Eduskunta kannatti lähetekeskustelussa hallituksen esitystä, jossa kiellettäisiin matkustaminen, jos sen tarkoituksena on tehdä terroristinen teko. Esitystä kannattivat etenkin perussuomalaiset kansanedustajat.

– On korkea aika, että me täällä Suomessakin olemme heränneet viimeistään edellisvuoden maahanmuuttokriisin myötä siihen todellisuuteen, että olemme joutuneet osaksi kansainvälisen terrorismin toimintakenttää, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

Hallitus esittää, että matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädettäisiin rangaistavaksi.

– Tämä on pieni, mutta tärkeä moraalinen viesti niille potentiaalisille islamistiterroristeille, jotka ovat saapuneet maahamme tekeytyen turvapaikanhakijoiksi. Heillä ei ole jatkossa oikeutta matkustaa terroritekoja tekemään Suomen kansalaisuudenkaan turvin, jos he sen onnistuisivat saamaan.

Myös järjestöön kuuluminen rangaistavaksi?

Kansanedustaja Leena Meri (ps.) toivoi laille kattavuutta.

– Ainoa, mitä toivon lakivaliokunnan jäseniltä on, että katsottaisiin laajasti, peittoaako tämä nyt aivan varmasti kaikki terrorismirikokseen liittyvät toimet. Ettei sinne jää sellaisia kaistaleita, jotka jostakin syystä jäävät rankaisematta, Meri vetosi.

Hän kysyi, tulisiko kuuluminen terrorismiryhmään varmasti rangaistavaksi.

– Mitä itse olen miettinyt ja mitä olemme meidän ryhmässäkin pohtineet, on se, onko kuuluminen terroristiryhmään nyt kriminalisoitu. Yritin lukea lukua 34 a rikoslaista, enkä tullut  asiasta aivan vakuuttuneeksi. Terroristiryhmän johtaminen on erikseen kriminalisoitu ja joitakin tekomuotoja, mutta vaatii suunnitelmallisuutta, jotta ryhmään kuuluminen olisi rangaistavaa, Meri aprikoi.

Ranskan tekijät matkustivat kaukaa

Laura Huhtasaari (ps.) oli samoilla linjoilla.

– Tämä esitys on hyvä. Mutta tulisi vielä jatkossa pohtia, jos voisimme vielä säätää myös terrorismiryhmään kuulumisen rangaistavaksi, koska terrorismiryhmään kuulumisen tarkoitus on edistää terrorismia. Sitä ei voi hyväksyä, ja me tarvitsemme lisää työkaluja myös tähän, Huhtasaari totesi ja jatkoi:

– Esimerkiksi Pariisissa ne kolme tekijää, jotka olivat tähän terrorismiin syyllistyneet, olivat käyneet Syyriassa, ja myös Saksassa on pidätetty ihmisiä. Ja kun me tiedämme, että nämä turvapaikanhakijat kulkevat kymmenien turvallisten maiden läpi tuolla aika vapaasti, niin yhtä hyvin tässä Suomi on vaarassa. Terroristijärjestöt ovat sanoneet ääneen lehdistössä, että aiomme lähettää näitä terroristeja mukana. Myös supo on sanonut, että tällaisia henkilöitä varmasti tulee.

Suomessakin radikaaleja

Mäkelä totesi, että viranomaistietojen mukaan tänne on tullut satoja terroristijärjestöyhteyksiä omaavia henkilöitä turvapaikanhakijoiden joukossa.

– Tutkimusten mukaan myös suomalaiset turvapaikanhakijat ovat radikalisoituneimpia suhteessa määräänsä koko Euroopassa – laskettuna sillä mittapuulla, kuinka monet lähtevät takaisin kotimaihinsa taistelemaan, Mäkelä pahoitteli.

Esitys lähtee seuraavaksi lakivaliokuntaan, jolle perustuslaki- ja hallintovaliokunta antavat lausunnon.

Veli-Pekka Leskelä