EU:n ja Turkin välinen palautussopimus on joutunut Euroopan parlamentin hampaisiin erityisesti Turkin vaatiman viisumivapauden vuoksi. Turkki on toteuttanut vasta hieman alle puolet EU:n vaatimasta 72 asiakohdan listasta viisumivapauden myöntämiselle. Turkki on vaatinut palautussopimuksen voimassaoloon viisumivapauden ja sen takarajaksi kesäkuun. Aikataulu tuntuu mahdottomalta. Asiasta uutisoi Politico-lehti.

Yhtenä asiakohtana EU:n viisumivapauden myöntämiskriteereihin kuuluu ilmaisuvapaus. Turkki on aloittanut vuodesta 2014 alkaen oikeustoimet lähes 2 000 ihmistä vastaan, jotka ovat kritisoineet presidentti Recep Tayyip Erdoğania. Lisäksi Turkki on vaatinut syytettä saksalaiskoomikko Jan Böhmermannille tämän esitettyä alatyylisen runon Erdoğanista. Saksan liittokansleri Angela Merkel taipui vaatimukseen, vaikka Saksan hallitus olisi voinut hylätä vaatimuksen. Merkelin taipumista on kritisoitu laajalti.

Turkki vakuuttaa täyttävänsä viisumivapausehdot

Turkki on vakuuttanut toteuttavansa melkein kaikki viisumivapauden takaavat ehdot. Turkki on tosin sanonut, että jotkut ehdot ovat mahdottomia toteuttaa vaaditussa ajassa.

Yhtenä viisumivapausehtona on myös pakolaisten asianmukainen kohtelu. Merkel ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vierailivat Turkin pakolaisleirillä tarkistamassa maan pakolaisoloja. Tusk totesi Turkin olevan mallioppilas pakolaisten hoidossa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat toista mieltä.

EU-diplomaatti toteaakin, että sekä viisumivapausesteet että pakolaisten huono kohtelu Turkissa ovat laajalti tiedossa. Hän lisää, ettei asiasta voida käydä avointa keskustelua vaihtoehtojen puuttuessa. EU:lle tärkeä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten laiton maahantulo Kreikan saarille on tyrehtynyt merkittävästi.

Henri Myllyniemi