Pariisin sydämessä sijaitsevan Notre Damen katedraalin liepeille parkkeeratun auton oli määrä olla terroristijärjestö ISIS:n terroriteko. Auto sisälsi kaasusäiliöitä ja dieselkanistereita ja se oli tarkoitus räjäyttää.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve kertoi, että torstaina pidätetyt pommin teosta epäillyt naiset olivat radikalisoituneet. Naisten oli ollut määrä toteuttaa useampiakin iskuja.

Naiset olivat iältään 39-, 23- ja 19-vuotiaita, ja he olivat viranomaisten tarkkailulistalla. Syyttäjän mukaan kolmen naisen pidätys osoittaa, että ISIS on onnistunut käännyttämään perheenäitejä taistelijoiksi. Naisten kumppaneiden tiedetään olleen aiemmissa iskuissa mukana.

Naisten pidätys ei sujunut ilman vastarintaa. Yksi naisista puukotti poliisia keittiöveitsellä. Toinen pidätetyistä yritti puukottaa toista poliisia. Poliisi pidätti perjantaina yhden pidätetyn naisen 15-vuotiaan tyttären, jonka arveltiin toteuttavan terroritekoja.

Kansalaisilta toivotaan valppautta

Ranskan hallitus nosti terroriuhkatasoa viime marraskuussa, kun Pariisissa toteutettiin useampi isku lyhyen ajan sisällä. Tuhansia poliiseja ja sotilaita on asetettu valvomaan terrorismille herkkiä kohteita. Tästä huolimatta 85 ihmistä sai surmansa Nizzan rekka-autoiskussa. Viime vuoden alusta terroriteoissa on menehtynyt yli 230 ihmistä. Sisäministeri Cazeneuve peräänkuuluttaa kansalaisilta erityistä valppautta, sillä terroritekojen kuva on muuttunut. Niitä on nyt vaikeampi havaita.

– Ranskaa on kohdannut ennennäkemätön terroriuhka, Cazeneuve totesi.

Notre Damen autopommi-isku epäonnistui kansalaisvalppauden myötä. Auto oli parkkeerattu kielletylle alueelle parin tunnin ajan. Lähellä olleen ravintolan tarjoilija ilmoitti autosta poliisille.

ISIS otti vastuun myös Kööpenhaminan ammuskelusta

ISIS on ottanut vastuun elokuun lopussa toteutetusta ampumavälikohtauksesta Kööpenhaminassa. Ampuja haavoitti kahta poliisia, sekä yhtä sivullista. Viranomaiset liittivät ammuskelun aluksi huumeriitaan.

ISIS:iin kytkeytynyt verkossa toimiva uutispalvelu Amaq News Agency kutsui Kööpenhaminan iskijää Isisin taistelijaksi:

Viranomaisten lausuntoa muutettiin ISIS:n ilmoitettua tekijän olleen järjestön taistelija.

Yksityiskohtaisia pommiohjeita verkossa

Ääri-islamistisen terroristijärjestöt ovat jo pitkään levittäneet internetissä länsimaiden radikalisoituneille henkilöille suunnattua propagandaa ja yksityiskohtaisia ohjeita pommi-iskuihin. Al-Qaidan Inspire-lehti esitteli eräässä numerossaan autopommi-ohjeita, jotka muistuttavat pelottavalla tavalla Notre Damen liepeille jätettyä autopommia.

car

Inspire-lehden ohjeessa kehotetaan varaamaan iskua varten vähintään kuusi kaasupulloa. Notre Damen pommissa pulloja oli seitsemän.

SUOMEN UUTISET