Ruotsin yleisurheiluliitto haluaa lisätä lajin kiinnostavuutta ja helpottaa osallistumista kisailuun. Niinpä urheilija voisi omien tuntemustensa mukaisesti valita sukupuolen, jonka puitteissa kamppailee kullasta ja kunniasta.

Ratkaisu perustuu liiton hyväksymään uuteen osallistumispoliittiseen ratkaisuun.

– Me yleisurheilun ja urheilun piirissä yleensäkin toimivat pohdimme sitä, miten laji voisi ottaa paremmin huomioon kaikki ihmiset näiden omista lähtökohdista huolimatta ja antaa tilaisuuden tulla mukaan toimintaan, toteaa Göteborg IF:n Erik Liarsson.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että meidän pitäisi ottaa paremmin huomioon ne ihmiset, jotka eivät ole sinut oman sukupuolensa kanssa, sanoo Kumlin Angered IF:n nuorisovalmentaja Felicia Eriksson.

Miten käy reilun pelin?

Ruotsin malli on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kukaan ei kiistä tasavertaisuusperiaatetta ja lajin kehitysajatusta sinänsä. Kannanotoissa epäillään kuitenkin, miten loppujen lopuksi käy tasaväkiselle kilpailulle, kun fyysiset lähtökohdat urheilijoilla voivat olla hyvinkin erilaiset.

Joonas Kiviranta sanoo Twitterissä ääneen sen, mitä moni muukin pohtii:

Ruotsin yleisurheiluliitto haluaa inkluusion nimissä sallia kilpailun sen sukupuolen sarjassa, mihin itse kokee kuuluvansa. En ole varma mitä lopputulosta he odottavat, mutta tod näk ei se naisten kannalta erityisen reiluja tilanteita tule synnyttämään.

SUOMEN UUTISET