

Eduskunta kannatti terrorismiturismin kieltämistä – “Suomi on osa kansainvälisen terrorismin toimintakenttää”
Eduskunta kannatti lähetekeskustelussa hallituksen esitystä, jossa kiellettäisiin matkustaminen, jos sen tarkoituksena on tehdä terroristinen teko. Esitystä kannattivat etenkin perussuomalaiset kansanedustajat.
– On korkea aika, että me täällä Suomessakin olemme heränneet viimeistään edellisvuoden maahanmuuttokriisin myötä siihen todellisuuteen, että olemme joutuneet osaksi kansainvälisen terrorismin toimintakenttää, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.
Hallitus esittää, että matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädettäisiin rangaistavaksi.
– Tämä on pieni, mutta tärkeä moraalinen viesti niille potentiaalisille islamistiterroristeille, jotka ovat saapuneet maahamme tekeytyen turvapaikanhakijoiksi. Heillä ei ole jatkossa oikeutta matkustaa terroritekoja tekemään Suomen kansalaisuudenkaan turvin, jos he sen onnistuisivat saamaan.
Myös järjestöön kuuluminen rangaistavaksi?
Kansanedustaja Leena Meri (ps.) toivoi laille kattavuutta.
– Ainoa, mitä toivon lakivaliokunnan jäseniltä on, että katsottaisiin laajasti, peittoaako tämä nyt aivan varmasti kaikki terrorismirikokseen liittyvät toimet. Ettei sinne jää sellaisia kaistaleita, jotka jostakin syystä jäävät rankaisematta, Meri vetosi.
Hän kysyi, tulisiko kuuluminen terrorismiryhmään varmasti rangaistavaksi.
– Mitä itse olen miettinyt ja mitä olemme meidän ryhmässäkin pohtineet, on se, onko kuuluminen terroristiryhmään nyt kriminalisoitu. Yritin lukea lukua 34 a rikoslaista, enkä tullut asiasta aivan vakuuttuneeksi. Terroristiryhmän johtaminen on erikseen kriminalisoitu ja joitakin tekomuotoja, mutta vaatii suunnitelmallisuutta, jotta ryhmään kuuluminen olisi rangaistavaa, Meri aprikoi.
Ranskan tekijät matkustivat kaukaa
Laura Huhtasaari (ps.) oli samoilla linjoilla.
– Tämä esitys on hyvä. Mutta tulisi vielä jatkossa pohtia, jos voisimme vielä säätää myös terrorismiryhmään kuulumisen rangaistavaksi, koska terrorismiryhmään kuulumisen tarkoitus on edistää terrorismia. Sitä ei voi hyväksyä, ja me tarvitsemme lisää työkaluja myös tähän, Huhtasaari totesi ja jatkoi:
– Esimerkiksi Pariisissa ne kolme tekijää, jotka olivat tähän terrorismiin syyllistyneet, olivat käyneet Syyriassa, ja myös Saksassa on pidätetty ihmisiä. Ja kun me tiedämme, että nämä turvapaikanhakijat kulkevat kymmenien turvallisten maiden läpi tuolla aika vapaasti, niin yhtä hyvin tässä Suomi on vaarassa. Terroristijärjestöt ovat sanoneet ääneen lehdistössä, että aiomme lähettää näitä terroristeja mukana. Myös supo on sanonut, että tällaisia henkilöitä varmasti tulee.
Suomessakin radikaaleja
Mäkelä totesi, että viranomaistietojen mukaan tänne on tullut satoja terroristijärjestöyhteyksiä omaavia henkilöitä turvapaikanhakijoiden joukossa.
– Tutkimusten mukaan myös suomalaiset turvapaikanhakijat ovat radikalisoituneimpia suhteessa määräänsä koko Euroopassa – laskettuna sillä mittapuulla, kuinka monet lähtevät takaisin kotimaihinsa taistelemaan, Mäkelä pahoitteli.
Esitys lähtee seuraavaksi lakivaliokuntaan, jolle perustuslaki- ja hallintovaliokunta antavat lausunnon.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tutkija Ylellä: terrorismin torjunta kiinnostanut ainoastaan perussuomalaisia ja tasavallan presidenttiä

Packalén: Eurooppaa saattaa kohdata massiivinen sarja terrori-iskuja

Kansanedustaja Mika Niikko: Kansallinen etu terrorismin torjunnan kärkeen

Leena Meri: Perheenyhdistämisellä ei torjuta terrorismia – juuret ovat kalifaattijulistuksessa

Merkelin suosio romahtanut Baijerin terrori-iskujen jälkeen

Jotta totuus unohtuisi – denialisti kiistää yhteyden islamin ja väkivallan välillä

Rap-artisti kääntyi muslimiksi – nyt epäillään terrorismirikoksista

Yhdysvaltain sisäministeriö varoittaa kansalaisiaan terrorismista Euroopan lomilla

PS Helsinki: Suomeen palaavilta islamistitaistelijoilta peruutettava oleskelulupa – “Vakava uhka Suomelle”
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.