

MATTI MATIKAINEN
Immonen: Sananvapautta uhataan monelta suunnalta
Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen Olli Immonen on huolissaan Suomen sananvapaustilanteen kehityksestä.
Immonen mainitsee esimerkkinä kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professorin, aikaisemmin myös valtio-oikeuden professorina toimineen Martin Scheininin Twitter-kommentit.
Kansanedustajalla parlamentaarinen immuniteetti
Perustuslakivaliokunnan vakioasiantuntijana tunnetun Scheininin kommentit liittyvät perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpään eduskunnassa pitämään puheeseen, josta poliisi on päättänyt aloittaa esitutkinnan.
Mikäli syyttäjäviranomaiset päättävät nostaa Mäenpäätä vastaan syytteen, asia etenee eduskuntaan.
Perustuslaissa todetaan: ”Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut.”
– Kansanedustajaa koskee parlamentaarinen immuniteetti. Kansanedustajan syytteeseenpano hänen valtiopäivillä lausumistaan asioista edellyttää siis eduskunnan suostumusta 5/6 enemmistöllä, perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen sanoo.
Professorilta kummallinen kommentti
Professori Scheinin totesi kesällä Twitter-tilillään: ”Persujen uskottavuus on nolla, jos he äänillään blokkaavat kansanedustajansa puolustautumisen riippumattoman tuomioistuimen edessä ja syyttömyysolettaman suojaamana”.
Immonen pitää Scheininin kommenttia kyseenalaisena.
– Suomessa on usein käyty keskustelua valtiosääntöoppineiden maailmankuvasta ja motiiveista. Mitkä mahtavat olla Scheinin motiivit? Pidän kyseenalaisena sitä, että korkean profiilin omaava professori ja perustuslakivaliokunnan vakioasiantuntija sortuu tällaiseen ulkoparlamentaariseen painostukseen sosiaalisen median välityksellä.
– Hämmästelen myös sitä, ettei Scheinin tunnu kommenttinsa perusteella antavan arvoa perustuslain kirjaukselle, jossa vaaditaan eduskunnan 5/6 enemmistö kansanedustajan syytesuojan murtamiselle. Tuntuu kummalliselta ajatella, että valtiosääntöoppineen mukaan 1/6 kansanedustajista ei voisi ”oman poliittisen uskottavuutensa vuoksi” äänestää syytesuojan murtamista vastaan, vaikka perustuslaki tämän oikeuden heille suo, Immonen sanoo.
Immonen muistuttaa, ettei valta kansanedustajan syytesuojan murtamisesta kuulu valtiosääntöoikeuden professoreille eikä myöskään Suomen oikeuslaitokselle, vaan perustuslain mukaan Suomen eduskunnalle.
Härskiä politikointia ja kiusantekoa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ennätti ilmoittaa tiistaina, että perussuomalaiset tulevat äänillään estämään Mäenpään syytesuojan murtamisen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 39 kansanedustajaa riittää syytesuojan puolustamiseen. Halla-ahon mukaan Mäenpään tapauksessa on kyse ”härskistä politikoinnista ja kiusanteosta”.
– Sillä ei ole minkäänlaisia menestymisen mahdollisuuksia, että parlamentaarinen koskemattomuus poistettaisiin Juha Mäenpäältä, Halla-aho totesi Uuden Suomen haastattelussa.
Tutkijalla vihreä tausta
Halla-aho nosti haastattelussa myös esiin, että Mäenpään tapausta tutkineella rikoskomisario Pekka Hätösellä on vihreiden paikallispoliitikon tausta. Hätönen oli ehdolla viime kunnallisvaaleissa vihreiden listoilta Espoossa.
Ylen uutisen mukaan Helsingin poliisi on käynnistänyt tänään aamulla selvityksen Hätösen tilanteesta. Hätönen on tutkinnanjohtajana peräti kolmen kansanedustajan tapauksessa. Mäenpään tapauksen lisäksi Hätönen tutkii, onko kristillisdemokraattien Päivi Räsästä ja sosialidemokraattien Hussein al-Taeeta syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Julkisuudessa on käyty aiemmin keskustelua myös professori Scheinin poliittisesta taustasta. Viimeksi asia nousi esiin entisen puolustusministerin kyseenalaistaessa Scheinin motiivit tiedustelulakikeskustelussa.
– Scheininin kommentit Mäenpään tapauksesta kuulostavat poliittisesti tarkoitushakuisilta, eivät objektiiviselta oikeudelliselta analyysilta, Immonen sanoo.
Poliittinen sananvapaus laajemmaksi
Immonen muistuttaa, että kansanedustajilla on laajennettu sananvapaus. Suomen perustuslain 31 §:n mukaan ”kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä”.
– Perustuslailla pyritään suojaamaan kansanedustajan mahdollisimman laajaa sananvapautta. Kaikista asioista on voitava käydä eduskunnassa ja suomalaisessa yhteiskunnassa yleisesti avointa poliittista keskustelua. Poliittinen sananvapaus on äärimmäisen tärkeä arvo, demokraattisen yhteiskunnan peruspilari.
– Poliittisen sananvapauden täytyy olla jatkossa mahdollisimman laaja, ja sen täytyy koskettaa kaikkia kansalaisia. On huolestuttavaa, että nykyisin erityisesti maahanmuuttokeskustelu pyritään vaientamaan Suomessa kyseenalaisin keinoin. Sananvapautta ei saa uhrata poliittisen korrektiuden alttarilla, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- syytesuoja Martin Scheinin Pekka Hätönen esitutkinta kansanedustaja Juha Mäenpää Sananvapaus perussuomalaiset Poliisi Olli Immonen Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Media ja muut puolueet tietävät, että me olemme ainoa todellinen vaihtoehto vallitseville totuuksille

Antikainen: Poliisin asetettava seksuaalirikosten tutkinta vihapuhejahdin edelle

Sensuuri kiihtyy, Ville Tavio nostaa esiin hätkähdyttävän luvun: “3,6 % opposition kansanedustajista poliisitutkinnassa”

Junnila vastaa oikeusministerille: Sensuuri ei ole arvojohtajuutta

Valtakunnansyyttäjä pyytää eduskunnan suostumusta asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen

Kansanedustaja Leena Meri vastaa professori Martin Scheininille: Syyttömyysolettama on voimassa koko prosessin ajan eikä se pääty poliisitutkintaan
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”
Suomen yliopistoja riivaa sekin epäkohta, että eritaustaiset väestönosat eivät ole samalla tavalla edustettuina korkeakouluissa. Jyväskylän yliopisto on keksinyt epäkohtaan mainion ratkaisun: tehdään suomea toisena kielenä koulussa lukeneille oma väylä yliopistoon. Näin pystytään vastaamaan “muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa".

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

40 vuoden taistelu on ohi ja terroristijärjestö PKK laski aseensa – Suomen 16 000 kurdille avautui toivo paluusta kotiin
Kurdien terroristijärjestö PKK lopetti aseellisen taistelun Turkissa ja avasi samalla aivan uusia näkymiä maailman suurimmalle etniselle ryhmälle ilman omaa valtiota. Poliittinen ratkaisu luo pohjan kurdien valtiolliset rajat ylittävän asuinalueen rauhoittumiselle. Turvallinen tila mahdollistaa pakolaisiksi lähteneiden paluun rakentamaan kotiseutunsa ja kansansa uutta tulevaisuutta.