Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen muistuttaa Antti Kaikkosen puolustusministeriksi valinnutta keskustaa ministerin pätevyysvaatimuksista.

Keskusta päätti eilen esityksistään uuden hallituksen ministereiksi. Mika Lintilä nousee valtiovarainministeriksi, Jari Leppä maa- ja metsätalousministeriksi, Katri Kulmuni elinkeinoministeriksi sekä Annika Saarikko tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Luottamusaseman väärinkäytöstä vuonna 2013 viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen tuomittu Antti Kaikkonen nousee puolustusministeriksi.

Tuomio kertoo jatkuneesta epärehellisyydestä

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen nostaa esiin nimitykseen liittyvän ristiriidan perustuslain kanssa.

– Laki on ministerin pätevyysvaatimusten suhteen yksiselitteinen: henkilön täytyy olla rehelliseksi tunnettu Suomen kansalainen. Tämä pykälä on tae suomalaisen politiikan uskottavuudelle. Luottamusaseman väärinkäytöstä tullut tuomio on todiste pitkään jatkuneesta epärehellisyydestä mustaa valkoisella.

Myös Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio otti kantaa Kaikkosen sopivuusongelmaan kommentoimalla asiaa Helsingin Sanomille:

– Asiassa varmaan liikutaan lähellä sitä kynnystä, että olisi mahdollisuus päätyä myös siihen, että [Kaikkonen] ei soveltuisi. Mutta niin kuin sanottu, tämä on varmaan asia joka voisi tulla oikeuskanslerin arvioitavaksi, Nuotio totesi HS:lle.

Kaikkonen kahmi vaalirahaa laittomasti

Kaikkonen toimi vuosina 2003-2009 puheenjohtajana Nuorisosäätiössä, jonka tehtävänä on tarjota nuorille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Kaikkonen sai Nuorisosäätiöltä rahaa vaalikassaansa laittomasti.

– On vaikea keksiä Kaikkosta täsmällisempää esimerkkiä poliitikosta, jota varten tuo perustuslain turvapykälä on tehty. Onko keskustalla aidosti tarkoitus tehdä vaatimuksesta Suomen tärkeimpiin tehtäviin perustuslaissa kuollut kirjain?Tynkkynen kysyy.

SUOMEN UUTISET