

Perussuomalaiset esittävät kansalaisuuden ehtojen kiristämistä – ”Suomen kansalaisuus ei saa olla itsestäänselvyys”
Perussuomalaiset esittää muutoksia kansalaisuuslakiin: asumisaikaedellytystä on pidennettävä, kielitaitoedellytystä on tiukennettava ja nuhteettomuusedellytystä on kiristettävä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi muutoksista blogissaan.
Sampo Terho muistutti, ettei Suomen kansalaisuus saa olla itsestäänselvyys, vaan sen saamiseksi on myös vaadittava jotain.
– Kansalaisuuden pitää ilmentää yhteiskuntakelpoisuutta ja kotoutumista ja sitoutumista uuteen kotimaahan. Puoluesihteerimme Riikka Slunga-Poutsalo avasi keskustelun kansalaisuuden ehtojen kiristämisestä viime lauantaina haastattelussaan Keskisuomalaiselle. Haluan nyt jatkaa keskustelua ja henkilökohtaisena ehdotuksenani esitän seuraavia muutoksia nykyiseen kansalaisuuslakiin:
- Asumisaikaedellytyksen kiristäminen: yhtäjaksoiseksi asumisajaksi yhdeksän vuotta ja pakolaisstatuksen saaneilla kahdeksan vuotta, kuten Tanskassa. Nykyisin yhtäjaksoinen asumisaika on viisi vuotta ja kansainvälistä suojelua saavan kohdalla neljä vuotta. Monissa Euroopan maissa asumisaikavaatimus on huomattavasti pidempi kuin Suomessa nykyisin.
- Kielitaitoedellytyksen kiristäminen: vaaditaan nykyistä parempaa suomen (tai ruotsin) kielen suullista ja kirjallista taitoa eli Yleisen kielitutkinnon suorittamista vähintään taitotasolla neljä, ja kielitaitovaatimuksista poikkeamisen perusteita karsitaan.
- Nuhteettomuusedellytyksen kiristäminen: kansalaisuutta ei myönnetä lainkaan, jos henkilö on tuomittu Suomessa ehdottomaan vankeusrangaistukseen tai terrorismirikokseen. Pienemmistä rangaistuksista määrättävät kansalaisuuden odotusajat on tarkistettava.
Terho harkitsisi muitakin muutoksia. Tulisi esimerkiksi selvittää, voitaisiinko myönnetty kansalaisuus voitaisiin tietyissä olosuhteissa peruuttaa.
– Monissa Euroopan maissa selvitetään parhaillaan kansalaisuuden poistamista esimerkiksi terrorismirikoksiin syyllistyneiden kohdalla. Suomessakin parhaillaan selvitetään hallituksen turvapaikkapoliittisen ohjelman mukaisesti mahdollisuutta mitätöidä kansalaisuus terrorismitoimiin osallistuneilta kaksoiskansalaisuuden omaavilta henkilöiltä.
Ohjelma puree
Terho muistuttaa blogissaan vuoden takaisesta tilanteesta ja perussuomalaisten johdolla laaditun turvapaikkapoliittisen ohjelman keskeisestä merkityksestä turvapaikkakriisin ratkaisussa.
– Turvapaikkapoliittinen ohjelma laadittiin nopeasti ja se oli äärimmäisen tärkeä vastaus välittömään kriisiin. Viime vuotinen hallitsematon tilanne ei saa toistua koskaan. Nyt kun pahin tilanne on hellittänyt, meidän on tarkasteltava koko maahanmuuttojärjestelmää ja parannettava järjestelmän kestävyyttä.
– Vastuullisten päättäjien tulee varmistaa, että maahanmuutto on vastaisuudessa hallittua ja Suomen vetovoimatekijät sosiaaliselle siirtolaisuudelle ja elintasopakolaisuudelle on minimoitu.
Lue Sampo Terhon blogi täältä >
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nuhteettomuusedellytys Kielitaitoedellytys Asumisaikaedellytys Kansalaisuuslaki Riikka Slunga-Poutsalo Sampo Terho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.