Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä translaiksi. Perussuomalaiset esittävät esityksen hylkäämistä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavio pitää esityksen merkittävimpänä ongelmana sitä, että sukupuolesta tehdään ilmoitusasia.

Hallituksen esityksen mukaan sukupuolen vaihtamiseksi ei vaadittaisi enää lääkärinlausuntoa. Kahden sukupuolen olemassaolo on biologinen fakta, jota ei tulisi perussuomalaisten mielestä pyrkiä tällä tavoin vihervasemmistolaisen ideologian konstruktioilla häivyttämään ja typistämään ilmoitusasiaksi.

– Varsinkin herkässä kehitysvaiheessa olevien nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät, jos yhteiskunta alkaa kyseenalaistamaan ja vähättelemään biologisten sukupuolten merkitystä, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavio muistuttaa.

Esitys heikentää naisten asemaa

Lakiesitys heikentää naisten asemaa, eikä heitä huomioitu sukupuolivaikutusten arvioinnissa. Esityksen sukupuolivaikutusten arvioinnissa ei huomioitu käytännössä lainkaan vaikutuksia biologisiin naisiin. Muualla maailmassa on nähty muun muassa transsukupuolinen uimari, joka pärjäsi miehenä keskinkertaisesti, mutta heti sukupuolta vaihdettuaan on murskannut naisten uinnin ennätyksiä yksi toisensa jälkeen.

– Urheilussa on erikseen naisten ja miesten sarjat juuri siksi, että sukupuolten fyysiset erot eivät tekisi urheilussa menestymisestä mahdotonta naisille, ja nyt naisurheilijat asetetaan epäreiluun tilanteeseen. Vastaava tilanne voi tulla esimerkiksi poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeessa, jossa naishakijoilla on fyysisissä testeissä oma arvosteluasteikkonsa. Hallitusta tämä ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan, Tavio ihmettelee.

Seksuaalirikolliset naisten vankilaan

Vakavia väärinkäytösmahdollisuuksia liittyy myös vankeinhoitoon ja naisille varattuihin tiloihin yleisemmin. Lakivaliokunnan kuulemisissa kävi ilmi, että Iso-Britanniassa transsukupuolisiksi kirjatuista vangeista lähes 60 % on seksuaalirikollisia. Kyse on biologisista miehistä, jotka eivät ole käyneet tutkimuksissa tai hoidoissa.

– Skotlannissa puolet tuomituista transsukupuolisista on vaihtanut juridisen sukupuolensa vasta tuomion jälkeen. Välittömästi vankilasta vapautumisen jälkeen moni vaihtaa sukupuolimerkintänsä takaisin mieheksi. Jokainen voi miettiä, haluaisiko biologisena naisena kärsiä vankeustuomiota vankilassa, jossa on samalla osastolla seksuaalirikollisia, jotka ovat fyysisesti miehiä, Tavio huomauttaa.

Mahdollisuuksia rikollisille

Myöskään sukupuolimerkinnän vaihtamiskertoja hallitus ei halua rajoittaa mitenkään. Perusteluissa sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä on pysyväisluonteinen kokemus sukupuoli-identiteetistä. Tästä huolimatta hallitus ei aio rajata sukupuolimerkinnän vaihtamiskertoja mitenkään, vaan sukupuolen vahvistaminen olisi mahdollista jopa useamman kerran vuodessa.

– Nimeä tai henkilötunnusta ei olisi pakko vaihtaa, mutta uuden henkilötunnuksen voisi halutessaan hakea joka kerta. Tämä antaisi ennennäkemättömät mahdollisuudet todellisen henkilöllisyyden häivyttämiseen ja hyödyttäisi merkittävästi esimerkiksi petoksia tehtailevia rikollisia. Hallitus suhtautuu esiin tuotuihin huoliin vähättelevästi, Tavio kiteyttää.

Suomen Uutiset