

MATTI MATIKAINEN
Immonen: Sananvapautta uhataan monelta suunnalta
Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen Olli Immonen on huolissaan Suomen sananvapaustilanteen kehityksestä.
Immonen mainitsee esimerkkinä kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professorin, aikaisemmin myös valtio-oikeuden professorina toimineen Martin Scheininin Twitter-kommentit.
Kansanedustajalla parlamentaarinen immuniteetti
Perustuslakivaliokunnan vakioasiantuntijana tunnetun Scheininin kommentit liittyvät perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpään eduskunnassa pitämään puheeseen, josta poliisi on päättänyt aloittaa esitutkinnan.
Mikäli syyttäjäviranomaiset päättävät nostaa Mäenpäätä vastaan syytteen, asia etenee eduskuntaan.
Perustuslaissa todetaan: ”Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut.”
– Kansanedustajaa koskee parlamentaarinen immuniteetti. Kansanedustajan syytteeseenpano hänen valtiopäivillä lausumistaan asioista edellyttää siis eduskunnan suostumusta 5/6 enemmistöllä, perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen sanoo.
Professorilta kummallinen kommentti
Professori Scheinin totesi kesällä Twitter-tilillään: ”Persujen uskottavuus on nolla, jos he äänillään blokkaavat kansanedustajansa puolustautumisen riippumattoman tuomioistuimen edessä ja syyttömyysolettaman suojaamana”.
Immonen pitää Scheininin kommenttia kyseenalaisena.
– Suomessa on usein käyty keskustelua valtiosääntöoppineiden maailmankuvasta ja motiiveista. Mitkä mahtavat olla Scheinin motiivit? Pidän kyseenalaisena sitä, että korkean profiilin omaava professori ja perustuslakivaliokunnan vakioasiantuntija sortuu tällaiseen ulkoparlamentaariseen painostukseen sosiaalisen median välityksellä.
– Hämmästelen myös sitä, ettei Scheinin tunnu kommenttinsa perusteella antavan arvoa perustuslain kirjaukselle, jossa vaaditaan eduskunnan 5/6 enemmistö kansanedustajan syytesuojan murtamiselle. Tuntuu kummalliselta ajatella, että valtiosääntöoppineen mukaan 1/6 kansanedustajista ei voisi ”oman poliittisen uskottavuutensa vuoksi” äänestää syytesuojan murtamista vastaan, vaikka perustuslaki tämän oikeuden heille suo, Immonen sanoo.
Immonen muistuttaa, ettei valta kansanedustajan syytesuojan murtamisesta kuulu valtiosääntöoikeuden professoreille eikä myöskään Suomen oikeuslaitokselle, vaan perustuslain mukaan Suomen eduskunnalle.
Härskiä politikointia ja kiusantekoa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ennätti ilmoittaa tiistaina, että perussuomalaiset tulevat äänillään estämään Mäenpään syytesuojan murtamisen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 39 kansanedustajaa riittää syytesuojan puolustamiseen. Halla-ahon mukaan Mäenpään tapauksessa on kyse ”härskistä politikoinnista ja kiusanteosta”.
– Sillä ei ole minkäänlaisia menestymisen mahdollisuuksia, että parlamentaarinen koskemattomuus poistettaisiin Juha Mäenpäältä, Halla-aho totesi Uuden Suomen haastattelussa.
Tutkijalla vihreä tausta
Halla-aho nosti haastattelussa myös esiin, että Mäenpään tapausta tutkineella rikoskomisario Pekka Hätösellä on vihreiden paikallispoliitikon tausta. Hätönen oli ehdolla viime kunnallisvaaleissa vihreiden listoilta Espoossa.
Ylen uutisen mukaan Helsingin poliisi on käynnistänyt tänään aamulla selvityksen Hätösen tilanteesta. Hätönen on tutkinnanjohtajana peräti kolmen kansanedustajan tapauksessa. Mäenpään tapauksen lisäksi Hätönen tutkii, onko kristillisdemokraattien Päivi Räsästä ja sosialidemokraattien Hussein al-Taeeta syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Julkisuudessa on käyty aiemmin keskustelua myös professori Scheinin poliittisesta taustasta. Viimeksi asia nousi esiin entisen puolustusministerin kyseenalaistaessa Scheinin motiivit tiedustelulakikeskustelussa.
– Scheininin kommentit Mäenpään tapauksesta kuulostavat poliittisesti tarkoitushakuisilta, eivät objektiiviselta oikeudelliselta analyysilta, Immonen sanoo.
Poliittinen sananvapaus laajemmaksi
Immonen muistuttaa, että kansanedustajilla on laajennettu sananvapaus. Suomen perustuslain 31 §:n mukaan ”kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä”.
– Perustuslailla pyritään suojaamaan kansanedustajan mahdollisimman laajaa sananvapautta. Kaikista asioista on voitava käydä eduskunnassa ja suomalaisessa yhteiskunnassa yleisesti avointa poliittista keskustelua. Poliittinen sananvapaus on äärimmäisen tärkeä arvo, demokraattisen yhteiskunnan peruspilari.
– Poliittisen sananvapauden täytyy olla jatkossa mahdollisimman laaja, ja sen täytyy koskettaa kaikkia kansalaisia. On huolestuttavaa, että nykyisin erityisesti maahanmuuttokeskustelu pyritään vaientamaan Suomessa kyseenalaisin keinoin. Sananvapautta ei saa uhrata poliittisen korrektiuden alttarilla, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- syytesuoja Martin Scheinin Pekka Hätönen esitutkinta kansanedustaja Juha Mäenpää Sananvapaus perussuomalaiset Poliisi Olli Immonen Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Media ja muut puolueet tietävät, että me olemme ainoa todellinen vaihtoehto vallitseville totuuksille

Antikainen: Poliisin asetettava seksuaalirikosten tutkinta vihapuhejahdin edelle

Sensuuri kiihtyy, Ville Tavio nostaa esiin hätkähdyttävän luvun: “3,6 % opposition kansanedustajista poliisitutkinnassa”

Junnila vastaa oikeusministerille: Sensuuri ei ole arvojohtajuutta

Valtakunnansyyttäjä pyytää eduskunnan suostumusta asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen

Kansanedustaja Leena Meri vastaa professori Martin Scheininille: Syyttömyysolettama on voimassa koko prosessin ajan eikä se pääty poliisitutkintaan
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää