Neljään kansanedustajaan kohdistuu parhaillaan tutkinta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen arvioi, että taustalla on trendi, jossa entistä herkemmin kansallismielisiä näkemyksiä pyritään saamaan oikeuden käsittelyyn.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sanoo lähteneensä mukaan politiikkaan siksi, että hän saisi puhua asioista suoraan, ja nostaakseen esille ongelmia joista olisi pitänyt puhua jo kauan aikaa sitten. Tynkkynen puhui perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Joensuussa.

– Tulevana syksynä eduskunnassa käydään keskustelua sananvapaudesta: onko Suomi aito demokraattinen valtio jossa poliitikot voivat tehdä esityksiä ja avauksia ja kertoa mielipiteitään ilman, että valtio tulee väliin ja sanoo: ”tuo on rikollista politiikkaa”, Tynkkynen sanoo.

Suomen lainsäädäntö ei ole ajan tasalla

Tällä hetkellä neljään kansanedustajaan kohdistuu rikostutkinta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tynkkynen on yksi heistä. Tynkkysen mielestä tilanne on järjetön.

– Kuinka monta kansanedustajaa meillä pitää kohta olla syytteessä ennen kuin ymmärrämme, että lainsäädäntömme ei ole ajan tasalla?

Tynkkyseen kohdistuva tutkinta koskee parin vuoden takaista Facebook-kirjoitusta. Kansanedustaja sanoo, ettei ole huolissaan omasta tilanteestaan.

– Tutkinta jälleen vain nostaa enemmän esille, kuinka epäonnistunut kriminalisointi kiihottaminen kansanryhmää vastaan on. Samaan aikaan, kun poliisin pöydällä on valtavasti ilmoituksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista, poliisin resursseja käytetään epämääräiseen kiihottamispuheiden penkomiseen, Tynkkynen sanoo.

Jopa kritiikin esittäminen voi olla rikos

Suomessa on kriminalisoitu sekä kiihottaminen kansanryhmää vastaan että törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Perussuomalaiset ovat usein todenneet, että näistä kahdesta ensimmäinen ei täytä lainsäädännön vaatimuksia, koska rikoksen tunnusmerkistö ei ole tarkkarajainen.

– Perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että tämä rikos pitäisi poistaa, koska se mahdollistaa rikoksesta tuomitsemisen esimerkiksi vain sen perusteella, jos esität kritiikkiä turvapaikkajärjestelmää kohtaan. Tai vaikka kritisoit islamia.

– Kukaan ei voi etukäteen tietää, milloin rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, joten kansalaisilla ei ole tässä asiassa oikeusvarmuutta, Tynkkynen sanoo.

Perussuomalaiset kuitenkin katsoo, että kansanryhmää vastaan kiihottamisen törkeä tekomuoto on edelleen oltava rangaistavaa, koska siinä rangaistavan ilmaisun alue on selkeästi rajattu.

– Siinä kyse voi olla vaikka kehottamisesta väkivaltaan jotakin ihmisjoukkoa kohtaan. Sitä ei kenenkään tietysti koskaan pitäisi tehdä, Tynkkynen painottaa.

Taustalla laajempi trendi

Tynkkynen katsoo, että taustalla on laajempi trendi, jossa yhä herkemmin kansallismielisiä näkemyksiä pyritään saamaan oikeuden käsittelyyn.

– Luulisin, että niin sanotuissa tiedostavissa piireissä on voimakas tahtotila siihen, että ihmiset alkaisivat itse sensuroida omia puheitaan siinä pelossa, että poliittisen mielipiteen kertominen voi johtaa syytteeseen. Olen tästä kehityksestä tosi huolissani.

– Nimenomaan kriittiset näkemykset kuitenkin tarvitsevat sananvapauden suojaa. Miten me voimme moittia Venäjää tai Pohjois-koreaa huonosta sananvapaustilanteesta, jos emme näe, että Suomessa asiat ovat yhtä huonolla tolalla, Tynkkynen sanoo

Perussuomalaiset puolustaa jokaisen oikeutta sanoa ääneen poliittisia mielipiteitä. Tynkkynen kehottaa vertaamaan Suomen sananvapaustilannetta Yhdysvaltoihin.

– Siellä voi esittää hyvinkin laajasti ihan mitä tahansa poliiittisia mielipiteitä.

SUOMEN UUTISET