Saksan hallituksen luottamuksellisten paperien mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tukee radikaaleja islamistiryhmiä. Tiedot julkaisi Saksan valtiollinen televisioyhtiö ARD. Raportti oli Saksan sisäministeriön käsialaa, ja se oli tarkoitettu oppositiossa olevalle vasemmistopuolue Die Linkelle. Asiasta uutisoi Deutsche Welle.

Raportin mukaan Erdoğanilla on läheiset suhteet Egyptin muslimiveljeskuntaan, Syyrian islamistitaistelijoihin sekä palestiinalaiseen Hamasiin. Erityisesti väitteet Hamasin tukemisesta ovat kiusallisia, sillä EU on julistanut Hamasin terroristijärjestöksi vuodesta 2003.

Merkelin päänsärky

Raportti on ongelmallinen Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Merkel on pyrkinyt vaimentamaan kritiikkiä Erdoğania kohtaan, sillä Merkel oli itse pääosassa EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen solmimisessa.

Turkin hallinto on pidättänyt tuhansia ihmisiä opettajista tuomareihin heinäkuussa tehdyn vallankaappausyrityksen jälkeen. Jo ennen kaappausyritystä hallitusta kritisoineet toimittajat ovat joutuneet lopettamaan työnsä ja tulleet pidätetyiksi.

Merkel ei haluaisi palautussopimuksen raukeavan. Erdoğan on kertonut, että sopimuksen mukaan turkkilaisten tulee saada viisumivapaus EU-maihin. Viisumivapaus hiertää kuitenkin kivenä monen EU-maan kengässä.

Saksassa elää suuri turkkilaisyhteisö, joten Turkin kritisoiminen voisi aiheuttaa levottomuutta. Saksalaisten mielipiteet ovat kääntyneet Merkelin ”tervetuloa-politiikasta” kohti maahanmuuttokriittisyyttä. Merkel tuskin haluaa jännitteiden kasvavan ensi vuoden liittopäivävaalien alla. Hänellä on monta hyvää syytä hyssyttelyyn.

Erdoğan syyttää Merkeliä

Erdoğan on puolestaan aiemmin syyttänyt Merkeliä ja Saksaa tismalleen siitä, mitä Saksan sisäministeriön raportti nyt kirjoittaa Erdoğanista. Ärhäkän pääministerin mukaan Saksa on tukenut ääri-islamilaisia tahoja ja saa sen vuoksi syyttää itseään siitä, että Saksassa tehtiin terrori-iskuja.

Henri Myllyniemi