, jotka olette vedonneet tuomariin, että prosessi, joka saattaa johtaa suomalaisten sananvapauden kaventamiseen, näytettäisiin livenä ja läpinäkyvästi. Tulen taistelemaan täysillä, hän kirjoittaa.

Useita kansanedustajia tutkinnassa

Kansanedustaja Tynkkynen piti puheenvuoron sananvapauden puolesta Joensuussa 29. elokuuta.

Hän kysyy videolla: Onko Suomi valtio, jossa poliitikot voivat vapaasti esittää mielipiteitä ilman että valtio tulee väliin ja sanoo: ”tuo on rikollista politiikkaa”?

Kysymys on aiheellinen. Neljä kansanedustajaa on tällä hetkellä syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Nyt käsillä olevaa oikeustapausta Tynkkynen kommentoi Youtube-videollaan kesäkuussa:

Youtube, 4 min 12 sek.

SUOMEN UUTISET