Alfa-TV:n kanavalla käytiin torstai-iltana mielenkiintoinen keskustelu aiheesta ”voiko mies synnyttää?” Peruskoulujen elämänkatsomustiedon oppikirjan aiheuttamaa kohua kommentoimassa olivat kansanedustaja, opetusneuvos, professori ja sukupuolenkorjaustaan katuva transmies.

AlfaStudion Tapani Ruokasen vieraina olivat kansanedustaja Mauri Peltokangas, opetusneuvos Satu Honkala opetushallituksesta, kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka ja kokemusasiantuntija Sametti.

Opetusministeri Li Andersson oli kutsuttu paikalle, mutta hän ei valitettavasti päässyt. Myöskään Peltokankaalle räväkän videovastineen lähettänyt ja Peltokankaan julkiseen väittelyyn haastanut Jaakko Lindfors ei päässyt paikalle suoraan lähetykseen. Hän vetosi siihen, että hänellä on jokin vasemmistoliiton kokous Turussa samaan aikaan.

Keskustelun aluksi opetusneuvos Satu Honkala korosti, että oppikirjat ovat kustantajan tekemiä tuotteita, jotka on tarkoitettu opettajien työvälineiksi. Oppikirjojen sisältöä ei Suomessa säädellä, mutta opetuksen on noudatettava opetussuunnitelman perusteita, eli opetuksen sisältö on säädelty.

Honkalan mukaan opetushallitus ei ole saanut palautevyöryä miesten synnytyksiin liittyen.

– Ehkä lauseen tarkoitus oli herättää keskustelua, kysymyksiä, joita opettaja lähtee oppilaiden kanssa yhdessä pohtimaan, Honkala arveli.

Oppimateriaalia vai ideologisia mainoslauseita?

Kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka on kirjoittanut kirjan Sukupuoli muutoksessa. Hän kysyi, minkälaisia yhteiskunnallisia seurauksia on sillä, jos sukupuolikäsitys muutetaan ihmisen omaan tuntemukseen perustuvaksi.

– Toivoisin, että oppikirja ei tukisi vallitsevaa mytologiaa mainoslauseiden tasolla, Puolimatka sanoi.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas piti täysin käsittämättömänä ”tällaisen harhauttavan opetusmateriaalin” läpi päästämistä.

Kokemusasiantuntijana studioon oli kutsuttu Sametti, joka kertoi olevansa biologinen nainen, joka aiemmin piti itseään miehenä ja on käynyt läpi ”transprosessin” naisesta mieheksi niin juridisesti kuin lääketieteellisestikin. Nykyään Sametti kuitenkin pitää läpikäymiään transhoitoja virheenä ja kertoo haluavansa palata takaisin naiseksi.

Hänen mielestään on syytä pohtia, miksi jokin asia päätyy opetussuunnitelmaan.

– Ei ole ideologinen kysymys, jos kysytään, voiko mies synnyttää, Sametti sanoi. Kuu ei ole juustoa, mutta jos sanotaan, että kuu on juustoa, se on ideologiaa.

Jos ihmisellä on kohtu, hän voi synnyttää

Oppikirjaa kirjoittamassa mukana ollut Jaakko Lindfors kommentoi kohua videoinsertissä, jossa hän lähinnä toisteli samoja asioita kuin aiemmassakin videovastineessaan.

– Sellainen ihminen, joka on syntynyt naiseksi, mutta kokee itsensä mieheksi, voi korjata sukupuolensa, jolloin hänestä tulee biologisesti mies, Lindfors selitti.

– Tällöin mies voi synnyttää.

Lindfors veti yhtäläisyysmerkit sukupuolensa korjanneen henkilön ja normaalin miehen välille.

– Biologisesti transmies on mies. On tieteellinen fakta, että tällainen ihminen, jolla on kohtu jäljellä voi synnyttää, Lindfors sanoi.

Peltokangas oli yhdestä asiasta Lindforsin kanssa samaa mieltä.

– Jos henkilöllä on kohtu, hän voi synnyttää. Mutta miehellä ei ole kohtua, joten mies ei voi synnyttää, Peltokangas täsmensi.

Transhoidot ongelmallisia

Professori Puolimatka otti esille testosteronihoitojen ongelmat.

– Nainen ei muutu mieheksi ottamalla testosterihoitoja, Puolimatka totesi.

Puolimatka korosti, että vaikka tytölle annetaan testosteronia 10-40-kertaa suositustason yläpuolella, hänen kehonsa ei silti reagoi siihen kuten miehen keho.

Sametti kertoi kokeneensa ”kaikki testosterihoitojen haitat”, kuten kaljuuntumisen. Matalammaksi muuttunut ääni ei katoa koskaan. Parrankasvun lisäksi testosteroni vaikuttaa myös psyykkisesti. Sametti koki, että mieheksi muuttumista yrittäessä hänen tunne-elämänsä latistui.

– Ei pysty itkemään. Musta tuli perinteinen putkiaivo, minkä työkaveritkin huomasivat, Sametti sanoi.

Leikkausten seurauksena hänellä ei ole enää rintoja, kohtua eikä munasarjoja. Sametti kertoi, että transhoitojen läpikäyminen kaduttaa häntä nyt.

– Toivon, että minun ei olisi täytynyt käydä tätä läpi, että olisi löytynyt toinen tie.

– Minulla on ollut sukupuolidysforia niin kauan kuin olen ollut olemassa. Olen oppikirjaesimerkki siitä, miltä tuntuu olla väärässä kehossa, Samtti kertoi.

Levitetäänkö transideologiaa tarkoituksella?

Sametti on kirjoittanut Musta orkidea -blogissaan muun muassa transideologian leviämisestä yhteiskunnassa. Hänen mielestään transideologiaa pyritään järjestelmällisesti levittämään, ja tämä oppikirja erittäin hyvä esimerkki siitä.

Professori Puolimatka on huolissaan oppikirjan viestistä, että biologinen muutos voisi olla mahdollinen. Sukupuoliahdistuneisiin nuoriin vetoaa, kun heille esitetään helppo, lääketieteellinen ratkaisu murrosiän identiteettikysymyksiin. Puolimatkan mukaan sukupuolenkorjaus on muodikas, kaunisteltu, kapinallisuutta edustava vaihtoehto, jonka kautta nuoresta voi tulla jopa ”sankari”.

– Sametti uskoi, että hoidot auttaisivat häntä. Ei ole kuitenkaan olemassa tieteellistä evidenssiä siitä, että nämä hoidot auttaisivat nuoria.

Puolimatka vertaa sukupuolenkorjausleikkauksia lobotomiaan, jonka keksijä sai aikoinaan Nobel-palkinnon.

– Nuoria ohjataan sellaisiin lääketieteellisiin hoitoihin, jotka vahingoittavat heidän terveyttään, mutta eivät ratkaise ongelmia, Puolimatka kiteytti.

– Ihmisiä ei pidä koulussa kannustaa epätietoisuuteen omasta seksuaali-identiteetistään, Peltokangas komppasi.

Sametti kommentoi myös Lindforsin väitettä, että sukupuolensa korjannut nainen on mies.

– Mä olen käynyt nämä hoidot läpi, olenko minä muka mies? Sametti kysyi.

Tarttuuko poliittinen transideologia?

Professori Puolimatka huomautti, että kun transideologia tuli kouluihin ja sitä alettiin propagoida medioissa, sukupuoliklinikoille lähetteen saaneiden nuorten määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Puolimatka vertaa tätä ”sosiaaliseen tartuntaan”.

Kansanedustaja Peltokangas on huolissaan opetuksen politisoitumisesta.

– Huolestun todella, koska oppikirjan kirjoittaja on Vasemmistoliiton poliitikko ja saman puolueen opetusministeri haluaa laajentaa tällaisen opetuksen koskemaan kaikkia koululaisia.

Peltokankaan oma näkemys on ”järkkymättömän konservatiivinen”.

– Tällainen materiaali pitää poistaa kokonaan kouluista.

– Ihminen saa minun puolestani tuntea olevansa vaikka taisteluhelikopteri, kunhan kustantaa propellit itse, Peltokangas jyrähti.

Sametti yhtyi Peltokankaan näkemykseen, että oppikirja on poistettava.

– Mitä vikaa oli vanhassa koulusysteemissä? Ei siellä leikitty, ettei homoja ja transsukupuolisia ei ole olemassa, mutta siihen ei menty sen enempää. Miksi näitä asioita pitäisi ylikorostaa? Sametti kysyi.

Kustantaja on luvannut korjata kirjan

Otavan kustannusjohtaja Teuvo Sankila kertoi Helsingin Uutisille, että kirjan saama kritiikki on ymmärrettävää ja myös aiheellista. Kustantamo on päättänyt jatkossa tarkentaa ”Nykyään mieskin voi synnyttää” -kuvatekstin väitettä.

– Asia ei ole niin yksioikoinen, että kuvatekstille löytyisi riittävää perustetta. Tulemme korjaamaan sen kirjan seuraaviin painoksiin, kustannusjohtaja Sankila lupasi.

SUOMEN UUTISET