Islamilaisen terrorismin pysäyttämistä vaatineen kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen Facebook -kirjoitus etenee syyteharkintaan. Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Poliisi kertoi asiasta verkkosivuillaan.

Esitutkinta liittyy Facebook-kirjoitukseen, jonka Hakkarainen oli julkaissut Nizzan terrori-iskun jälkeisenä päivänä 15.7.2016. Hän vaati kirjoituksessaan toimenpiteitä, ettei Nizzan terroriteon kaltaista iskua koskaan pääsisi tapahtumaan Suomessa.

Tapahtumien tausta

Nizzan iskussa tunisialainen islamisti Mohamed Lahouaiej-Bouhlel ajoi rekalla Ranskan itsenäisyyspäivää juhlineeseen väkijoukkoon. Hän kaahasi väkijoukossa jopa 90 kilometrin tuntinopeudella kahden kilometrin matkan. Rantakadulla oli tapahtumahetkellä tuhansia ihmisiä. Poliisi ampui lopulta kuljettajan kuoliaaksi.


Video iskun tapahtumahetkeltä. Youtube, 31 sek.

Iskussa kuoli 86 ihmistä, haavoittuneita oli yli neljäsataa. Uhrien joukossa oli kymmenen lasta. Time-lehden julkaisema kuva surmansa saaneesta pikkutytöstä nukke vierellään nousi symboloimaan iskun mielettömyyttä.

Islamilaisena valtiona tunnettu ISIS otti iskusta kunnian ja kerskui teollaan. Järjestö totesi, etteivät länsimaat kykene estämään sen tulevia iskuja.

Hakkaraisen mitta täynnä

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kirjoitti iskun jälkeisenä päivänä Facebookiin tunteikkaan kirjoituksen.

– Terroristien päämäärä on levittää kauhua ja tuhoa, eivätkä he tunne armoa. Tarvitaan politiikkaa, joka ehkäisee tällaisen toiminnan. Vieläkö joku ajattelee, ettei tällaista voisi tapahtua täällä Suomessakin? Meillä Suomessa saattaa olla noin 3000 potentiaalista terroristia, joiden henkilöllisyydestä tai olinpaikasta ei ole tietoa, Hakkarainen kirjoitti.

Kirjoituksessaan Hakkarainen vaati, että vaikka kaikki muslimit eivät olekaan terroristeja, heitä ei pidä enää ottaa Suomeen.

– Hyssyttelyn on loputtava. Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia muslimeja ei pidä ottaa maahan, Hakkarainen kirjoitti sivuilleen.

Kielenkäyttö oli terrori-iskua seuranneina päivänä erittäin kovaa. Muun muassa maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen totesi Helsingin Sanomille, että ranskalaisten pitäisi viimeistään nyt ymmärtää se, että he ovat islamilaisen valtion kanssa sodassa.

Hakkarainen myöntää kirjoituksen, ei rikosta

Ranskan presidentti Francois Hollande ilmoitti Ranskan ryhtyvän sotaan äärijärjestö Isisiä vastaan. Suomessa toimenpiteitä vaatinut kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sai puolestaan niskaansa tutkintapyynnön.

Asia on nyt edennyt syyteharkintaan.

Ilta-Sanomien haastatteleman rikoskomisario Sami Salon mukaan Hakkarainen on kertonut kirjoituksen tehneensä, mutta hän ei ole myöntänyt syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä päättää tutkinnan valmistuttua, nostetaanko asiassa syytteitä. Hakkarainen on jatkanut kriittistä kirjoitteluaan tutkintapyynnöstä huolimatta.

– Tämä ”helevetin tulen hulluus” on saatava loppumaan! Vaikenemalla tai asioita kaunistelemalla on tultu tähän tulokseen. Joka päivä saamme lukea pääosin islamilaisten aiheuttamista terrori-iskuista, Hakkarainen kirjoitti sittemmin.

Matias Turkkila