lokakuu 29, 20214:06

Vasemmistoliiton kansanedustajat syyttävät Helsingin Sanomia transfobiasta

Helsingin Sanomien julkaisemassa jutussa puntaroidaan tilannetta, jossa transnaiset painostavat lesboja seksiin. Jutun otsikko on ”Biologian osuutta sukupuolessa ja seksissä ei kannata kiistää”.

HS:n pääkirjoitustoimittaja kirjoittaa:

”Britannian yleis­radio­yhtiö BBC kertoi tiistaina, kuinka jotkut trans­naiset ovat painostaneet lesboja seksiin syyttäen heitä transfobisiksi, elleivät he suostu.

Yksi jutussa haastatelluista lesboista sanoo tuntevansa vetoa vain biologisiin naisiin. Koska hän ei ole halunnut seksiä eikä suhdetta muun­laisten naisten kanssa, häntä on haukuttu myös genitaalifetisistiksi, perverssiksi ja terfiksi (transihmiset ulos sulkevaksi radikaalifeministiksi).

Johtava ajatus on, että transnaiset pitää käsittää joka suhteessa naisiksi ja lesbojen pitää siis olla valmiita deittailemaan heidän kanssaan. Muutoin he syrjivät toista vähemmistöä. Mikäli naisen penis sammuttaa kiinnostuksen, kyse on transfobiasta.

Jotkut haastatelluista olivat tunteneet syyllisyyttä ja yrittäneet mukautua vaatimukseen, mutta kokemus oli ollut kuin eheytyshoidossa. Yksi kertoi uhkailusta ja raiskauksesta.”

HS-kirjoitus suututti

Juttu on kirvoittanut sosiaalisessa mediassa melkoisen määrän moitteita sekä poliitikoilta, transaktivisteilta ja yksityishenkilöiltä.

Vasemmistoliiton kansanedustajat moittivat lehteä:

Mai Kivelä kirjoittaa: ”Surullista lukea samalla transfobiaa HS:n sivuilta.”

Veronika Honkasalo moittii lehteä: ”HS:n transfobinen kolumni on täysin vastuuton. Tekisi hyvää kirjoittajalle kuvitella lukijaksi vähemmistö. Erityisesti pääkirjoitustoimittajalla luulisi olevan hyvin suuri eettinen vastuu teksteistään varsinkin tilanteessa, jossa transnaiset ovat äärimmäisen syrjityssä asemassa.”

Jussi Saramo kirjoittaa: ”Hesarin kolumni biologiasta, sukupuolesta ja seksistä oli niin korni, että epäilin ensin joutuneeni valeuutissivustolle.”

Yksityishenkilö kirjoittaa kirjoituksen leimaavasta vaikutuksesta:

”Täysin lamaantunut HS:n transfobisesta jutusta. En pysty kommentoimaan mitään järkevää, kiitos kaikille, jotka pystytte. Mietin vaan, miten lohduttaa tyttöystävää, joka on julkisesti leimattu lesbojen raiskaajaksi. Ei tällaista vaan voi tapahtua. #transfobia”

Toinen kirjoittaja haluaa alleviivata, että transnaiset ovat naisia.

”Tahtoisin sanoa, että
– transnaiset ovat naisia
– lesbot eivät vihaa transnaisia, koska lesbot pitävät naisista
– lopettakaa transfobisen paskan julkaiseminen
– kunnollinen #translaki nyt, kiitos.”

Kolmannen mukaan transfobia on todellista, jos sen kohde niin sanoo.

Hesari’n transseksuaalisuutta käsitelleeseen kirjoitukseen: Muistakaamme, että meidän muiden tehtävä, saati oikeus, ei ole määritellä ja kertoa, onko teksti transfobinen. Vähemmistö (kuin vähemmistö) on taho, joka tämän päättää. Ja muiden on heitä uskottava.”

Osa keskustelijoista pitää seksiin pakottamista myyttinä:

”Hyvä HS ja Annika Mutanen. Olen ihmeissäni, että julkaisette transfobisen kolumnin perustuen artikkeliin, jossa terffit toistavat vuosikymmenten takaista myyttiä transnaisista, jotka pakottavat lesboja seksiin. #transfobia #tasaarvo”

Sama kirjoittaja jatkaa:

”Britannia on suorastaan legendaarisen tunnettu maana, jossa terffit mellastavat mediaa myöten. Miksi HS arvokkaana ja kriittisenä julkaisuna lähtee mukaan tällaiseen kivikautiseen hölynpölyyn?”

Vastakkaisiakin näkemyksiä löytyy.

Tulenhenki-nimimerkki kirjoittaa: ”Olen trans, eikä tekstissä ollut mitään transfobiaa. Hyvä, että valtamedia nostaa esille myös transaktivismin varjopuolia, joita nykyisessä transaktivismissa on paljon.”

SUOMEN UUTISET