Keskusrikospoliisi on saanut keväällä 2014 alkaneen terrorismirikostutkinnan valmiiksi. Rikoskomisario Mika Ihaksinen vahvistaa, että kaikilla epäillyillä on ollut kytköksiä Isis-järjestöön.

Asia selvisi esitutkinnan aikana osittain naapurivaltion avustuksella. KRP vastaanotti Ruotsin viranomaisilta kuvamateriaalia, jossa epäillyt heiluttelevat terrorismijärjestön logoilla varustettua lippua.

– Ruotsin viranomaiset ottivat yhteyttä, koska heidän terrorismirikoksen murhatutkinnassa epäillyiltä oli löytynyt kuvamateriaalia, joissa esiintyi Suomessa asuvia henkilöitä. Meidän tutkinnassa sitten selvisi, että kuvissa on samat henkilöt, joita täällä epäillään terrorismirikoksista.

Neljää epäillään, yksi sai surmansa

Yksi neljästä epäillyistä on vangittu poissaolevana, sillä poliisi ei tavoittanut häntä esitutkinnan aikana. Miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Epäilty on 26-vuotias ja hänellä on Suomen lisäksi toisen maan kansalaisuus. Poliisin mukaan mies on oleillut Syyriassa vuodesta 2013 lähtien.

– Sieltä on mahdotonta saada ketään oikeasti telkien taakse, ainakaan niin kauan, kun sotatilanne on päällä, Ihaksinen sanoo.

Iltasanomien tietojen mukaan toinen epäillyistä on eteläsuomalaisessa kaupungissa asuva rap-artisti. Lehden mukaan mies kääntyi muslimiksi vuonna 2008 vaihtaen samalla etunimensä paremmin uskontoon sopivaksi.

Kolmas epäilty, 36-vuotias espoolaismies siteeraa blogissaan muun muassa profeetta Muhammedia. Lisäksi mies kirjoittaa islaminuskosta ja Isis-järjestöön liittyvistä aatteellisista näkökulmista.

Neljäs epäilty, 32-vuotias helsinkiläismies on ollut mukana islamilaisessa kustannusyhtiössä.

Viides ryhmän jäsenestä sai surmansa Syyriassa alkuvuodesta 2014.

Avustusyhdistys toiminnan peitteeksi

Epäiltyjen rikosten valmistelu alkoi vuonna 2013. Miehet suorittivat erilaisia Syyrian-matkaan liittyviä valmistelutoimia, kuten autojen ja varusteiden hankintaa. Keväällä 2013 epäillyt perustivat Northern Relief -nimisen avustusyhdistyksen, jonka tarkoituksena oli peitellä matkan todellisia tarkoituksia.

Lähdön hetkellä yksi ryhmään kuuluneista henkilöistä päättikin jäädä Suomeen ja irtautui ryhmästä.

Neljä jäljelle jääneistä matkustivat Baltian maiden ja Romanian kautta kohti Turkkia. Heistä vielä yksi päätti palata takaisin Suomeen. Esitutkinnassa selvisi, että miehille oli tullut riitaa ja alkuperäiset suunnitelmat olivat menneet pieleen.

Loput kolme ryhmän jäsenistä jatkoivat matkaansa Syyriaan.

Harvinainen tuomio

KRP:n esitutkinta siirtyy pian syyttäjälle. Poissaolevana vangitun murhaepäilyn lisäksi miehiä epäillään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta sekä koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Terrorismiteot ovat Suomen käräjäoikeudessa uusi asia, ja siksi ratkaisu ei ole yksiselitteinen. Vastaavista rikoksista on langetettu tuomio aikaisemmin vain kerran.

Vuonna 2014, kun Helsingin käräjäoikeus antoi viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen terrorismin rahoittamisesta. Samassa tapauksessa tuomittiin myös värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

– Oikeuden päätökset pohjautuvat usein edellisiin tuomioihin samankaltaisista rikoksista. Terrorismirikoksien tuomioiden oikeaa suuntaa haetaan vielä, Ihaksinen toteaa.

VERA MIETTINEN