Turkissa toteutettiin armeijan vallankaappausyritys perjantain ja lauantain välisenä yönä. Yritystä pidettiin vakavana. Nato-maan koko armeija ei ollut kuitenkaan osallisena, ja yritys näyttää epäonnistuneen. Verisen yön aikana 161 ihmisen kerrottiin menehtyneen, haavoittuneita oli yli tuhat.

Kaappausyritys toteutettiin pääosin maan kahden suurimman kaupungin kaduilla. Kaappausyritykseen osallistuneet sotilaat tukkivat Istanbulissa Bosporinsalmen kaksi merkittävää siltaa. Istanbulissa kapinalliset vyöryivät myös Taksimin aukiolle ja saartoivat kaupungin Alaturkin päälentokentän.

Pääkaupunki Ankarassa kapinallisten kohteina olivat viestintä- ja hallintorakennukset. Hallitukselle uskolliset joukot käyttivät muun muassa hävittäjälentokoneita pysäyttämään kapinallisten tankkien etenemistä.

Presidentti yritettiin salamurhata

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli lomailemassa Marmariksella kaappausyrityksen alkaessa. Presidentti kehotti puhelinvideon välityksellä kansalaisia valtaamaan kadut, jotta kaappausyritys hyytyisi nopeasti. Tuhannet ihmiset noudattivat kehotusta.

Presidentin lennettyä Istanbuliin Marmariksessa kuultiin voimakas räjähdys. Televisiokuvat antavat ymmärtää, että presidentti yritettiin salamurhata räjähdyksessä.

Presidentti syytti entistä liittolaistaan, Yhdysvalloissa asuvaa imaami Fethullah Gülenia kaappausyrityksestä. Gülen kiisti väitteet. Hän on ollut pitkään maanpaossa.

Kaappausyritys huolestuttaa maailmalla

Turkin geopoliittinen asema Euroopan ja Lähi-idän välissä on länsimaille tärkeä. Lisäksi Turkki on sotilas- ja puolustusliitto Naton jäsenmaa.

Yhdysvallat, EU, Iran ja Venäjä ovat esittäneet huolensa tapahtumista. Maailmalla toivotaan, että Turkissa päästäisiin nopeasti normaaliin järjestykseen.

Henri Myllyniemi