

EU:n ja Turkin palautussopimus vaarassa ajautua karille
EU:n ja Turkin välinen palautussopimus on joutunut Euroopan parlamentin hampaisiin erityisesti Turkin vaatiman viisumivapauden vuoksi. Turkki on toteuttanut vasta hieman alle puolet EU:n vaatimasta 72 asiakohdan listasta viisumivapauden myöntämiselle. Turkki on vaatinut palautussopimuksen voimassaoloon viisumivapauden ja sen takarajaksi kesäkuun. Aikataulu tuntuu mahdottomalta. Asiasta uutisoi Politico-lehti.
Yhtenä asiakohtana EU:n viisumivapauden myöntämiskriteereihin kuuluu ilmaisuvapaus. Turkki on aloittanut vuodesta 2014 alkaen oikeustoimet lähes 2 000 ihmistä vastaan, jotka ovat kritisoineet presidentti Recep Tayyip Erdoğania. Lisäksi Turkki on vaatinut syytettä saksalaiskoomikko Jan Böhmermannille tämän esitettyä alatyylisen runon Erdoğanista. Saksan liittokansleri Angela Merkel taipui vaatimukseen, vaikka Saksan hallitus olisi voinut hylätä vaatimuksen. Merkelin taipumista on kritisoitu laajalti.
Turkki vakuuttaa täyttävänsä viisumivapausehdot
Turkki on vakuuttanut toteuttavansa melkein kaikki viisumivapauden takaavat ehdot. Turkki on tosin sanonut, että jotkut ehdot ovat mahdottomia toteuttaa vaaditussa ajassa.
Yhtenä viisumivapausehtona on myös pakolaisten asianmukainen kohtelu. Merkel ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vierailivat Turkin pakolaisleirillä tarkistamassa maan pakolaisoloja. Tusk totesi Turkin olevan mallioppilas pakolaisten hoidossa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat toista mieltä.
EU-diplomaatti toteaakin, että sekä viisumivapausesteet että pakolaisten huono kohtelu Turkissa ovat laajalti tiedossa. Hän lisää, ettei asiasta voida käydä avointa keskustelua vaihtoehtojen puuttuessa. EU:lle tärkeä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten laiton maahantulo Kreikan saarille on tyrehtynyt merkittävästi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tietovuoto: Saksan hallituksen mukaan Erdoğan tukee radikaaleja islamistiryhmiä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää